KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

BL-felvezetés: nem turistaként érkezik az Esbjerg, dúl-fúl a Vipers

A 2006-2007-es szezon óta mindössze egyszer fordult elő, hogy a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata nem jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Amióta 2013-tól bevezették a Final Fourt, elképesztő a magyar együttes fölénye: négyszer nyert (2014, 2017, 2018, 2019), egyszer második (2016) tavaly pedig harmadik lett. De mi lesz idén?

Henny Reistadra ( Team Esbjerg) ismét kulcsszerep vár a budapesti Final4-on. Fotó: Eurohandball.com
Henny Reistadra ( Team Esbjerg) ismét kulcsszerep vár a budapesti Final4-on. Fotó: Eurohandball.com
Győri Audi ETO KC fölény a BL-ben

A magyar csapat toronymagasan a legjobb teljesítményt nyújtotta a legrangosabb kupasorozatban, ahol a csoportkört hatpontos előnnyel nyert meg úgy, hogy 13 győzelem után kapott csak ki egy góllal, 30-29-re a Vipers otthonában. Így aztán első helyezettként csak a negyeddöntőben kellett beszállnia az egyenes kiesés során, ahol az idegenbeli 21-21 után otthon kiütötte a Brest-Bretagne csapatát (35-23).

Ellenfele a szombati elődöntőben a Team Esbjerg lesz, amely ugyancsak csoportelső lett: 10 győzelem és három döntetlen (köztük egy az FTC ellen) mindössze egyszer kapott ki, még tavaly szeptemberben Brestben. A negyeddöntő azonban váratlanul szorosan alakult, a CSM Bucuresti idegenbeli 26-25-ös legyőzését ugyanis otthon egy 27-27-es döntetlen követte.

Bizakodó dán csapat érkezett Budapestre

„Fantasztikus, hogy Dániának ismét van egy női csapata a BL négyes döntőjében. Ezen a hétvégén a Team Esbjerg képviseli a dán kézilabdát, és meglátjuk, mire leszünk képesek” – nyilatkozta Jesper Jensen vezetőedző.

„Örülten büszkék és boldogok vagyunk, hogy ott lehetünk az elődöntőben. Élveznünk kell a helyzetet és az önmagunkba vetett hittel kell nekimennünk a hétvégének. Sok jó meccset játszottunk idén, ezért is hiszem, hogy lehet esélyünk” – tette hozzá.

A dánok német válogatott kapusa, a 2020-ban Siófokon is megfordult Dinah Eckerle szerint nem szabad őket leírni.

„A Győri ETO még Budapesten sem verhetetlen, pedig ebben a szezonban szinte minden meccset megnyert. De nem turistaként, hanem döntőbe jutásra esélyes csapatként utazunk Budapestre. Szeretnénk bebizonyítani, hogy megérdemelten jutottunk be a Final Fourba. Szerintem le tudjuk győzni ellenfelünket, a napi forma fog dönteni” – nyilatkozta az EHF hivatalos honlapján.

Érdekesség, hogy Eckerle mindössze az ötödik német játékos, aki eljutott a BL-végjátékáig, előtt ez két kapusnak, Sabine Englertnek és Clara Wolteringnek, illetve Xenia Smitsnek és Anja Althausnak sikerült.

A két csapat egyaránt csalódáson van túl, az ETO ugyanis elbukta a Magyar Kupa döntőjét az FTC ellen, míg a Team Esbjerg nyerő helyzetből kapott ki az Odensétől a bajnoki finálé mindent eldöntő harmadik párharcán, és csak ezüstérmes lett.

A felek eddig kétszer találkoztak a BL-ben, 2017 februárjában a győriek 32-26-ra nyertek idegenben, majd egy hónap múlva 33-22-re otthon.

Tomori Zsuzsával jön a Vipers

A másik ágon a francia Metz Handball a norvég Vipers Kristiansand csapatát fogadja, ők már a csoportküzdelmek során is megmérkőztek egymással. Tavaly szeptember 26-án a Metz 23-18-ra nyert otthon, majd február 5-én idegenben is győzött, akkor 31-25-re. Érdekesség, hogy az egymás elleni mérleget tekintve a franciák sokkal jobbak a BL-ben: az eddigi 9 mérkőzésből hatszor győztek, egy döntetlen mellett mindössze kétszer kaptak ki.

A norvégoknál ott lesz a pályán Tomori Zsuzsanna, aki az ETO-val már nyert három BL-t, és most simán elképzelhető, hogy a fináléban egykori csapata ellen kell megharcolnia a negyedik elsőségért.

A program szerint a 15.15-kor a Győri ETO-Esbjerg, 180—tól pedig a Metz-Vipers mérkőzésre kerül sor. A norvégok már morogtak is, hogy a magyar csapat minden évben előnyt élvez, övé a korábbi mérkőzés, hogy többet pihenhessen a vasárnapi helyosztóra.

„Egyet kértünk a Viasattal közösen, hogy a mienk lehessen az első meccs. Így többórányi plusz időd marad a regenerálódásra és a pihenésre. Ez még akkor is fontos lehet, ha tavaly egy késői elődöntővel is megnyertük a tornát” mondta Ole Gustav Gjekstad, a Vipers edzője.

A kérése azonban nem talált meghallgatásra.

„Természetesen észrevettük és kicsit meg is lepődtünk, hogy a Győré mindig a korábbi meccs. Ez hatással van a pihenőidőre és a következő ellenfélre való felkészülés lehetőségére – hangsúlyozta a kapus Katrine Lunde is.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a következőképpen reagál a kritikára:

„Minden mérkőzés időpontját a műsorszolgáltatókkal egyeztetjük, a célunk, hogy a lehető legjobb médiamegjelenést biztosítsuk az európai női kézilabdának” – közölte Thomas Schöneich kommunikációs menedzser.

Női kézilabda Final Four
Elődöntők, szombat (15.15 és 18.00):
15.15: Győri Audi ETO KC – Team Esbjerg (dán)
18.00: Metz HB (francia) – Vipers Kristiansand (norvég)

Helyosztók, vasárnap:
15.15: a 3. helyért
18.00: döntő

Kapcsolódó Tartalom:

Kiemelet kép: Eurohandball.com