KÉZILABDA

Férfi kézi-vb: akár új sorsolást is előírhat az IHF

Még el sem kezdődött az idei férfi kézilabda-világbajnokság, de izgalmakban nincs hiány. Csak éppen nem a mérkőzések miatt kell izgulni, hanem azért, hogy a koronavírus-járvány közepette megrendezendő eseményen tényleg összejöjjön a 32 csapat.

Hassan Moustafa IHF elnöke Fotó: Vidar Ruud / NTB
Hassan Moustafa IHF elnöke Fotó: Vidar Ruud / NTB
Férfi kézilabda-világbajnokság: IHF alternatívái

Az biztos, hogy kedden Csehország és az Egyesült Államok visszalépett (helyükre Észak-Macedónia és Svájc érkezett), de a Zöld-foki Köztársaság és Brazília keretében (Thiagus Petrus és Leonardo Tercariol) is volt több fertőzött.

A norvég hírügynökség (NTB) összeállította, hogy az IHF milyen alternatívákkal készül, ha újabb csapatok mondanák le a részvételt:

– A tartaléklistán szereplő nemzetek sorrendje a következő: Hollandia, Montenegró, Ukrajna, Szerbia.

– Ha hat vagy több csapat lemondja a világbajnokságot, vagy legalább négy válogatottnak olyan későn kell visszalépnie, hogy az IHF-nek nem sikerül lecserélnie őket, akkor új sorsolásra is sor kerülhet.

– Ha egy csapat nem érkezik meg időben a világbajnoki buborékba és kihagyja az első mérkőzését, úgy a két pontot 10-0-s gólkülönbséggel az ellenfele kapja meg.

– Amennyiben egy csapat két mérkőzésen nem tud kiállni, kizárják a versenyből.

– A nyolc négyfős csoportból három jut tovább a középdöntőbe. Azaz három válogatottal is lehet teljesíteni a csoportkört anélkül, hogy ez befolyásolná a folytatás feltételeit.

Kapcsolódó cikk:

Kiemelt kép : Hassan Moustafa IHF elnöke Fotó: Vidar Ruud / NTB