KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Szerkezeti változások a dán kézilabda-ligában – Kevesebb csapat, több kieső

2025-ben lényeges változásokra számíthat a dán kézilabda, ha bevezetik a nyilvánosságra hozott új lebonyolítási rendszert. A tervezetet a klubokat képviselő Divisionsforeningen Handbold bizottsága küldte el az összes első- és másodosztályú együttesnek.

A dán női kézilabda-válogatott 2023-ban. Fotó Tophaandbold.dk
A kluboknak 14 napjuk van a fellebbezésre
A tervezet főbb pontjai
Női első osztály (Kvindeligaen)
 • 14-ről 12-re csökken a csapatok létszáma
 • Az alapszakasz 22 mérkőzése után az első 8 együttes lép tovább a rájátszásba, aminek a lebonyolításában nem lesz változás. A bronzéremért zajló párharc kivételével, ami az eddigi három helyett két mérkőzésen dől majd el. Az alapszakaszt jobb helyezéssel záró csapat játszhat hazai pályán a második meccsen.
 • A 9-12. helyen végzők, körmérkőzést játszanak, a csapatok idegenben és hazai pályán is összecsapnak. Extra 6-4-2, illetve 0 pont jár az alapszakaszban elért helyezés után
 • Ezt követően a két legalacsonyabb helyen rangsorolt csapat kiesik a második vonalba.
Női másodosztály (Division 1.)
 • A csapatok száma marad a jelenlegi 12, oda-vissza körmérkőzéssel, miután a bajnokság felső-és alsóházra bomlik (1-6. illetve 7-12.).
 • Mindkét hatos csoport tagjai helyezésüknek megfelelő extra pontokat kapnak, 10-től 0 pontig, két egységgel csökkenő rendszerben. Majd hazai pályán és idegenben is meccselnek egymással.
 • A felsőház első két helyezettje automatikusan feljut, az alsóház utolsó két helyezettje kiesik.
 • Ez azt eredményezi, hogy a legmagasabb osztályba „könnyebb” lesz feljutni, a jelenlegi rendszerben az 1. helyezett kerül fel automatikusan, a 2-3. helyezett pedig két győzelemig tartó párharcban dönti el, hogy melyikük játszik az osztályozós (13.) helyen végzett első osztályú csapattal a feljutásért. Ilyen összecsapáson kerülte el a kiesést tavaly például az Ajax København. – a szerk.
Férfi első osztály (Herreligaen)
 • A bajnokság marad 14 csapatos, és a jelenlegi playoff sem változik, a bronzéremért történő csata kivételével, ami a női szabályokhoz hasonlóan itt is két mérkőzésen dől majd el, három helyett. Az alapszakaszban jobb helyen végzett gárda hazai pályán játszik a második összecsapáson.
 • Az alapszakasz 9-14. helyezettjei 10-től 0-ig extra pontokat kapnak, majd oda és vissza is megmérkőznek egymással.
 • A két utolsó helyezett automatikusan kiesik.
Férfi másodosztály (1. division)
 • A jövőben a csapatok száma 12-re csökken a jelenlegi 14-ről. Az alapszakaszban minden csapat találkozik egymással, otthon és idegenben is. Ennek eredménye határozza meg a felső és alsóházat.
 • Mindkét hatos csoport (itt is 10-től 0-ig kiosztott extra pontokkal) résztvevői körmérkőzést játszanak oda és vissza, a felsőház legjobb két csapat automatikusan feljut, az alsóház legrosszabb két csapata kiesik.

Ezen kívül a Dán-Kupa (Santander Cup) kezdeti szakaszának mérkőzéseinek időpontjai is úgy lesznek meghatározva, hogy azok egybeessenek az európai kupák selejtezőkörével. Azok a csapatok, akik részt vesznek valamelyik európai sorozatban, a nyolcaddöntőben kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

Döntés Februárban

A legmagasabb osztályból a férfiakat a GOG menedzsere Kasper Jörgensen és a Skjern sportigazgatója Thomas Klitgaard képviseli, míg a női csapatokat H.C. Warrer, az Esbjerg, illetve Daniel Grönhöj az Ikast vezetőségéből. A férfi másodosztály részéről a HC Aarhus elnökségi tagja, Peter Bredsdorff-Larsen (a feröeri férfi kézilabda-válogatott szöv.kapitánya – a szerk) a női második vonalból az EH Formand és a Roskilde elnöke, Erik Pedersen és Lisbeth Klarskov, a bizottság tagjai.

Szerző: Roland Buzas

Kapcsolódó tartalom: