KÉZILABDA

Kiváló védekezéssel a legjobb kontracsapat ellen – jön a dán-norvég elődöntő

Skandináv csúcsrangadóval folytatódik a női kézilabda Európa-bajnokság. Várhatóan a két ország legnézettebb péntek esti tv-műsora lesz a dán-norvég találkozó, ezért mi is egy beharangozóval készültünk.

 Győrben csapattársak, Anne Mette Hansen és Stine Oftedal egymás ellen az Európa-bajnokság elődöntőjében.
Győrben csapattársak, Anne Mette Hansen és Stine Oftedal egymás ellen az Európa-bajnokság elődöntőjében.

Végre kicsi lazítást is megengedett magának a dán női kézilabda-válogatott, a játékosok a pénteki Európa-bajnoki elődöntő előtt végre kiszabadultak a szálloda és a csarnok fogságából. Igaz, messzire nem jutottak, csak a helyi, herningi futballcsapat, az FC Midtjylland bocsátotta rendelkezésükre az MCH Arénát. Végül is ebben a koronavírusos helyzetben már annak is lehet örülni, ha az ember lába alatt füves talajt érez…

„Megengedtük magunknak azt a hallatlan luxust, hogy 30 percre igazi levegőhöz jussunk. Egyébként a nap szórakozással, edzéssel és a norvégok elleni taktikai videózással telt el, így remélhetőleg kellően élesek leszünk. Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy napot így pihenjünk, az oroszok elleni győzelem után kellett” – nyilatkozta Jesper Jensen, a dánok szövetségi kapitánya.

Jensen nagyon optimistán várja a mérkőzést, mert szerinte az mindent elárul a felkészültségről, hogy a középdöntőben a legkevesebb gólt a csapata kapta. Márpedig ez jó kiinduló pont lehet a világ egyik legjobb kontracsapata, illetve a gólkirályjelölt Nora Mörk ellen.

A kontragólokról egy statisztika:

Norvégia – 45
Franciaország – 29
Hollandia – 23
Dánia 18 góllal a 7. helyen áll ebben a kategóriában az Európa-bajnokságon.

„Hihetetlen, mennyire hiszünk magunkban. Valószínűleg most a mienk a világ legjobb védekezése. Pár napja még azt állítottam volna, hogy a norvégoké, de megmutattuk, hogy abszolút világszínvonalúak vagyunk” – nyilatkozta.

Ha Dánia megveri Norvégiát, garantált az érem, ahogy Anne Mette Hansen, a Győri Audi ETO légiósa mondta, csak az számít. „A történelemkönyvekben csak az érmek szerepelnek, nem az, hogy ki volt a negyedik. Mindent megteszek annak érdekében, hogy legyen Európa-bajnoki érmünk, lehetőleg egy arany” – mondta.

Dánia 16 éve nem nyert elődöntőt, azóta ötször is eljutott a legjobb négy közé, de mindannyiszor elbukott, majd a helyosztón csak egyszer, 2013-ban szerzett bronzérmet.

Bár Dánia 2002 óta nem győzte le Norvégiát tétmérkőzésen, az ellenfél kapitánya, Thorir Hergeirsson azt mondta, ötven-ötven százalékot ad mindkét csapat sikerére.

„Szép Thorirtól, hogy így látja, büszkék vagyunk rá. De ha a világbajnokság első meccsén Costa Ricával találkoztak volna, ugyanez lenne a véleménye. Ez most csak egy szokásos megjegyzés a részéről”reagált mosolyogva kollégája udvariasságára Jesper Jensen.

Jesper Jensen a dán-norvég elött. Fotó: Henning / Bagger Ritzau Scanpix
Jesper Jensen a dán-norvég elött. Fotó: Henning / Bagger Ritzau Scanpix

A norvégoknál újabb csere (pontosabban visszacsere) történt: Marta Tomac csak a magyarok ellen játszott, az elődöntőre visszatér a Győri Audi ETO KC játékosa, Veronica Kristiansen.

Norvégi a különös tradícióval készül

Ebéd után a Norvégia válogatott edzője nyilatkozott a norvég televíziónak. Itt egy nagyon különleges norvég hagyományt árult el a bajnokságokban zajló elődöntők előtt.

A szokásos módon készültünk. Ebédeltünk, majd a csatára készültünk a csarnokban. A lányok tradicionális „karácsonyi tornát” tartottak bemelegítésként karácsonyi zenével. Hagyomány nálunk a csapatban, hogy amikor az elődöntőt játsszuk akkor így készülünk – mondta Thorir Hergeirsson. Azután pedig mindenki egyénileg kezd bemelegíteni, a kapusok külön, a játékosok is azt csinálnak, amire nekik szükségük van. Minen más előkészületet már tegnap megtettünk.”

A pénteki program
Női Európa-bajnokság, az 5. helyért:
Hollandia – Oroszország 15.30

elődöntő:
Dánia – Franciaország 18.00
Norvégia – Dánia 20.30

Kapcsolódó cikk