KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Futballforradalom Norvégiában: pár év alatt új sztárcsapat született

Ha feltennénk a kérdést, melyik az utóbbi évek egyik legsikeresebb észak-európai csapata, nem biztos, hogy sokan tudnák a választ. Nehéz is lehet kitalálni, hiszen a Bodö/Glimt csupán az elmúlt időszakban tört fel, és egyelőre úgy tűnik, egy új nagycsapat születik Norvégiában.

Bodö/Glimt játékosainak van oka az örömre mostanában.  
Fotó: Getty Images/Casper Hindse
Bodö/Glimt játékosainak van oka az örömre mostanában.
Fotó: Getty Images/Casper Hindse

A klubot 105 éve, 1916. szeptember 19-én alapították, első komolyabb sikereit csak az Északnorvég Kupában (Nord-Norgesmesterskapet) aratta, amelyet 1929 és 1969 között rendeztek meg. S sorozatban csak az ország északi részén lévő csapatok indulhattak, amelyeket gyengébbnek tartottak a délieknél – a sorozat csupán 1963-ban egyesült.

Ezt a Bodö /Glimt kilencszer is megnyerte, ötször második lett – az össznorvég kupában azonban már kevésbé volt sikeres. 1975-ben és 1993-ban lett első, 1977-ben, 1996-ban és 2003-ban pedig döntős.

A bajnoki címig azonban száz évnél is többet kellett várnia.

Öt éve kezdődött a változás

A csapat a kilencvenes évek elején még a harmadik ligában szerepelt, aztán ingázott az első- és másodosztály között. A változást Aasmund Björkan (2016–2017), majd Kjetil Knutsen szerződtetése hozta, ők strukturálták át a csapatot szakmailag.

Björkan klublegendának számított. Közel 250 mérkőzést játszott a csapat színeiben, tagja volt az 1993-as kupagyőztes együttesnek is. Ugyan a csapat jól kezdte a 2016-os szezont, de végül kiesett, azonban Björkan maradt, mellé segítőnek pedig az akkor még ismeretlen Kjetil Knutsent kérte fel.

Senki sem várt sokat a klubtól, ebben a történetben benne volt egy újabb hosszabb idény a másodvonalban. Azonban a futballcsodához adottak voltak a tehetséges játékosok, egy jó stratégia és nem utolsósorban egy edző, aki megszállottan szereti a labdarúgást. A 2017-es másodosztályt a csapat 16 pontos előnnyel megnyerte, Björkant választották meg az év edzőjének, azonban ő lemondott és sportigazgatói posztot vállalt a klubnál. Így lépett előre Knutsen, akivel az első szezonban a rekordnak számító 14 döntetlen miatt csak a 11. helyet sikerült megszerezni.

A 2019-es szezon előtt a legtöbb szakértő a csapatot kiesőnek jósolta. Főleg azért, mert olyan kulcsjátékosokat adott el, mint Martin Björnbak csapatkapitány és a gólkirály Kristian Fardal Opseth. Ennek ellenére a Glimt mindenkit meglepett, és ezüstérmet nyert. Knutsen lett az év edzője, Haakon Evjen az év játékosa és az év fiatal játékosa.

Bajnokcsapat!

A 2020-as szezon előtt újabb nagy kiárusítás jött. A csapatkapitány Ricardo Friedrich és Evjen is távozott, a csapat azonban szenzációsan teljesített, 30 bajnokiból 26-ot megnyert, 103 gólt szerzett – és története során először bajnoki címet ünnepelhetett.

Ismét Knutsen lett az év edzője, míg a 19 gólt szerzett és 18 gólpasszt adott dán Philip Zinckernagel az év játékosa.

Talán nem árulunk el nagy meglepetést, de tavaly ismét jött a játékos eladás és az euró milliók bevételként. Zinckernagel mellett, Jens Petter Hauge és Kasper Junker is elment, ezzel 60 gól és 35 gólpassz távozott. A helyükre pedig nem érkeztek olyanok, akik egyértelműen erősítést jelentettek volna.

A szakértők ismét szkeptikusak voltak a bajnoki esélyekkel kapcsolatban. De a Bodö/Glimt ismét meglepett mindenkit, és a szezon utolsó meccsén Mjöndalenben aratott 3-0-s győzelmével megvédte a címét.

Csoda az európai kupában

A nemzetközi kupaszereplés rosszul kezdődött. A Bodö/Glimt júliusban kettős vereséggel kiesett a lengyel Legia ellen, a Konferencia Ligát azonban neki találták ki. A selejtezőben az izlandi Valúr, a koszovói Prishtina és a litván Zalgiris ellen továbbjutott, majd a csoportkört óriási meglepetésre veretlenül vészelte át úgy, hogy hazai pályán 6-1-re kiütötte az AS Romát.

Ezt követően a skót Celtic sem jelentette akadályt (2-0, 3-1), majd a nyolcaddöntőben hosszabbításban búcsúztatta a holland Az Alkmaart (2-1, 2-2). A negyeddöntőben pedig a szerencse ismét az AS Romát sodorta útba.

Fegyelem és futás

A csapat taktikáját egy “ferde” 4-3-3-as taktika jellemzi, ez azt jelenti, hogy szeretik kissé felbillenteni a pályát, azaz a támadások egy oldalt, de legtöbbször a baloldalon futnak. Ehhez a felálláshoz a fentebb tartozkodó öt játékosnak gyorsnak kell lennie, és két középpályásnak pedig rengeteg futómennyiséggel kell rendelkeznie. A követelmények mindig magasak, legyen szó a Roma elleni 6-1-es győzelemről, vagy egy sima edzőmeccsről.

A csapat magasan, az ellenfél térfelén kezd el védekezni, a taktika része, hogy a csatár az első védő, így a nyomás hatására könnyebben hibára kényszeríthető az ellenfél védelme. Ha megvan a labda, utána már csak a kérdés, milyen gyorsan épülhet fel a támadás a gólhelyzetig és a gólig.

Futballforradalom

A norvég bajnokra az is jellemző, hogy olykor egyszerre ketten támadják meg az ellenfél labdás játékosát, ezért aztán a csapat aránytalanul sok gólt rúg ilyen labdaszerzésekből és pontos kontratámadásokból.

A Bodö/Glimtben olyan fiatalokat keresnek, akik megfelelnek a játékrendszernek. Azaz nem a játékosokra szabják a taktikát, hanem utóbbihoz keresnek a meghatározott képességekkel rendelkező labdarúgókat, akikből kihozhatják a legtöbbet.- írja a dán Euroman magazin

A futballforradalom mögött Knutsen vezetőedző áll. Björkan sportigazgatóval együtt két dolgot követel meg: fegyelmet és futási hajlandóságot. Szerintük minden más megtanulható, és erre bizonyíték a klub két bajnoki címe.

Kapcsolódó tartalom:

Ma este az RTL+ csatorna 21-órától közvetíti a Bodö/Glimt – AS Roma mérkőzést!