KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Túl sok tinédzser lány hagyja ott a sportot Dániában

Dániában a 19 éves lányok között minden második kapott már eddigi élete során pszichológiai segítséget, ráadásul sokkal több lány, mint fiú hagyja abba a klubsportot tizenéves korában. Meg kell változtatni a gondolkodásmódot, állítja az ifjúságkutató. Az Odense Handball elindította a „Timeout for piger” (Időkérés lányoknak) elnevezésű kezdeményezést.

Time out for pigerne Fotó / Kiemelt kép Odense Handball
Time out for pigerne Fotó / Kiemelt kép Odense Handball

„Alaposan meglepődtünk. Rájöttünk, hogy a tökéletesség és a bizonytalanság kultúrája az egyik oka annak, hogy a lányok abbahagyják a sportolást, ez késztetett arra bennünket, hogy összehívjuk a játékoskeretünket egy beszélgetésre” – mondta.

„Egyik kéz a másik után emelkedett fel, a játékosok túlnyomó többségének megvolt a maga története a tökéletesség kultúrájával való találkozásról. Amikor mindenki ki van téve ennek, akkor társadalmi problémával állunk szemben” – állapította meg.

Az Odense Handball elindította a „Timeout for piger” (Időkérés lányoknak) elnevezésű kezdeményezést, amely a lányok jólétével kapcsolatos problémákra fókuszál.

A Nemzeti Sportszövetség (DGI) és a Dán Olimpiai Bizottság (DIF) 2022-es adatai azt mutatják, hogy az Odense vonzáskörzetében, a Fyn szigeteken lévő sportegyesületekben 35,7 százalékos a gyermek és tinédzserlányok lemorzsolódása, ugyanez a fiúknál csak 12,7 százalék.

„A lányok nagyon jól tudják, hogy nem fognak megélni a sportból, ezért a magasabb szintű oktatást kell előtérbe helyezniük. Miközben még mindig nagyon sok fiú hisz a sportbeli sikerekben” – mondta.

Ugyanakkor az ifjúságkutatónak nincs kétsége afelől, hogy a sportolás javítja a fiatalok közérzetét, akik így egyszerre egészséges és fizikailag aktív emberek, illetve csapatjátékosok is szeretnének lenni. Mert egészséges egy olyan csapatba tartozni, ahol fontos az együttműködés és a kommunikáció.

„Akik az egyesületi sportoknál maradnak, megtanulnak többes szám első személyben gondolkodni az én helyett.”

Amikor a gyerekek elkezdenek sportolni, az a tevékenység elsajátításáról és a társas kapcsolatok kialakításáról szól. De amikor idősebb lesz, és feljebb lép, akkor természetesen akadnak, akik kiesnek. Ezen változtatni kell, ha meg akarjuk akadályozni, hogy a fiatalok eltűnjenek a rendszerből.

„Korán elkezdődik a válogatás, így végül csak a felső elit marad. A továbbiakban inkább arra kell majd koncentrálni, hogy a sport szórakozás is legyen, és ne csak arról szóljon, hogy a legjobbakat kiválasszák” – állapította meg.

Ezért át kell gondolni, hogyan lehet megakadályozni, hogy a tinédzserek lemorzsolódjanak, de ehhez az is szükséges, hogy a fiatalok személyes fejlesztése legyen fókuszban a teljesítmény helyett.

„Egyes egyesületek megpróbálhatják feltenni maguknak a kérdést: fel akarjuk-e áldozni a 98 százalékot azért a kettőért, akik esetleg bekerülhetnek a válogatottba? Vagy inkább próbáljunk meg olyan környezetet teremteni, ahol azon van a hangsúly, hogy van értelme sportolni, 13, 15 és 17 évesen is?”

Az Odense Handballnál nagyrészt minden a teljesítményről szól. Lasse Honoré úgy véli, hogy fontos a tökéletesség kultúrájára összpontosítani, ami nagyrészt negatívan érinti a lányokat. Ezért fejlesztették ki a „Timeout for piger” programot. Itt több sztársportoló elmondhatja a saját tapasztalatait, és a lelki segélyszolgálatként is működő GirlTalkkal együtt a klub arra törekszik, hogy az edzők észrevegyék játékosaik elégedetlenségének jeleit.

A klub évente hat alkalommal tervezi meghívja a fynni klubok játékosait, edzőit és szüleit egy-egy mérkőzésre, amelyet majd egy Girltalk rendezvény követ.

Kapcsolódó tartalom: