KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSUTÁNPÓTLÁS

Haaland a traktornyomok közül kilépve lett a világ egyik legjobb labdarúgója

Omar Elabdellaoui, Stefan Johansen, Alexander Sörloth és Erling Braut Haaland (20 éves, Nyugat Norvégia). Mind a négyen klasszis labdarúgók és mindegyikük egy országrészt képvisel a norvég labdarúgásban. Az északi ország futball hősei nyomában járt a norvég tv2.

A sorozat egyik részében Haaland útját tárja fel részletesen, miként lesz a traktornyomok közül kilépve valaki a világ egyik legjobb labdarúgója.

SALZBURG, AUSZTRIA

2019. szeptember 17, kedd: Újabb Bajnokok Ligája-este, ez a világ legrangosabb labdarúgótornája. Még senki sem tudja, de ezen az estén norvég futballtörténelmet írnak.

A 19 éves Erling Braut Haaland nevét mondják be a zöld gyepen a salzburgi Red Bull Arénában.

Erling Braut Haaland 2019 szeptember 17 -én az első osztrák liga gólja után. Fotó Scanpix
Erling Braut Haaland 2019 szeptember 17 -én az első osztrák liga gólja után. Fotó Scanpix

A közönség extázisban van. Már talán érzik, hogy valami nagy dolog van készülőben. Egy tüzes norvég tinédzser gólokat szerzett az osztrák liga szezonjának az elején. Ez már elvárásokkal jár.

Most még nagyobb lehetőség kínálkozik számára, egy sokkal nagyobb színpadon. Haaland első mérkőzése a világ legnagyobb presztízzsel bíró klubversenyén, a Bajnokok Ligájában.

A Genk elleni mérkőzésen mindössze 90 másodperc után már a hálóban volt a labda. A szünet előtt aztán még kétszer is betalált, az internet pedig felrobbant. Erling Braut Haaland mesterhármast ért el Bajnokok Ligája-bemutatkozása során.

JAERHALLEN, BRYNE

Jaereni otthonában ül Alf Ingve Berntsen, Haaland gyermekkorának egyik első edzője, aki furcsa érzésekkel van tele, de ugyanakkor nem meglepett. A 2000-es évek vége óta tartó sejtelmes érzései beigazolódni látszanak.

Nem mondhatod azt, hogy nem csodálkozol akkor, amikor egy 19 éves játékos gólkirály lehet a Bajnokok Ligájában. Egyrészt ez szürreális, másrészt nem igazán váratlan. Ugyanis láttuk, hogy eljön ez az idő számára, de hogy ez ilyen gyorsan történik, azt nem, szinte berobbant a nemzetközi mezőnybe. Furcsa érzés ez, teljesen irreális, de egyúttal ez volt az elvárás is.

Itt kezdödött minden Haaland számára. Első gyermek edzője Alf Inge Berntsen áll a Jaernhallen elött Brynében. Fotó: Bjarte Fossfjell
Itt kezdödött minden Haaland számára. Első gyermek edzője Alf Inge Berntsen áll a Jaernhallen elött Brynében. Fotó: Bjarte Fossfjell

Néhány év alatt a fiú, aki Bryne-ben korosztályos szinten lőtte a gólokat, mára a felhők között a csillagok magasságába emelkedett.

Átalakult, fejlődött, de ugyanakkor megtartott sok mindent, amit Berntsen látott az első edzéseken.

“Erling meglepően hasonló most is, amikor látom, ahogyan játszik. Mindig csatár volt, és mindig sok gólt szerzett. Felismerem a testtartásából. Játék és helyezkedés szempontjából hihetetlenül hasonló, ha a régi felvételeket nézzük és most. Ismerős az a mozgás“, mondja Berntsen egy évvel a szenzációs Bajnokok Ligája éjszaka után. (2020 októberében – a szerk.)

Erling Braut Haaland számtalanul lőtte a gólokat, a testtartása semmit sem változott.

“Egy régebbi német vagy francia tv-team felvételén, a mi cselezésgyakorlásaink vannak. Amikor mutatták nekem, összehasonlítva egy bundesligás góljával, ugyanúgy csinált, mint kisebb korában. Nagyon klassz volt látni. Amikor 11-12 évesen a csarnokban velünk játszott, a mozgáskultúrája is ugyanilyen volt, mint felnőttként.

A Jaerhallen belsejében Braut Haaland gyermekedzője lenéz a műfűre, amely – 16 év futball után – hamarosan megérett a cserére. Egyszerű műfüves, műanyagborítás, nincs meleg a teremben, de az ajtók a hét minden napján nyitva vannak- Braut Haaland itt találkozott elsőnek a futballal.

“Hihetetlenül fontos volt az Erlinghez hasonló fiatalok számára, hogy szombaton és vasárnap idejöhessenek. Mindig nyitva, soha sem volt zárva, mindig volt olyan hely, ahol az időjárástól függetlenül focizhattak. Itt mindig tudtak találkozni, és összejönni a gyerekek. Ez egy egyszerű csarnok, de hihetetlenül fontos a bryne-i futball számára” – mondja Berntsen.

Egy traktor a sok közül a brynei stadion parkolójában. Fotó: Bjarte Fossfjell
Egy traktor parkol a brynei stadion parkolójában. Fotó: Bjarte Fossfjell
Erling Braut Haaland legfontosabb erőssége a fizikai ereje.

De ez nem mindig volt így. Szemléletes módon rajzolja Berntsen meg azt a képet arról, mi szükséges ahhoz, hogy futballistaként sikeres legyen.

Elmondása szerint négy összetevőt kell keresni, amelyet az ígéretes játékosoknál kutatnak. Braut Haalandnál három tényező az alapoktól megvolt.

Vannak a taktikai és technikai részek, és mennyire vagy jó a labdával, mennyire tudsz másokkal együtt játszani. Akkor van a fizikai és a szellemi, mentális része a labdarúgásnak. Ez egy négy komponensű csomag, amely jó játékossá tud tenni. Három része meg volt neki. Jó taktikai érzékkel rendelkezett, jó technikát fejlesztett ki és mentalitása végül nagyszerűvé vált. Az utolsó hiányzó darabok valójában a fizikai összetevők voltak” – analizálta Berntsen Haalandot.

Az utánpótlásedző soha nem félt attól, hogy ez a kis hiányosság nem kerül a helyére a Bundesliga sztárja számára, aki most a Borussia Dortmundban játszik.

“Mi tudtuk, hogy valószínűleg ez lesz a legjobb kompetenciája a képzése végén. Nála így lett meg az említett egész csomag. Ezt lépésről lépésre láthattuk, mert fiatal korától kezdve fejlődött. Amikor gólokat lőtt, mindig új lépéseket tett afelé, hogy jobb legyen”

“Amikor az egy évvel idősebbekkel játszott, gólokat szerzett. Amikor területi válogatott volt, gólt szerzett. Amikor körzeti válogatottban lépett pályára, gólt szerzett. Amikor utánpótlás-válogatott lett- ott is gólt szerzett. Minden szint meglépésekor eredményes volt. Fejlődésének tökéletesen megfelelt, hogy nem ő a legnagyobb és a legerősebb, mert akkor más aspektusait kellett volna fejlesztenie” – mondta Berntsen.

 Alfie Haaland,  Erling Braut Haaland apukája volt a legnagyobb támogatója a játékosnak. Fotó: TV2.no/ Privat
Alfie Haaland, Erling Braut Haaland apukája volt a legnagyobb támogatója a játékosnak. Fotó: TV2.no/ Privat
AKER STADIUM, MOLDE:

Braut Haaland elképesztő fizikai átalakulásáról, kevesen tudnak többet, mint Torbjörg Haugen (60), más néven “a nagynéni”, a moldei Aker Stadion szakácsa. Ő évek óta együttműködött Norvégia vezető sportolóival a táplálkozás terén.

Ugyanakkor anyafigura szerepét is betöltötte annak a sok fiatal játékosnak, akik szociális kapcsolatukat elhagyva és minimális élettapasztalattal érkeztek a klubhoz. Közöttük volt a 2016-ban 16 éves Braut Haaland is, amelyre nyugodtan mondható, hogy akkor a serdülés szakaszában lépett.

“Meghatott vagyok, amikor róla beszélek. Csodálatos fiatal fiú volt, aki idejött, egyedül szülők és nagyszülök nélkül. Sok ételt kért, én pedig odaadtam neki, hiszen óriási mennyiséget evett. Istenem, milyen étvágya volt – mondja “a nagynéni” a TV 2-nek, jóízűen nevetve.

Noha a csatárt gyorsan eladták Ausztriába, a felnőtté válás első szakaszában a kettejük kapcsolata nagyon szorossá vált.

Nagyon jól edzett és sokat, ezért állandóan evett. Nappal és éjjel egyaránt nőtt és nőtt. Szerette a húsgombócokat és a tacókat és a lazacot. Mindent megevett. Háromszor szedett és kétszer annyit rakott a tányérjába, mint mindenki más. És ezek után kért ételt elvitelre is” – meséli Torbjörg Haugen még mindig mosolyogva, ahogy vissza emlékszik.

Ha mások megettek egy adag húsgombócot, akkor ő ötöt evett meg” erősíti meg állításait a Molde edzője, Erling Moe.

Erling Braut Haaland a Molde csapatában vált férfivé. Fotó: Scanpix
Erling Braut Haaland a Molde csapatában vált férfivé. Fotó: Scanpix
Nem volt ok az aggodalomra vele kapcsolatban.

A vacsoraadagok nőttek, és párhuzamosan a gólokat is termelte a norvég az Elite-sorozatban. A Brann ellen idegenben 20 perc alatt négy gólt lőtt 2018 nyarán.

Ugyanakkor hírnevet szerzett magának a korosztályos válogatottakban is. A Chelsea egykori játékosa, Erland Johnsen is betekintést kapott arról, miként vált felnőtt labdarúgóvá a brynei srác.

“Erling 8-9 hónap alatt hirtelen 10 centiméterrel megnőtt. Akkor a technika és a koordináció nincs összhangban. Emlékszem, hogy megbeszéltük, csatlakozzon-e Erling a következő válogatott összejövetelhez, mert az apparátusunkban voltak olyanok, akik úgy gondolták, hogy teljesen reménytelen eset volt akkor” – mondja Johnsen, aki tudta, hogy a csatárt számos nagy klub kinézte magának.

“Úgy döntöttünk, hogy adunk neki egy esélyt. Aztán a következő Svédország elleni mérkőzésen kezdőként góllal válaszolt nekünk” – mesélte mosolyogva.

Erling Brut Haaland élt a lehetőséggel! Svédországnak még középkezdésből is betalált.

A győztesek egyik jele, hogy gyűlölniük kell nekik a vereséget.

Bryne

Aligha véletlen az, hogy Braut Haaland látványosan, gólokkal válaszolt a kritikusokra. Norvégia szupersztárjának a kezdetektől fogva jellegzetes, “beképzelt” Braut-mentalitása volt – csapattársa, Andrea Norheim szerint. (most Avaldsnes játékosa). Ők ketten több gyermekkorosztályos csapatban is együtt játszottak a Bryne csapatában.

Hangulatember volt, amikor jól mentek a dolgok neki, jó volt. Akkor nagyon boldog volt, és jó volt vele játszani. De ha rosszul ment számára, akkor nem volt olyan szórakoztató vele együtt játszani. Olykor dühös és elégedetlen volt“- mondta Norheim a TV 2-nek otthon, a bryne-i lakásában.

“Volt amikor rosszul kezelte a dolgokat, pedig fel volt rá készülve, hogy ki kell lépjen majd a gyerekfociból. Aztán azt tanácsolták neki, hogy küzdjön meg ezzel. Emlékszem, arra gondoltam, hogy “nagyon jó lehetne”, de ha nem tudja félre tenni azt , hogy dühös legyen, akkor amikor rosszul mennek a dolgok, akkor azt hiszem, nem lesz belőle jó játékos. Ez nagy hatással volt rá. Nagyon mérges lett, aztán még rosszabb lett.

Elmondható az, hogy beképzelt volt ?

“Igen, beképzeltnek jellemezhetnénk, de emellett egy nagyon kedves srác. De olykor beképzeltnek tűnhet, pedig tényleg egy jó, és kedves fiú”

Braut egyik gyermekkori edzője, Alf Ingve Berntsen nem érzékelte így.

A győztesek egyik jele, hogy gyűlölniük kell nekik a vereséget. Ezt még mindig láthatjuk rajta. Nem akartam elvenni azt a tényt tőle, hogy soha ne legyen csalódott és bosszús akkor, amikor veszített. Önmagában ez is egy mozgatóerő. Nagyon mérges volt, amikor elvesztették a meccseket, de a csapat többi tagja mindig nagyon szerette.”

Andrea Norheim gyerekcsapatban együtt játszott Haalanddal. Fotó: Bjarte Fossfjell
Andrea Norheim gyerekcsapatban együtt játszott Haalanddal. Fotó: Bjarte Fossfjell
Erling Braut Haaland unokatestvére, Jonathan Braut Brunes (20 éves) is ott játszott a Berntsen által edzett csapatban.

Csupán három hét van köztük. Braut Brunest az átigazolási időszak utolsó napján adták el a Lilleströmnek.

“Nagyon sok jó emlékem van. Barátok voltunk, akik hétköznap is órákat játszottunk, sokat voltunk együtt. Erling és az apukája, Alfie mindig lent voltak. Alfie állt a kapuban, Erling pedig a kapuba döngölte a labdákat. Mindent elmond a mentalitásról, hogy mindig jobb és jobb akart lenni. Egy-két lépéssel a többiek előtt járt akkor is” – mondta az unokatestvére Jonathan Braut Brunes.

A norvég válogatott korábbi védője, Brede Hangeland 14 éves korában találkozott egy területi válogatón Erling Braut Haalanddal.

“Hallottam a tehetségéről. Keveseknek volt akkoriban bátorsága beszélni velem, talán azt gondolhatták: itt egy sztárjátékos a válogatottból és a Premier League-ből és még a tekintetüket sem merték felém fordítani. De Erlingnek ez nem volt probléma. Éreztem, na ebből a srácból lesz valaki. Egy kicsit nagyobb volt az önbizalma. Vagy lehet nem is kicsit, de szerintem rendben van, ha azt tervezed, hogy a világ legjobb csatára akarsz lenni mondta Hangeland.

A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu.
Elérhető áron mérkőzés és játékoselemzés nem csak a legnagyobb klubok számára.
Írjon nekünk bártan még ma! További információ : info@daniasport.hu
Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez
A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu.
Elérhető áron mérkőzés és játékoselemzés nem csak a legnagyobb klubok számára.
Írjon nekünk bártan még ma! További információ : info@daniasport.hu
Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez
Hat évvel később Erling Braut Haaland lett az a játékos, akiről a legtöbbet beszélnek manapság.

Visszatérve a Jaerhallen elé Alf Ingve Berntsen, a Boknafjordektől délre fekvő, alacsony, sík partvidékre tekint.

“Azt hiszem, a legtöbb ember büszke arra, ahogyan Erlinget látja, és ahogyan képviseli Jaerent. De látod, itt semmi különös nincs, nincsenek zászlórudak és szobrok. Amikor külföldi újságírók jönnek ide, elgondolkodnak azon, hogy valóban innen származik-e. Azt mondják, ugyanazt a cikket készítenének mint Ronaldóról, ahol egész Madeira tele van képekkel, a repülőtereken és mindenhol. Aztán azon gondolkodnak, hol vannak Erling képei mondja Berntsen és nevet.

De komolyra fordítja a szót, amikor a jaereni sportkultúráról beszél. Egy kultúra, amelyről úgy véli, jól van felépítve.

Az 1970-es évek óta ez egy csúcs sportkörnyezet. Itt elit sportkultúra alakult ki. Ez akkor sem tűnt el, amikor a Bryne kiesett az első osztályból. Jó mentalitása van a jaerskei embereknek “Állj fel és adj bele mindent”, ez vezérli őket” mondja Berntsen.

Erling Braut Haaland Brynéje, innen vált világhírű labdarúgóvá.  Fotó:  Bjarte Fossfjell
Haaland Brynéje, innen vált világhírű labdarúgóvá. Fotó: Bjarte Fossfjell

A Bryne csapata a nyolcvanas években háromszor is kijutott az európai kupaporondra. Utoljára a KEK-ben játszott selejtezőt 1988-ban, akkor a Békéscsaba elleni párharcból nem került ki győztesen. Az első mérkőzésen Békéscsabán tízezer néző elött kikaptak 3-0-ra, majd a visszavágón 2-1-re nyert a norvég csapat. Jelenleg a OBOS-ligában, a norvég második vonalban szerepelnek.

Kiemelt kép: AFP

Kapcsolódó cikk: