KÉZILABDA

„Nem ezt ígérték nekünk” – baj van a teszteléssel a kézivébén

Továbbra is teljes a káosz az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság körül: dán lapértesülések szerint most a koronavírus-tesztelésekkel akadtak problémák a helyszínen.

Niklas Landin és Mikkel Hansen a férfi kézilabda-világbajnokság két dán sztárjátékosa. Fotó: Philip Davali / Ritzau
Niklas Landin és Mikkel Hansen a férfi kézilabda-világbajnokság két dán sztárjátékosa. Fotó: Philip Davali / Ritzau

A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) a svéd, a norvég, a német és az osztrák szövetségekkel együtt felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Kézilabda Szövetséggel (IHF), ugyanis állításaik szerint a házigazdák nem tartja be az előírásokat, és nem a megbeszéltek és előírtak szerinti gyakorisággal teszteli a résztvevőket.

„Arról tájékoztattak minket, hogy a második napra tervezett második tesztünket törölték. Ez azt jelenti, hogy csak a pénteki meccs után ellenőriznek bennünket. Ez három és fél nappal lesz később, mint az első. Nem ezt ígérték nekünk, és ezt az IHF-fel is tudattuk” – nyilatkozta Morten Henriksen, a DHF sportmenedzsere a DR Sportennek.

Rámutatott, hogy az első napokban végzett tesztek az inkubációs idő szempontjából fontosak, ez volt a decemberi dániai női Európa-bajnokság egyik legfontosabb tapasztalata.

„A lappangási idővel kapcsolatban az első napok a legfontosabbak. És ha ezen a rendszeren lazítanak, akkor aggódom. Azért is, mert ebben a szállodában úgy járunk, ahogy akarunk, semmi elszigeteltség” – tette hozzá.

A csapatok egy nagy, hosszú asztalokkal ellátott étkezőben esznek, a folyosókon és a közös helyiségekben találkoznak egymással.

„Szerintem sokkal jobban el kellett volna izolálnia a csapatokat ezekben a buborékokban, legalább az első öt-hét napban” – mondta a DHF sportigazgatója.

Szerinte a beugró csapatokkal is lehetnek gondok, Svájc például úgy vállalta a szereplést kedd este, hogy a játékosok nem voltak buborékban. Sőt, mindegyiküket hazaküldték azzal az üzenettel, hogy álljanak készenlétben.

„Egy új válogatott érkezése engem kissé elbizonytalanít” – mondta Henriksen.

Norvégia szerint eddig ez egy paródia

Ez egy paródia, egyenesen fogalmazva. Eddig minden nagy poén volt. Ez egy olyan rendszer, amely nem ragaszkodik a fertőzéshez vagy akár máshoz sem“.- mondta Sander Sagosen a norvégok sztárja, aki utalta arra, hogy a rendszer amivel eddig találkoztak nem nyerte el tetszésüket.

“Tegnap mindenki számára egy sokkhelyzet volt amivel találkoztunk. Ma sokkal inkább az a rossz, hogy nem tudunk vele semmit csinálni. Egy fizikai edzést végeztünk egy fűfolton, kis erősítés és egy kis foci volt. Csak néhány dolgot használhatunk úgy, ahogy kapjuk azokat. Elmondtam amit akartam azoknak, akik tehetnek erről, de ezután arra kell fordítanom az energiámat, amiért itt vagyok – a lehető legjobb módon kézilabdázni. mondta Sagosen

Nem tudom, nevezhetjük-e ezt buboréknak. Itt az emberek maszk nélkül mennek be és ki, és mindannyian együtt eszünk. Mindenből, amit előre megígértek semmi nem úgy van, nem tartják és ellenőrzik a dolgokat.” – állítja Sagosen.

Kiemelt kép: Fotó: Philip Davali / Ritzau