KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A legtöbb egyesület nem ért egyet a lehetséges új bajnoki lebonyolítással

Nem mindenki lelkesült fel, amikor napvilágot látott a dán kézilabdaligák változtatásairól szóló tervezet. Ennek köszönhető, hogy a női bajnokság élvonalában játszó 11 csapat közösen fogalmazta meg álláspontját egy, a Divisionsforeningen felé címzett levélben. Ebben többek közt az legmagasabb osztályban játszó csapatok számának csökkentése ellen emelnek szót.

A Viborg is az aláíró csapatok egyike. Fotó / Kiemelt kép: Frank Cilius / Ritzau Scanpix
A Viborg is az aláíró csapatok egyike. Fotó / Kiemelt kép: Frank Cilius / Ritzau Scanpix

A klubok egy közösen megfogalmazott levélben fejezik ki aggályukat.

Részlet a dán TV2 Sporthoz is eljutott levélből:

„…határozottan nem értünk egyet, hogy a női bajnokságot 14 csapatról 12-re kell csökkenteni. Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi létszám biztosítja az egyensúlyt a tehetséggondozás és játékosnevelés, illetve aközött, hogy a legjobb női kézilabdázóink meccsterhelése a megfelelő legyen.”

Természetes reakció

„Én is értesültem a levélről és tökéletesen megértem a klubok nyilatkozatát. Ez természetes, hogy az egyesületek egy ilyen tervezetet a saját szemszögükből közelítenek meg és ezt tiszteletben tartjuk. Észrevételeiket figyelembe fogjuk venni a döntéshozatalnál, ami a mai nap és március 1. között történik majd meg.”

Christensen azt is elmondta, csütörtökön építő jellegű megbeszélést tartottak a klubokkal.

A 11 klub levele:

Tisztelt Vezetőség, Bizottság és Kollégák!

Az alulírott egyesületek nevében a következő állásfoglalást nyújtottuk be a nyilvánosságra hozott tervezettel kapcsolatban, a bajnokság új lebonyolítási rendjéről:

Először is szeretnénk kifejezni elismerésünket a szóban forgó bizottság felé, a bajnoki rendszerben végzett munkájukért a Next Level keretei között. Számos dolgot helyesen vettek figyelembe és a tervezet több jó elemet is tartalmaz, aminek általánosságban örülünk.

Azzal a következtetéssel viszont határozottan nem értünk egyet, hogy a női bajnokságot 14 csapatról 12-re kell csökkenteni. Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi létszám biztosítja az egyensúlyt a tehetséggondozás és játékosnevelés, illetve aközött, hogy a legjobb női kézilabdázóink meccsterhelése a megfelelő legyen.

Ugyanekkor szeretnénk, ha megmaradna a jelenlegi gyakorlat, miszerint egy automatikus kieső mellett rájátszással dől el a fennmaradó hely. Úgy gondoljuk két csapat azonnali visszaminősítése túl drasztikus.

Számos, a 2. és 3. oldalon említett szempontról az a véleményünk, hogy az élvonalbeli kézilabda vonzerője ezektől függetlenül is nő, és a klubok még mindig a Next Level célkitűzéseinek szeretnének megfelelni.

Egyetértünk azzal, hogy találnunk kell egy a jelenleginél megfelelőbb meccsbeosztást a bajnokság legjobb csapatai számára, az európai kupák és a bajnoki rájátszás tekintetében.

Tisztelettel,

Ajax, Bjerringbro FH, Ringkøbing Handball, Nykøbing Falster Handball, SønderjyskE, Viborg HK, Horsens Elite, Silkeborg-Voel KFUM, Copenhagen handball, Aarhus United, Skanderborg Handball.

Kelt 2024. január 23-án

A férfi bajnokságokból egy klub szintén tiltakozását fejezte ki a másodosztály létszámának tervezett csökkentése ellen.

A Divisionsforeningen február 2-át követően dönt, hogy felterjesszék-e a javaslatokat DanskHåndbold-hoz tartozó Professzionális Kézilabda Bizottság elé, melyben mindkét említett szervezet képviseltetik. Ha a bizottság március 1. előtt döntést hoz, a változtatások a 2025/26-os szezon kezdetével lépnek életbe.

Forrás: https://sport.tv2.dk

Roland Buzas