KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Egy dán edzőpáros ad új reményt Norfolkban

2023 januárjában nem kis meglepetést okozott a dán sajtó számára is az FC Nordsjaelland együttese, mikor is a Flemming Pedersen elhagyta a kispadot a technikai igazgató szerepért és a helyét a mindössze 33 éves Johannes Hoff Thorup vette át.

Glen Riddersholm és Johannes Hoff Thorup Norwich FC: Fotó/Kiemelt kép
Glen Riddersholm és Johannes Hoff Thorup Norwich FC: Fotó/Kiemelt kép

A dán klubnál egyértelműen meg voltak győződve a döntésük helyességéről, hiszen mindezt annak fényében érdemes vizsgálni, hogy a „tigrisek” a tabella első helyén tanyáztak akkor éppen és a bajnoki címért voltak versenyben. Noha az átigazolások már előrevetítették, hogy őket kevésbé a jelen és a pillanatnyi eredmények, mintsem a jövő és a hosszútávú tervek érdeklik, s ez be is igazolódott akkor, mikor lecsúsztak az aranyéremről. Szomorkodás azonban nem nagyon volt, mert építkeztek tovább és készültek rá, hogy miként fognak az új idényben ismét eredményesen szerepelni. A 2023-24-es kiírásban kicsit elmaradtak a várakozásoktól, de újfent több fiatal tehetség mutatta meg magát a csapatban és úgy készülhettek a mostani nyárra, hogy több klub is meg fog érkezni hozzájuk a játékosaik esetleges szerződtetése reményében.

Azt azonban külső szemlélőként kevesen gondolhatták, hogy a klub nem csak a labdarúgókat kész áruba bocsátani, hanem az edzőt is, és bizony a Norwich City meg is érkezett, hogy nekik Hoff Thorup kellene a kispadra.

Az angol másodosztályban szereplő klub annak ellenére leváltotta David Wagner vezetőedzőt, hogy bejutottak a rájátszásba és meg volt az esélyük bejutni a Premier League-be, de az egyértelműen jobb játékerőt képviselő, Leeds United ellen nem tudtak bejutni a fináléba. A döntés ott is meglepő volt, de annak fényében, hogy mekkora változások elé néz a keret valahol mégis érthető. A dán szakembernek pedig ez lesz az elsődleges feladata, hogy kialakítsa a saját csapatát. Ebben főleg a védelem lesz kulcsfontosságú, ahonnét négyen is távoznak lejáró szerződéssel, s a megmaradó játékosok többsége már túl van a harmincon, ami nem épp a hosszútávú tervezés legjobb eshetősége.

Mindezek mellett az sem egyértelmű, hogy mennyire tartható egyben a támadásokban kiemelt szerepet kapó Gabriel Sara, Jonathan Rowe, Josh Sargent trió, akik a házigóllövőlistán dobogósok lettek.

Ugyanis az új edző egyértelműen a támadófutball preferálja, s neki nagy szüksége lenne az eredményességhez olyan futballistákra, mint az itt említett hármas. Ezen felül Glen Riddersholm nevét se hagyjuk figyelmen kívül, aki 52 esztendősen úgy tűnik arra a döntésre jutott, hogy vezetőedzőként túl sok az a fajta felelősség és külsőség, ami őt kevésbé érdekli, viszont asszisztensedzőként sokkal többet foglalkozhat a csapattal, az edzésekkel, a taktikai finomságokkal. Ezért is érkezik ő is Hoff Thorup mellett, mint elsőszámú asszisztense, aki az előbb említett feladatokat ellátja. Azt mondhatnánk, hogy és akkor mi van, de Riddersholm korábban volt dán bajnok az FC Midtjylland padján (2015) és dán kupagyőztes a Sönderjyske edzőjeként (2020), ami pontosan megmutatja, hogy nem egy ismeretlen valaki érkezik, s ha valamiben, akkor ebben mindenképp láthatnak potenciált a „kanárik” szurkolói.

Kettejük párosa egy nagyon érdekes kombinációt eredményezhet, amely akár sikerre is vezetheti a Norwich Cityt, hiszen a 2024-25-ös kiírásban nem lesz olyan Premier League-ből kiesett gárda, amely egyértelműen kilógna felfelé a másodosztály mezőnyéből, így az egyik legfőbb favorit Leeds United mellett akár a norfolkiak is lehetnének azok, akik kiemelkedőt nyújtanak. Persze ehhez kell egy jó nyári átigazolási ablak, mely során az új edző képére formálják valamelyest a keretet, de minden adott ehhez, csak ki kell tudni használni a lehetőségeiket. 

Kapcsolódó Tartalom: