KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Egy valószínűtlenül jó, újonc csapat pezsdítheti fel a kézi-Eb-t

Mindenkit lenyűgözött a feröeri férfi kézilabda-válogatott, amely története során először kvalifikálta magát Európa-bajnokságra. Nem volt egyszerű dolga, hiszen elég kiegyensúlyozott selejtezőből vezetett az útja: Ausztriától kétszer kikapott (igaz, csak 30-28-ra és 38-33-ra), ugyanakkor Romániát (28-26) és Ukrajnát (33-26) legyőzte otthon, és a hármas körbeverésből végül úgy jött ki, hogy bekerült a legjobb csoportharmadikok közé.

 A feröeri férfi kézilabda-válogatott. Fotó: Hondbóltssamband Føroya
A feröeri férfi kézilabda-válogatott. Fotó: Hondbóltssamband Føroya

Az U18-asok a 2022-es Európa-bajnokságon a 9. helyen végeztek úgy, hogy legyőzték Franciaországot (!), Szerbiát, Montenegrót, végül pedig a helyosztón Izlandot. A torna legértékesebb játékosának a 80 találattal gólkirály, még mindig csak 18 éves Óli Mittúnt (IK Sävehof) választották.

Nos, a felsorolt négy világverseny legjobbjai most itt vannak a felnőttek között: Óli Mittúnt most a felnőtt világ is megcsodálhatja, de a 21 éves irányító, Elias Ellefsen á Skipagötu (THW Kiel) és a jobbszélső Hákun West av Teigum (Füchse Berlin) már a Bundesligában szerepel, és alig várják, hogy történelmet írhasson.

Kapcsolódó Tartalom: