KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Viborg HK az élen dán kézilabda bajnokságban-hírek a Bambusa Ligából

Nyolc forduló telt el a dán kézilabda bajnokságból. Hivatalos nevén a Bambusa Liga, ahol a csak egy csapat százszázalékos a néha szebb napokat látott bajnokságban.

Ebben a cikkünkben összefoglaljuk, kielemezzük, illetve néhány érdekességet is megemlítünk a szeptember óta tartó bajnokságból, a Bambusa Ligából.

Bambusa Liga 2020-2021.
Bambusa Liga 2020-2021.

Újra a világ legerősebb ligája lenne a dán női kézilabda, írtuk a bajnokság beharangozójában. A kitűzött cél természetes hosszú távon elérthető, de hogy ennek irányában elmozdult-e Bambusa Liga azt eddig nem sikerült bizonyítaniuk az eltelt nyolc forduló alatt.

A bajnoki mérkőzések sok izgalmat okoztak ezt el kell ismernünk, hiszen Bl-csapatok arattak utolsó percben, pillanatokban győzelmeket az alsó házi csapatoknál. Kérdés az, a kiegyenlített meccsek színvonala elég-e ahhoz, hogy a világ legerősebb ligája ne csak egy fantázia név maradjon. Szerintünk nem, mert a színvonal azért néha lehetne magasabb is és akkor még csak mértékletesebben fogalmaztunk. Ezen sorok szerzője még jól emlékszik arra, amikor hetente láttathatta az akkor a világ legerősebbnek nevezett dán női kézilabda bajnokságát. Nagyon nem szeretném a múltat felidézni, de még élénken él bennem az amikor a dán bajnokságban a kiesés ellen küzdő csapataiban is több neves külföldi vagy dán válogatott sztár játszott.

Természetesen több kérdést is felvet, miért tart ott a dán bajnokság, illetve a dán női kézilabda válogatott (15 év alatt egy darab bronzérem) ahol most van, de mi most inkább a Bambusa Liga csapataival foglalkoznánk.

Viborg HK pontveszteség nélkül az élen

A fentebb említett beharangozónkban is említettük a Viborg HK akár a bajnokság megnyerésére is esélyes lehet. Ezt eddig igazolják is, igaz eddig csak egy rangadót játszottak, a Herning-Ikast ellen nyertek 29-26-ra. A csapatuk lassan második éve együtt játszik ez bizakodásra adhat okot illetve az is, hogy két meghatározó válogatott játékosukkal is szerződést hosszabbítottak. Kristina Jörgensen és Anna Kristensen 2024 nyaráig kötelezték el magukat, ez azért jelzés értékű, a Viborg a jövőben is meghatározó szeretne lenni a női kézilabdában

Bambusa Liga két profilja a Viborgban játszó Kristina Jörgensen és Anna Kristensen Fotó: Ritzau Scanpix
Bambusa Liga két profilja a Viborgban játszó Kristina Jörgensen és Anna Kristensen Fotó: Ritzau Scanpix

Sajnos egy súlyos betegség viszont beárnyékolja az örömüket. Sussane Munk Wilbeket a csapat volt legendás kapusát, most másod-és kapusedzőjét, agydaganattal műtöttek meg.

Team Esbjerget a Ferencváros indította el a lejtőn?!

Aki csak az eredményeket figyeli annak nem kérdés, a magyar csapat elleni vereség sokkolta a közvéleményt. Nem gondolnánk, hogy az FTC elleni játék olyan nagy meglepetés lenne, mint ahogy ezt sokan gondolják. Persze a címlapokon szépen mutatott, hogy a dán bajnoknál nyert a coronavírussal súlytott tartalékos Ferencváros.
A mérkőzés igazolta, egyszer elfogy a lendület egy olyan csapatnál, ahol a két kapuson kívül csak nyolc játékosra számíthatnak és hetente kétszer is pályára lépnek. A Polmant és Jörgensent már hosszú ideje nélkülöző Jesper Jensen nem volt könnyű helyzetben a Ferencváros elleni Bl-meccsen, mind a két norvég válogatott szélsője is sérüléssel bajlódott. Ráadásul Solberg alapember a védekezésben is, őt nem tudta kivel pótolni, ami nagyon meglátszott a második félidőben. Ennek fényében a kilenc válogatott játékost felvonultató magyar csapatnak már nem is volt akkora bravúr a győzelem.

Miért nem igazol az Esbjerg ha nincs játékosuk, tették fel a kérdést a dán újságírók is?

Mert nincs pénzünk, jelenleg minden mérkőzésünk 100.000-koronás(majd 4,8millió forint) veszteséget hoz számunkra, amikor csak maximum 500-an lehetünk a csarnokban a vírus helyzet miatt. Igazolni sem könnyű, a szponzorjainkat is súlytotta a COVID-19. A klub gazdasági helyzetét nem kockáztathatjuk egy felelőtlen, elkapkodott igazolás miatt. Több játékosnak is lejár a szerződése, azoknak a tárgyalásoknak is le kell zajlania hamarosan. Bízunk a csapatunkban, 2017-ben is megmutatták, hogy hasonló helyzetben is megbirkóznak a nehéz feladatokkal”– mondta Bjarne Pedersen az Esbjerg elnöke a jv.dk-nak. Bár a Silkeborg elleni hazai döntetlen még mindig aggodalomra adhatott okot, de a Vipers Kristianstad elleni játék igazolni látszik az elnök gondolatait.

Odense jelenleg a harmadik a Bambusa Ligában.

A bő keretben csak apróbb sérülésekkel kell megküzdeni az őt fős szakmai stábnak, két kapusedző mellett két másodedző is segíti a vezető edző Ulrick Kirkely munkáját.
Az első bajnoki mérkőzésüket bár elvesztették az Esbjerg ellen hazai pályán, azóta nem találtak legyőzőre. Igaz sokszor csak az utolsó pillanatokban sikerült nyerniük, mint például Skandeborgban, Holstebroban vagy éppen legutóbb a Herning-Ikast ellen. A HIH ellen még 3,5 perccel a vége előtt még a vendégek vezettek, 18-15-re és innen fordítottak 19-18-ra.
Nycke Grootot sokszor csak csereként bevető vezetőedző eddig elégedett lehet a szezonjukkal, ami az eredményeket illeti, hiszen a Bajnok Ligájában is megfelelően szerepelnek mint újonc csapat. .

Amit viszont fentebb említettünk, hogy a színvonal lehetne egy kicsit jobb azt erre a jelenetre is értettük.

Odense-Horsens mérkőzés, jelenet a dán Bambusa Ligából. “Tehetséges beállós…”-Rikke Iversen megmozdulása.

Gondoljunk bele ő a dán válogatott beállósa (!), – aki önbizalom hiányában sem szenved- , egy ilyen megoldást választott ebben a szituációban…. A történethez hozzátartozik, hogy ezen a tv-s mérkőzésen a csapattársainak egy időkérésnél csak annyit mondott :”nem kell foglalkozni ezekkel a tehetségtelen bírókkal “- jelenetben láthatjuk Rikke Iversent , mint tehetséget…

A magyar válogatott Eb csoport ellenfele a világbajnok Hollandia, ezért az Odense két holland játékosa is szót érdemel. Abbingh egyre több szerepet kap új csapatában, a kapus Wester pedig megbízható társa a Reinhardtnak, ők jó formában lesznek decemberre.

Herning-Ikast a végjátékok tragédiája

Jól összerakta csapatát az új vezető edző Kasper Christensen, aki a napokban lett apuka. Két jó kapussal, két válogatott norvég átlövővel és néhány fiatallal kiegészülve a kellemes meglepetés az eddig a teljesítményük. Csak azok a végjátékok ne lennének, Viborg , Esbjerg és most az Odense ellen is elfogyott a teljesítményük az utolsó percekre.

Az utóbbi napokban azzal kerültek még jobban a reflektor fénybe, hogy a pletykák szerint Dánia és a Silkeborg-Voel egyik reménységre, Helene Klindgerre vettetek szemet. A Silkeborg-Voel játékosa jelenleg térdsérüléséből lábadozik, várhatóan a jövő évben lehet erőssége a midtjyllandi csapatnak.

Bambusa Liga tehetsége, Helene Kindberg Fotó: TV2 Sport
Bambusa Liga tehetsége, Helene Kindberg Fotó: TV2 Sport
Koppenhága nagyobb remények nélkül

A helyzet változatlan évek óta mínuszt termel a kézilabda klub, immáron a hetedik éve mutatnak a számok negatív előjelet. Ebben az évben 4,9 millió korona lesz a veszteségük, igaz ez majd fele annyi a tavalyinak, amikor mínusz 9,1 millió koronáról szólt a leadott mérlegük.

Kim Mikkelsen üzletember által támogatott csapatot ráadásul több súlyos sérülés is érintette közvetlenül a bajnokság rajta előtt. A mostani helyük, a 4. hely a tabellán azt mutatja, a gondjaik ellenére is ott tudnak lenni a bajnokság végén az élmezőnyben.

Nyköbingnél pénzt gyűjtöttek a nemzetközi kupára

Fiatalításba kezdett a falsteri csapat a nyáron, ezért talán idő kell nekik még a jobb eredmény elérésére. A holland jobb átlövőjük Dione Housheer 54 góllal és 20 gólpasszal a csapata legeredményesebb játékosa, rá érdemes lesz figyelni hiszen a magyar válogatott EB-csoportjában Hollandia is megtalálható.
Érdekesség, hogy a csapat elvállalta a nemzetközi kupás indulást az EL-ben, mert több dán klub ezt nem tette meg. Ahhoz, hogy ehhez meglegyen a megfelelő anyagi fedezet, a játékosok telefonálni kezdtek a potenciális szponzorokért. Annyira jól sikerült az akciójuk, hogy egy óra alatt majd negyven szponzornál, mintegy 200.000-ezer(10 millió ft) koronát telefonáltak össze.


Játékos menedzser és klub igazgató is egyben

Az alsóház egyik csapata a Holstebro került a figyelem központjában egyik igen érdekes szervezeti felállás miatt.
A nyáron nagy változás történt a holtsebroi kézilabda élet területén, akkor a női kézilabda kivált a férfi csapattól és új klubként indultak el a Bambusa Ligában.

Eddig ez természetesen senkinek nem okozott gondot, de az már sokaknak nem tetszését váltotta ki, hogy a klub igazgatója egyben játékos menedzser is és mintegy 30 férfi-és női ügyfele van a a ligában illetve a másodosztályban is. Ezt sokan aggályosnak találtálták azok a klubok vezetői és játékosai, akik konkurenciái a ligában Bjarne Jakobsen csapatának a Holstebronak.

Az igazgató természetesen nem látja ezt olyan nagy problémának. Szerinte ketté tudja választani a két munkáját, amiért csak ez egyikből tud fizetést kapni, márpedig a menedzseri munkája után, igazgatóként nem kap fizetést…

Randers elérte a coronavírus.

A múlthéten négy játékos és az vezetőedző és egy stáb tag lett lett coronavírusos a Randersnél. Ez eddig a legnagyobb számú megbetegedés a Bambusa Ligában.

A hétközi mérkőzésüket pár nappal későbbre halasztották, szombatra. A szabály szerint – amit a klubok közösen hoztak meg -, nem kell elhalasztani azt a mérkőzést, ahol 5 játékosnál kevesebb a pozitív estek száma. Sosem jön jókor a betegség, de számukra különösen rosszul jött, hiszen egy hét alatt megverték a dán kupában a Horsent idegenben, majd Koppenhágában is nyertek bajnokin és bízhattak abban most már minden a helyére került számukra. De kezdhetnek mindent elölről, Niels Agesen vezetőedzőnek nem csak a virussal kell megküzdenie, hanem a csapat újra összecsiszolásával is.

Horsensnek eddig csak vágy a felsőház

A csapatnál nagy játékos mozgás volt a nyáron és nem titkolt vágyuk, hogy a Bambusa Liga felsőházba jussanak.

A svéd válogatott játékosuk Melissa Petrén sérülése sem jött jól nekik, az átlövő egy hónapra kidőlt a sorból. Visszatért viszont a holland válogatott kapus Claudia Romper, aki már az első két mérkőzésén a csapata legjobbja volt.

Az ő története mellett nem mehetünk el csak úgy. Tavaly került a Horsens csapatához, akkori jó formájára a válogatottnál is felfigyeltek, de jött egy bajnoki mérkőzés az Odense ellen, ahol egy ziccerben fejbe lőttek. Agyrázkódás miatt több hónapot kellett kihagynia, a pályafutása is veszélybe került. Több specialista majd mentál tréner segítségével tudott újra edzésbe állni tavasszal, már amikor a virus helyzet miatt erre lehetősége adódott. A nyáron a klubja már csak 3. számú kapusként számított rá, de ő nem adta fel és egy magyar kapusedző külön munkájára tartott igényt.

Kurucz Orsolya segítségével mindent megtett azért, hogy számítson rá csapata. Edzéseik olyan jól sikerültek, hogy ma már első számú kapusként tekint rá csapata és ha tartja jó formáját akkor nem elképzelhetetlen, hogy a holland EB-keretbe is bekerül.

https://www.facebook.com/Europamesterdk/videos/682611455678126/

Közös munkájukról egy videó bejátszást is közölt egy dán kézilabdával foglalkozó oldal, ami 33 ezer megtekintést ért el.

A szülők rúgatták ki az edzőt.

Nem túlzás, túl keménynek bizonyult az utolsó helyezett Vendsyssel edzője Kent Ballegaard. Állítsa szerint a szülők és a játékosok kezdeményezték eltávolítását mert nem beszélt megfelelő hangnemben a csapat játékosaival. A klub közlemény szerint az eredménytelenség miatt kellett távoznia. Ballegaard szerint ez nem igaz és szeretné, ha az igazság felszínre kerülne. – áll a dán tv2 cikkjében.

Kapcsolódó cikk: