KÉZILABDA

„Ha megnyerjük a bronzérmet, a könnyekből tavat csinálhatunk Herningben”

Zokogásban törtek ki a dán női kézilabdázók, miután a félidei 13-10-es vezetés után végül 27-24-es vereséget szenvedtek Norvégiától az Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében.

Jesper Jensen a veréségük ellenére büszke csapatára. Fotó: Henning Bagger Ritzau Scanpix
Európa-bajnokság: a vereségük ellenére Jesper Jensen büszke csapatára. Fotó: Henning Bagger Ritzau Scanpix

A hazaiak úgy álltak neki a mérkőzésnek, hogy kiválóan összerakott védekezésükkel sok borsot törnek az esélyesebbnek tartott rivális orra alá. Ez meg is történt, az első félidőben már néggyel is vezetett Jesper Jensen csapata, azonban az ellenfél Katrine Lunde vezérletével a második félidőben átvette a vezetést, és végül megnyerte a mérkőzést.

Dánia sorozatban a hatodik elődöntőjét veszítette el, és zsinórban a 14. alkalommal kapott ki a norvégoktól.

Jensen kapitány ennek ellenére nagyon elégedett volt a mutatott teljesítménnyel, és azt mondta, mindent megtesz, hogy tanítványai bronzéremmel zárják a tornát.

Eljutottunk oda, hogy a játékosok megengedhetik magukat, hogy mérgesek és bosszúsak legyenek egy Norvégia elleni elődöntő elvesztése miatt” – nyilatkozta.

Jensen nem felejtette el megdicsérni volt kollégáját.

Amikor 2016-ban Klavs Bruun Jörgensen lett a kapitány, elkezdett egy kisebb forradalmat, amelynek az erős fizikum és a jó védekezés volt a legnagyobb erénye. Négy évvel később ez végre tényleg megvalósult.

„Mielőtt Spanyolország, Oroszország és Norvégia ellen pályára léptünk volna, arról beszéltünk, hogy ki tudjuk fárasztani az ellenfeleket. Sőt, csakis fizikálisan tudjuk szétzúzni őket. Pár éve ez még teljesen utópisztikus volt. Ezek a játékosok tűzön-vízen keresztülmennek, és meghalnak Dániáért. Megható látni, mennyire akarnak” – tette hozzá Jensen.

A jelenlegi keretből mindössze három olyan játékos akad – Anne Mette Hansen, Louise Burgaard és Trine Östergaard –, aki ott volt a dánok legutóbbi éremszerzésekor, a 2013-as világbajnoki bronzéremnél. A többiek még sohasem élték át, milyen egy felnőtt világversenyt éremmel a nyakukban zárni.

„Ha megnyerjük vasárnap a bronzérmet, fogadni mernék, hogy a könnyekből tavat csinálhatunk itt Herningben. Hatalmas, óriási lépés lenne a csapatunknak, olyan, amelyről reménykedni sem mertünk a torna előtt. Leírni sem tudom, mennyire megható lenne. Ha most két napot alvás nélkül kell kibírnom ezért az éremét, akkor meg fogom tenni” – nyilatkozta, utalva a vasárnapra történő felkészülésre.

Thorir Hergeirsson, a norvég válogatott szövetségi kapitánya elárulta, mit mondott játékosainak, amikor háromgólos hátrányban bement hozzájuk a szünetben az öltözőbe.

„Megkérdeztem tőlük, hogy jobban félnek-e a vereségtől, mint a győzelem vágyától. Mert egyelőre ez látszik. Tudtuk, hogy többre is képeske vagyunk, és valószínűleg kissé felébresztettem őket a provokálásommal. Kihoztuk belőlük a mosolyt és a harcosságot”mondta.

Nora Mörk is megkönnyezte a sikerüket
Nora Mörk. Fotó:  Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Nora Mörk. Fotó:  Petter Arvidson / BILDBYRÅN

A norvég játékos nehezen talált szavakat a mérkőzés után, hiszen három év után jutott újra döntőbe.

“A dán csapat megnehezítette a dolgunkat az első félidőben. De volt Lunde (Katrine, a szerk.), aki beállt és néhány fontos labdát védett, majd kiegyenlítettünk és át is vettük a vezetést egy-egy góllal. Tudtuk, hogy nehéz lesz erre számítottunk is.”mondta Nora Mörk

“Nagyon sokat jelent ez, hiszen régen nyertünk aranyat. Hatalmas energiába került a visszatérés. Teljesen fantasztikus lenne ha sikerülne” mondja a meghatódott Mörk, aki korábban három Európa-bajnoki aranyérmet és egyetlen világbajnokságot nyert Norvégiával.

A pénteki eredmények
Elődöntők
Norvégia – Dánia 27-24 (10-13)
Franciaország – Horvátország 30-19 (15-5)

Az 5. helyért
Oroszország – Hollandia 33-27 (18-13)

Az Eb vasárnapi programja
A 3. helyért
15.30:
Horvátország – Dánia

Döntő
18.00:
Franciaország – Norvégia

Kapcsolódó cikk: