EGYÉBKÉZILABDA

Újabb fejlődési pályát talált a dán kézilabda

Napjainkban zajlik a női kézilabda Európa-bajnokság, az egész világot érintő vírushelyzettel a nyakában. A kézilabdát szerető közvélemény így is nagy érdeklődéssel követi a dániai mérkőzéseket, de a kulisszák mögé ritkán tekinthet be. Mi most megpróbáljuk bemutatni a dán válogatottal dolgozók teljesítményelemzők munkáját.

Christian Kejser teljesítményelemző munkában Fotó: Team Denmark
Christian Kejser teljesítményelemző munkában Fotó: Team Denmark
Adatok és elemzések, avagy ami a videó és a mérkőzésteljesítmény mögött van!

Az európai eseményen résztvevő országok televízióiban, újságjaiban elemeznek a szakértők, a közösségi oldalakon, különböző internetes fórumokon pedig a szurkolók, rajongók, teszik ugyanezt. Kutatják, keresik a statisztikákat, próbálják felhasználni a látottakat és hallottakat. Ezek összességének a végeredménye nem más, mint egy véleménycsere.

A valóságban az adatok, statisztikák, külső információk, teljesítmény-monitoringból kapott mérési mutatók összességéből és a köztük lévő összefüggésekből, kapcsolatokból lehet objektív következtetéseket levonni. Ezen halmazok együttes vizsgálata jelent manapság konkrét elemzést. Ideális esetben ezekhez az adatokhoz csatolható a mérkőzésről, vagy a sportolóról készült videofelvétel.

Maradva a dániai kézilabda Európa-bajnokságnál, nézzük meg, az elemzés terén a skandinávok hogyan is tudtak előre lepni és megújulni.

Időben egy kicsit vissza kell mennünk, egészen 1994-ig. Az alapokat egy a jövőbe látó norvég, bizonyos Marit Breivik rakta le.

A kézilabda kedvelőinek bizonyára ismerős a név. Nos, ő felismerte a mérkőzésfelvételekben, azaz a videóban rejlő taktikai felkészítés előnyét és annak több szegmensét. Ezek kihasználása érdekében az akkori (1994-es) csapat mellé négy mérkőzéselemzőt szerződtetett! Breivik eredményeivel ma már mindenki tisztában van. Ezen humánerőforrás mennyiséget a videó felhasználásban a skandinávok napjainkig megőrizték. Persze ez 2020-ban már önmagában kevés lenne, hiszen a játékban az állandókat megtalálni nem nagy kunszt. Ennek felismerését a kézilabdában Jan Pytlick egy életre megtanította a sydneyi olimpiai döntő alkalmával.

Lássuk mégis mi az, ami változást hozott ezen a területen a 2020-as női kézilabda Európa-bajnokságon.

Ebben az esetben az úttörőszerep Dániáé. A dán válogatott élén még jóval az Eb kezdete előtt edzőváltás történt. Az új szövetségi kapitány, Jesper Jensen azzal kezdte a munkáját, hogy megvizsgálta, mi az, amire nincs és nem is lehet ráhatása.

Nyilván a vírus helyzet és az ebből adódó lebonyolítási rendszer, amihez igazodott. Ezért olyan játékosokat hívott a válogatottba, akik emberileg is harmonizálnak egymással. Elkészítettek a játékosok profilját, majd rájuk szabott egy játékstratégiát.

Hogy ez megfelelően meg is valósulhasson és előrelépést hozzon, segítségül hívta a dán egyéni sportolókkal már régóta együttműködő Team Denmark szervezetet. Természetesen a Team Denmark több dologban is segítséget nyújt a válogatottnak, de maradjunk az elemzéssel kapcsolatos újításnál. A TD saját teljesítményelemzőjét, Christian Kejsert delegálta a csapat mellé, aki a Dán Kézilabda Szövetség vezető elemzőjével, Benjamin Jensennel alkot egy külön csapatot – írja a Team Denmark a honlapján.

Azzal a céllal dolgoznak, hogy adatokat és elemzéseket szolgáltassanak az Európa-bajnokság ideje alatt a dán csapat számára. A rendszer, amit alkalmaznak, alkalmas arra, hogy a mérkőzésfelvételeket időben összeszinkronizálják a meccs során nyújtott fizikális és élettani paraméterekkel. Így minden játékos egyénileg kap saját magáról és bizonyos szituációiról videoanyagot, ezáltal közvetlenebbül részt tud venni saját teljesítménye értékelésében.

Minden játékos számára egyedi videókat készítünk azokról a jelentős helyzetekről, amelyekben részt vettek. Közvetlenül a végső sípszó után feltöltjük a videókat, hogy a játékosok mobiltelefonjukon nézhessék meg saját cselekedeteiket a szállodában este, vagy már a meccs után a szállodába tartó buszon.

Christian Kejser teljesítményelemző, Team Denmark.

A teljesítményelemzéssel kapcsolatos munkát a felkészülés utolsó fázisában fokozták a csapat és az egyes játékosok fejlesztése érdekében. A játékosok számára készült egyedi videók mellett a teljesítményelemzők feladata az Európa-bajnokság alatt magában foglalja a meccsjelentések / elemzések elkészítését az edzői stáb számára.

A meccsjelentések számos árnyalatot tartalmaznak

A két teljesítményelemző minden mérkőzés után jelentést küld Jesper Jensen vezetőedző számára. A cél az, hogy azonnal elkezdhesse árnyalni a mérkőzésről alkotott képét.

Hat-hét perccel a meccs után Jesper kap egy mérkőzésjelentést, amely felvázolja az általános trendeket. Melyik fázisokban voltunk jók, melyikekben rosszak stb. Ezenkívül a jelentés tartalmaz egy modellt, amely leírja a mérkőzés menetét. Például a játékosok támadási zónáinak hőtérképei a pályán, a különböző típusú lövések és támadási helyzetek hány százaléka vezet gól szerzéshez, és hogy kapusaink közül ki véd-e több vagy kevesebb
lövést, mint amire számítani lehetne, átlagos felső szint. Több árnyalatot ad az edzői stáb számára a mérkőzés értelmezésében. ”
– mondja Christian Kejser.

A dán kézilabda válogatott Fotó: Henning Bagger Ritzau Scanpix
A dán kézilabda válogatott. Fotó: Henning Bagger Ritzau Scanpix
Nyitott óra

Az Európa-bajnokságon az egyes mérkőzések másnapján van egy úgynevezett “nyitott óra”. Egy óra, amikor Christian Kejser és Benjamin Jensen az edzői stábbal együtt elérhetőek a játékosok számára, és átbeszélik a videoklipek segítségével a mérkőzés kritikus szituációit, amelyeket a játékosok szeretnének áttekinteni és megvitatni, javítani.

“Van egy úgynevezett nyitott óra. Az elképzelés az, hogy egy reflexiós helyiségnek kell lennie, ahol a játékosok gondolatokat és frusztrációkat mondhatnak el, és megvitathatják a hipotéziseket a meccs adott helyzeteivel kapcsolatban. Benjamin és én – Jesperrel és Larsszal
együtt – megkönnyítjük a folyamatot, de maguk a játékosok hozzák létre a helyzeteket a fórumokon vagy kis csoportokban történő megbeszélés hajtanak végre. Aztán nyílt vita folyik arról, hogy mit lehetne jobban csinálni hasonló helyzetekben”
– mondja Christian Kejser.

A nyílt órás foglalkozás egy ajánlat a játékosok számára, hogy kiválaszthassák, részt kívánnak-e venni a csapat fejlesztésében.

Az előzetes tapasztalatok pozitívak. Olyan teret biztosít a játékosoknak, ahol megbeszélést folytathatnak, lehetőségeket és megoldásokat találhatnak. A nemzeti csapat edzői stábja aktívan részt vesz a nyílt órákon, de az elképzelés az, hogy a játékosoknak kell megoldásokat találniuk megbeszélések és a gondolataik útján. Az edzők csak akkor lépnek közbe, ha a játékosok nem tudnak megállapodni, vagy ha olyan irányba haladnak, amely ellentétes az általános taktikával és játékfilozófiával. 

Ez volna tehát Jesper Jensen és a Team Denmark zseniális ötlete és újítása az elemzések és a videók felhasználásának terén!

Jensen és csapata időben felismerte a jelenlegi helyzetet a felgyorsult világot, nem utolsó sorban fejlődni szeretett, szerettek volna. Észrevette, hogy bár csapatot irányít, érdemes úgy is gondolkodni, hogy egyénre reagálunk, hiszen nem vagyunk egyformák. De a csapat akkor fog jól működni és fejlődni, ha mindenki részese és mindenki megkapja a segítséget és a lehetőséget ahhoz, hogy aktívan jelen lehessen.

A spanyolok elleni 34-24-re megnyert vasárnap esti mérkőzés után Jesper Jensen kiemelte, hogy nagyszerűen fel tudtak készülni ellenfelükből.

Arra a kérdésre, miért nyertek csak annyit válaszolt: “Felkészülésünk a magyarázat, amit minden meccs után megteszünk.

A szövetségi kapitány és stábja minden apróságra figyel, így olyan részletekre is amivel a mérkőzések végeredménye befolyásolni lehet. Montenegró elleni csoport mérkőzésen is ez történt: a televíziós-szakértők nem értették miért nem kértek időt az első félidőben, hogy utasításokat adjanak a játékosoknak. Jensen elmondta meccs végén, hogy szerintük kézben tartották az első félidőt is sokat cseréltek és futottak és látták az ellenfél játékosai fáradtak, ha időt kértek volna csak esélyt adtak volna nekik pihenni, ezt nem szerették volna elkerülni. A kidolgozott taktika bevált és a dán csapat a második félidőben felőrölte Montenegrót.

A cikk írásakor az Európa-bajnokságnak még közel sincs vége és nem tudhatjuk, hogy a skandináv vagy a magyar csapat hányadik helyen végez, de az kijelenthető, hogy az egyébként nem túl gazdag dán női kézilabda, ahol a játékosok 70%-a félamatőr a bajnokságban, egy újabb fejlődési pályát talált.

Szerző: Füstös János, Dániasport.hu