KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Rajtol a dán női kézilabda bajnokság, a Bambusa Kvindeligaen

Több hónapos kényszer és nyári szünet után, augusztus 22-én kezdetét veszi a dán női kézilabda bajnokság, melynek új neve: Bambusa Kvindeligaen.

Nagy várakozás mellett sok-sok kérdőjel is szerepel az elkövetkező szezonban. Merre tart a dán női kézilabda, mi várható a 2020-as/2021-es dán női kézilabda bajnokságban ?

Bambusa Kvindeligaen
Bambusa Kvindeligaen

Újra a világ legerősebb ligája lenne a dán női kézilabda bajnokság

Vissza kell térnünk a oda ahol voltunk, a célunk, hogy újra a világ legerősebb bajnoksága legyünk.” – mondta a dán klubok szervezetének elnöke, Thomas Chirstensen a dán jyllands-posten.dk-nak.

“Tíz évvel ezelőtt Dániában játszottak a világ legjobb játékosai, ezzel egy időben a dán válogatott is a világ elitjéhez tartozott. Ez a két megállapítás kéz a kézben jár. Több klub is egymás ellen viaskodott a hazai bajnokságban, a nemzetközi kupában is eredményesek voltak. A válogatott játékosaink jobbak lettek és érmeket nyertek Dániának. (az utóbbi 15 évben csak egy bronzérmet nyert a dán női kézilabda válogatott- szerk). Az elkövetkezendő szezontól kezdve több újdonságot vezetünk majd be. Kialakítottunk egy mindenki számára elérhető játékos teljesítmény-profilt. A klubok vezetősége is szorosabban fog együtt dolgozni, a pályán ellenfelek lesznek azon kívül pedig kollegák.

A szombaton rajtoló bajnokság már is egy csúcsrangadóval indul.

Semmi kétség, hogy a két bajnokok ligájában induló csapat a Team Esbjerg és az Odense Handbold nagy harcot vív majd a dobogó legfelső fokáért.

Az Odense csapatának érkezői listáján többek között a világbajnok Lois Abbingh is szerepel, aki kétségkívül nagy profilja lehet a csapatának és a dán ligának. A volt győri audi kc játékos Nycke Groot is ide sorolható, aki a két fiatal dánnak Mia Höjlundnak és Helena Elver-nek kell átadnia BL-ben szerzett tapasztalatait. Nem lenne meglepetés, ha az Odense a bő keretével és stábjával, a Japán válogatottnál továbbra is dolgozó vezetőedzővel, Ulrik Kirkelyvel, és a két-két másod és kapusedzővel rendelkező csapat az első helyen végezne a Bambusen Kvindeligában.

A nagy rivális természetesen a BL-ben 8 közé jutott Team Esbjerg lehet, akik Mette Tranborg leigazolásával jelezték, továbbra is szeretnék megvédeni a bajnoki aranyérmüket. Ami jelen pillanatban igazán nagy bravúrnak számítana. A liga kétségtelen legnagyobb profilját nélkülözni kényszerülő bajnok Esbjergre rájár a rúd mostanság. A világbajnokság MVP-jet, Estavana Polmant térdszalag szakadással operáltak meg pár hete, ő kihagyja a szezont, de Line Jörgensenre (Line Myers) sem számíthatnak, ő terhesség miatt nem játszik. Megsérült a héten a norvég beállósunk Vilde Mortensen Ingstad neki az állkapcsa tört el.

A klub gondolkodott azon, hogy a sérült játékosok helyére igazol, de mint ahogy Jesper Jensen vezetőedző kijelentette nem lehet a holland irányítót csak úgy “1:1-ben” pótolni, ezért és a Bajnokok ligájának mérkőzéseinek bizonytalan megrendezése miatt egyenlőre nem érkezik új játékos a kerethez. Jó hír a klubnak és a dán válogatott számára is, hogy 545 nap után újra pályára léphet a Mette Tranborg.

Az utóbbi éveknek megfelelően a dobogóért és a felsőházba kerülésért továbbra is nagy harcra számíthatunk, a dán női kézilabda bajnokságban

A szakértők és ide sorolhatjuk, Jesper Jenset is a az Esbjeg és a dán női kézilabda válogatott szövetségi kapitányát is, a bajnokság titkos esélyesének tartják a Viborg HK-t. A keretük szinte megegyezik a tavalyival. Jakob Vestergaard és B. Susanne Wilbek munkája kezd beérni, a harmadik, de akár a második hely sem lenne meglepetés számukra. Itt jelenleg teljes a keret akik készen állnak, hogy felborítsák a papírformát a dobogón.

Jó formát mutatott a Herning-Ikast a felkészülés során, az az érzésünk velük is számolnia kell az élcsapatoknak. Igaz, a dán válogatott Sara Iversen kiesése terhesség miatt érzékenyen érintheti a nyáron kinevezett új edzőt Kasper Christensent. Ő pozitívan és bizakodóan áll az elöttük álló feladatok elé. Az ikasti Akademia ( csak úgy mint a labdarúgásban) mindig tartogatott egy-két fiatal tehetséget a felnőtt csapat számára, ez a hagyomány tovább folytatódik ebben az évben is. Meg kell említenünk Sabina Englert, akinek legsárgább az anyakönyvi kivonata a ligában a maga 39 évvel még mindig stabil tagja és erőssége csapatának, immár a 12. szezonját kezdi meg Ikastban !

Jelenleg 4. helyre taksálnánk a Herning-Ikast csapatát, de ismerve a dán női kézilabda bajnokság kiszámíthatatlanságát, nem kizárt, hogy érmet is remélhetnek Midtjyllandon.

Az elődöntőre áhítoznak

Mia Rej, Melissa Petrén og Kristina "Mulle" Kristiansen a dán női kézilabda bajnokságban. Fotó: Ritzau Scanpix
Mia Rej, Melissa Petrén og Kristina “Mulle” Kristiansen a dán női kézilabda bajnokságban. Fotó: Ritzau Scanpix

A következő négy csapatot, Koppenhága, Nykobing, Silkeborg-Voel és a Horsens HK látja az 5-8 helyen a dán tv2 szakértője Bent Nyegaard. Egyet is értenénk, de a sorrenddel nem.

A Koppenhága keretét nézve szerintünk gyengült a tavalyi évhez képest. A svéd válogatott kapus Bundsen ugyan visszatér, de két játékosuk is egy héten belül szenvedett súlyos sérülést. Nyala Krullars a hollandok fiatal reménysége térdszalag szakadást szenvedett, de így járt pár nappal később a svéd válogatott Olivia Mellegård is. Nem látjuk most, hogy a legjobb négy mögött végeznének.

Erre inkább a Nyköbingnek van nagyobb esélye, akik inkább a jövő tehetségeire alapozzák a következő szezonjukat. A 19 éves norvég tehetségtől Mia Sveletől (akinek édesapja is válogatott játékos volt, jelenleg szakkommentátor a norvég tv-nél) azt várják, hogy berobbanjon a dán ligába. Sokkal kevesebbet a dán Emilie Steffensentől sem remélnek. A holland világbajnok jobbátlövő Dione Housheer már tavaly is bontogatta szárnyait, mellé még érkezett Celine Lundbye Kristiansen. Kristina “Mulle” Kristiansen és csapata a rutinos játékosokkal kiegészülve sok fejtörést fog okozni az élmezőnynek is.

Silkeborg-Voel megtudta tartani a nyáron csapata tavalyi legjobbját, a válogatottnál is számításba vett Helene Kindberget. Az örömük sajnos nem tartott sokáig, a játékosnak elszakadt a térdszalagja egy edzőmérkőzésen. Norvégiából igazolt két játékossal és az egy hete szült Sofie Baekkel kiegészülve egy jó középcsapatként tekinthetünk rájuk majd.

Nagy bevásárlást tartott a Horsens csapata, hogy elkerüljék azt, ami a tavalyi szezonban veszélyeztette őket, a kiesést.Több távozó mellett azért megtartották a svéd gólgyárosukat Melissa Petrént, így a liga legrutinosabb edzőjével felálló sárga feketék hallani sem akarnak az alsó házi meccsekről jövő év tavaszán.

Retur jegyet vált a ligába, a feljutó Vendsyssel csapata?

A dán női kézilabda bajnokság három alsóházi csapata az Ajax Koppenhága, Randers HK és az Arhus United. Fotó: Ritzau Scanpix
A dán női kézilabda bajnokság három alsóházi csapatai az Ajax Koppenhága, Randers HK és az Arhus United. Fotó: Ritzau Scanpix

A 9-13. hely az alsó házi küzdelmeket jelenti majd az a 26 mérkőzéses alapszakasz után, a 14. kiesik a Bambusa Kvindenligaenből.

Talán meglepetésnek tűnhet, de nem várjuk a felsőházba az Arhus Unitedet és a sokkal szebb napokat látott Randerst sem. Az előbbi az utánpótlás válogatottat évek óta irányitó Heine Eriksen vezette csapatból hiányzik a rutin és a sok fiatal játékosok hullámzó teljesítménye nem lesz elég a felsőházba kerüléshez.

Randers HK pénzügyi problémái miatt nem tudta megfelelően megerősíteni csapatát, hiába van egy ambiciózus EHF Kupát és dán bajnokságot is nyert edzőjük Niels Agesen személyében jelenleg álom lehet az 1-8 hely egyike.

Holstebro női csapata kivált a fiú csapattól és új néven kezdi meg a 2020/2021-es szezont. Ezzel talán a legfontosabb hírt el is mondtuk rólunk. Janny Carlson, Camilla Pytlick és Lærke Christensen megmutathatja tehetséget, amelyre ebben a klubban minden feltétel adott.

Meglepetést várunk 12. helyen. Úgy gondoljuk a Vendsyssel felborítja a papírformát és bent maradnak majd a ligában. Pozitív élménnyekkel érkeznek az alsóbb osztályból és ez talán döntőnek bizonyulhat akkor, amikor pontszerzési esélyeik lesznek.

A tabella végét a két amatőr csapattal zárnánk.

Az Ajax Koppenhága és a Skandeborg még fél profi szerződést sem tud kínálni játékosainak, így csak a költségeik kifizetésével tudják csak felvenni a harcot a többi csapat ellen. A játékosok dolgoznak vagy tanulnak, majd esténként vagy esetleg kora reggel edzenek.

A bajnokság mérkőzéseit az ismert körülmények miatt csak maximum 500 néző látogathatja a szigorú szabályok figyelembe vételével. A csapatok hetente teszteket végeznek el a csapat tagjaival.

Bambusa Kvindeliga, a dán női kézilabda bajnokság – Átigazolások

Aarhus United

Érkezett: Line Berggren Larsen (EH Aalborg) Cecilie Mørch Hansen (EH Aalborg) Marielle Martinsen (Aker) Thea Imani Sturludóttir (Oppsal IF) Távozott: Helena Elver (Odense Håndbold) Sofie Flader (Nykøbing Falster Håndboldklub) Celine Lundbye Kristiansen (Nykøbing Falster Håndboldklub) Edita Nukovic (Skövde HF) Julie Pontoppidan (Randers HK)

Ajax København:

Érkezett: Olivia Black (Skövde HF) Stine Holm (Skanderborg Håndbold) Matilde Kondrup Nielsen (Nykøbing Falster Håndboldklub) Cecilie Løvdal (Gjerpen IF) Louise Pettersson (Lyngby HK) Távozott: Louise Egestorp (Nykøbing Falster Håndboldklub) Signe Georgi (Rødovre HK) Emilie Jacobsen (Roskilde Håndbold) Mette Klostermann (EH Aalborg) Cecilie Løvdal (SønderjyskE Damehåndbold) Amanda Poulsen (Roskilde Håndbold) Cecilie Woller (SV Union ) Anne Tolstrup Petersen (København Håndbold)

Herning-Ikast Håndbold:

Érkezett: Ingvild Bakkerud (Odense Håndbold) Camilla Fangel Ringkøbing Håndbold) Line-Mai Hougaard (Randers HK) Simone Petersen (TuS Metzingen) Távozott: Mathilde Bjerregaard (befejezte) Julie Gantzel (HH Elite) Annika Jakobsen (Silkeborg-Voel KFUM) Jeanett Kristiansen (Vipers Kristiansand) Tonje Løseth (Brest Bretagne Handball) Emilie Steffensen (Nykøbing Falster Håndboldklub)

Horsens

Érkezett: Stephanie Andersen (Bjerringbro fH) Anne Sofie Filtenborg (Viborg HK) Julie Gantzel (Herning-Ikast Håndbold) Celine Holst Elkjær (Skanderborg Håndbold) Trine Knudsen (TTH Holstebro) Susanne Madsen (Odense Håndbold) Maria Mose Vestergaard (Holstebro Håndbold) Távozott: Charlotte Bisser (?) Amanda Brogaard (?) Othilia Christensen (?) Mollie Edelved (Roskilde Håndbold) Sofie Fynbo Larsen (Oppsal IF) Märta Hedenquist (EH Aalborg) Melina Kristensen (Skanderborg Håndbold) Kathrine Kubicki (SønderjyskE Damehåndbold) Rikke Schmidt (befejezte) Line Skak (Silkeborg-Voel KFUM) Amalie Wichmann (befejezte)

Holstebro Håndbold:

Érkezett: Jenny Carlson (EH Aalborg) Rikke Dahl Nielsen (SIF Ansager) Josefine Dragenberg ( Randers HK) Maja Edling (Herning-Ikast Håndbold U19) Pia Gundersen (Larvik HK) Isabella Jacobsen (Nykøbing Falster Håndboldklub) Távozott: Line Frandsen (Bjerringbro fH) Mathilde Hylleberg (befejezte) Laura Jensen (IK Sävehof) Kaja Kamp (Team Esbjerg) Ilda Kepic (Skövde HF) Trine Knudsen (HH Elite ) Nikoline Lundgreen (Skövde HF) Maria Mose Vestergaard (HH Elite )

København Håndbold:

Érkezett: Sofia Hvenfelt (H65 Höör) Anne Tolstrup Petersen (Ajax København) Távozott: Linn Blohm (CS Minaur Baia Mare) Debbie Bont (Metz Handball) Anne Cecilie la Cour (Odense Håndbold) Paulina Uścinowicz (Fleury Loiret HB) Marie Wall (pause)

Nykøbing Falster HK

Érkezett: Sofie Alnor (Skanderborg Håndbold) Louise Egestorp (Ajax København) Sofie Flader (Aarhus United) Johanna Forsberg (IKSävehof) Celine Lundbye Kristiansen (Aarhus United) Emilie Steffensen (Herning-Ikast Håndbold) Mia Svele (Storhamar HE) Nikita van der Vliet (VOC Amsterdam) Távozott: Ayaka Ikehara (Odense Håndbold) Isabella Jacobsen (Holstebro Håndbold) Matilde Kondrup Nielsen (Ajax København) Anna Lagerquist (Rostov-Don) Emelie Nykvist (til) Angelica Wallén (Odense Håndbold )

Odense Håndbold:

Érkezett: Malene Aambakk (Molde HK) Lois Abbingh (Rostov-Don) Anne Cecilie la Cour (København Håndbold) Helena Elver (Aarhus United) Laura Grosen (HCO Talentcenter) Ayaka Ikehara ( Nykøbing Falster Håndboldklub) Rikke Iversen (Silkeborg-Voel KFUM) Katja Johansen (DHG Odense) Angelica Wallén (Nykøbing Falster Håndboldklub) Távozott: Ingvild Bakkerud (Herning-Ikast Håndbold) Suzanne Bækhøj (DHG Odense) Laura Grosen (DHG Odense) Nathalie Hagman (Nantes Atlantique Handball) Kathrine Heindahl (CSKA Moscow) Iben Hesseldal Hansen (DHG Odense) Stine Jørgensen (SG BBM Bietigheim) Alberte Madsen (DHG Odense) Susanne Madsen (HH Elite) Nadia Offendal (Paris 92) Anne Mette Pedersen (stopper) Mette Tranborg (Team Esbjerg) Trine Østergaard (SG BBM Bietigheim)

Randers HK:

Érkezett: Sidsel Mejlvang (Skanderborg Håndbold) Mia Møller (Bjerringbro fH) Nicoline Olsen (Skanderborg Håndbold) Amalie Pelzer (Bjerringbro fH) Julie Pontoppidan (Aarhus United) Kristin Thorleifsdóttir (H65 Höör) Lene Østergaard (Team Esbjerg) Távozott: Katrine Larson (Skanderborg Håndbold) Josefine Dragenberg (Holstebro Håndbold) Julia Eriksson (Lugi HF) Line-Mai Hougaard (Herning-Ikast Håndbold) Astrid Lynnerup (Bjerringbro fH) Sabine Pedersen (stopper) Jamina Roberts (IK Sävehof) Celine Sivertsen (JDA Dijon Handball) Rikke Thorngaard (Skara HF)

Silkeborg-Voel KFUM:

Érkezett: Eira Aune (Oppsal IF) Annika Jakobsen (Herning-Ikast Håndbold) Anna Lillesø (EH Aalborg) Eli Marie Raasok (Oppsal IF) Line Skak (HH Elite) Távozott: Hanna Bredal Oftedal (stoppet) Marlene Dahlmann (Bjerringbro fH) Filippa Idéhn (CS Minaur Baia Mare) Rikke Iversen (Odense Håndbold) Emma Laursen (EH Aalborg) Jane Mejlvang (Ringkøbing Håndbold) Mathilde Sørensen (pause) Emilie Ytting Pedersen (Skanderborg)

Skanderborg Håndbold:

Érkezett: Emilie Bech (Hadsten Håndbold) Thilde Boesen (HC Rödertal) Melina Kristensen (HH Elite) Katrine Larson (Randers HK) Caroline Rasmussen (SønderjyskE Damehåndbold) Mathilde Storgaard ( EH Aalborg) Anna Veng (Vendsyssel Håndbold) Lotte Vestergaard (Hadsten Håndbold) Távozott: Sofie Alnor (Nykøbing Falster Håndboldklub) Stine Holm (Ajax København) Celine Holst Elkjær (HH Elite) Monika Kongsgaard (stopper) Sidsel Mejlvang (Randers HK) Nicoline Olsen (Randers HK) Mathilde Pedersen (Hadsten Håndbold) Louise Sønnichsen (Hadsten Håndbold) Emma Thatt (til) Josefine Thorsted (Hadsten Håndbold) Anna Wierzba (Toulon Saint-Cyr Var Handball)

Team Esbjerg:

Érkezett: Kaja Kamp (Holstebro Håndbold) Mette Tranborg (Odense Håndbold) Távozott: Clara Monti Danielsson (BVB Dortmund) Pernille Johannsen (SønderjyskE Damehåndbold) Rut Jónsdóttir (KA Handbolti) Lene Østergaard (Randers HK)

Vendsyssel Håndbold:

Érkezett: Mette Brandt Nielsen (Sola HK) Steinunn Hansdóttir (Gudme HK) Ida Jespersen (Hadsten Håndbold) Synna Lien (Fana IL) Frida Maag Damgaard (DHG Odense) Távozott: Harpa Brynjarsdóttir (?) Lisa Frey (Frisch Auf Göppingen) Sylvie Gamys (TMS Ringsted) Marlene Holm (?) Bjarta Johansen (?) Anna Veng (Skanderborg Håndbold)

Viborg HK:

Érkezett: Emma Friberg (EH Aalborg) Távozott: Anne Sofie Filtenborg (HH Elite) Josephine Nordstrøm (Skövde HF) Julie Stokkendal (Bjerringbro fH)

A dán női kézilabda bajnokság, a Bambusa Kvindeligaen programja itt megtekinthető.

Felhívás: Holnapunk tervei között szerepel, hogy rendszeresen beszámoljunk a dán női és férfi kézilabda liga történésiről. Ezért ha úgy érzed, hogy “újságírói vénával” rendelkezel, időd és energiád is van nagyobb figyelmet szentelni az említett kézilabda bajnokságokra és esetleg szeretnél egy dinamikusan fejlődő csapathoz, honlaphoz tartozni, írj nekünk egy bemutatkozó e-mailt az info@daniasport.hu -ra .

Kiemelt kép : Nycke Groot. Fotó Henning Bagger Ritzau Scanpix