KÉZILABDA

Három éve nem játszott, mégis pályára lépett a vb-n a volt veszprémi játékos.

Elképesztő történetek kerülnek napvilágra a férfi kézilabda-világbajnokság alkalmával. Marco Oneto a volt veszprémi játékos, három éve klub nélkül van, de tegnap tíz percre pályára lépett a vb nyitómérkőzésén.

Férfi kézilabda-világbajnokság: Marco Oneto a volt veszprémi játékos három éve nem játszott. Fotó Tv2 sport.dk
Férfi kézilabda-világbajnokság: Marco Oneto a volt veszprémi játékos három éve nem játszott. Fotó Tv2 sport.dk

Három évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy karrierje véget ért. A chilei Marco Oneto hosszú és eredményes pályafutás után hagyta el Európát. Olyan helyeken is megfordult, mint a Barcelona, ​​Veszprém és Magdeburg.

Csütörtök este azonban Oneto is pályára lépett, amikor a világbajnokság elrajtolt a házigazda Egyiptom és Chile mérkőzésével.

A 38 éves kézilabdázó nagy örömére. Mondta a TV 2 SPORT-nak. – “Három éve nincs klubom. Apukám betegsége miatt fejeztem be a karrierem, nem akartam visszatérni Európába. Saját csapatom van Chilében, de nem játszom benne. Kicsit mérges voltam, amikor kiraktak a válogatottból. De, hogy most játszathatok megint egy ilyen világbajnokságon, az egy igazi ajándék számomra, ezért nagyon hálás is vagyok.

Saját maga edzett a szövetségi kapitánnyal

De hogyan lehet kézilabdázni a legmagasabb szinten, ha három éve nem játszottál klubban?

A TV 2 SPORT kézilabda-szakértője, Claus Møller Jakobsen próbál erre a kérdésre válaszolni, aki beszélt a chilei válogatott edzőjével, Matteo Garraldával.

“Oneto egy kicsit edzett Garraldával és még három másik emberrel együtt a chilei válogatottból. Mindannyian munkába járnak, de este majd két órát edzenek, heti három-négy alkalommal.

Oneto és Garralda közös edzése már másfél éve zajlik, és az a tény, hogy nem klubban játszik, valójában nem rengeti meg a világot.

Valójában nincs igazi bajnokság Chilében. Vannak olyan kistérségi területek, ahol néhányszor egymás ellen játszanak. A chilei bajnokságban is játszanak néhányszor egymás ellen, de nem szervezett keretek között működő versenysorozat. – magyarázta Claus Møller Jakobsen, volt dán válogatott irányító, aki pályafutása során több évet játszott Spanyolországban. Megfordult többek között: Ademar Leon, BM Ciudad Real és Portland San Antonio csapataiban is.

Tegnap a férfi világbajnokság nyitómérkőzésén Egyiptom 35-29 verte Chilét.

A hazaiak legjobbja Yehia Elderaa volt 6 góllal, aki egy évet Dániában is játszott a Ribe-Esbjerg csapatában.

Volt csapattársa, jelenleg a Fredericiában kézilabdázó kézilabda blogger, Rasmus Boysen mesélt el egy történetet róla, ami jelzi néha meg kell birkózni az embernek azzal, hogy más földrészen sportól: “Sokszor vittem el edzésre Yehia-t mert közel laktuk egymáshoz Esbjergben. Egyszer nem jött velem, mert megbeszélése volt az edzőnkkel ezért korábban kellet menni. Az edzésünk előtt két perccel telefonált- Boysen gyere! Egy óra hosszát vártam taxira, de itt nem jött egy sem….:bosszankodott az egyiptomi játékos-) – Igen ahol hívni kell a taxit ott nem fog jönni magától-

Kimelet kép: TV2 Sport