KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Egyenesen a pokolba tartott a BL-győztes kapus.

Májusban már beszámoltunk arról, hogy a 41 éves, 71-szeres svéd válogatott kapus, Dan Beutler kokainhasználat miatt megbukott a doppingvizsgálaton.

Dan Beutler Foto: Michael Erichsen / BI

A HK Malmö korábbi BL-győztes játékosát 15 hónapra, 2020 júniusáig minden kézilabdával kapcsolatos dologtól eltiltották, de lehet, éppen ez a mélypont jelenti majd azt, hogy kikerül a gödörből.

A kapus a svéd Aftonbladetnek nyilatkozva mesélt élete sötét időszakáról, és a lapon keresztül üzenve bocsánatot kért a GOG Gudme vezetésétől is, hiszen a jelenlegi szezonban a dán klubot erősítette volna.

Március 28-án a HK Malmö a bajnoki negyeddöntő második mérkőzését játszotta az IK Sävehoffal. Beutlernek nagyszerűen ment a védés, a lövések 40 százalékát hárította, így kulcsszerepe volt az idegenbeli 26-25-ös győzelemben. A meccset követően doppingtesztre vitték, és akkor már tudta, hogy ebből a csávából nem menekülhet.

„Amint belépett a szobába, hihetetlen megkönnyebbülést éreztem. Úgy döntöttem, hogy mindent elmondok a feleségemnek, Ninának, függetlenül attól, hogy a teszt pozitív lesz vagy sem” – nyilatkozta.

Sok kétsége nem lehetett, saját bevallása szerint súlyos pánikbetegségben szenved, emiatt rászokott a kokainra. „Amikor este a gyerekek lefeküdtek, kimentem a kutyával sétálni, és a garázsban felszívtam az adagom. Napközben sokat dolgoztam, de estére az agyam teljesen elfáradt. A feleségemmel is alig tudtam beszélni”

A doppingvizsgálat után közvetlenül vizsgálatra ment, amely kiderítette, hogy egy neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség miatt ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenved. Annak is a súlyosabbkombinált típusú változatában, amikor a figyelemzavar, valamint hiperaktivitás mellett impulzivitás is jellemzi.

„A pszichológusom elmagyarázta, hogy az ADHD-s emberek agyában kémiai reakció következik be, amely miatt a gondolataim fogaskerekei hirtelen bekattannak. Most visszatekintve megrémültem, hogy milyen gyorsan megváltozott minden. Szerintem egyenesen a pokolba tartottam, meggyőződésem, hogy tragikusan ért volna véget az életem.”

Az ADHD-diagnózissal Beutler életében sok minden helyre került. Megértette, korábban miért nem volt egységes gondolkodásmódja, vagy miért nem tudott olyan dolgokkal megbirkózni, amelyek igazából nem is érdekelték.

Amikor 2003 és 2011 között a Flensburgban védett, folyamatos bírságot kapott, ugyanis egyszerűen nem fizetett a parkolásért, és ezekért. „A különböző kihágásokért büntetőpontokat kapták, négy pontnál már figyelmeztettek, 16-nál elvették a jogosítványod. Nekem 128 pontom volt, szerintem ez azóta is tartományi rekord Schleswig-Holsteinben. De minden rendben volt, mert a klub magas rangú emberei állandón segítettek nekem. Örökké hálás leszek érte mindenkinek” – mesélte. 

A németországi évek során rászokott az alkoholra is. „Hamburgban és Flensburgban szinte minden edzés után sör volt az öltözőben. Aztán körülbelül három éve jött a fordulópont. Egy partin vettünk részt, és hazaérve nagyon agresszív lettem Ninával.”

A legjobban az bántja, hogy eltiltása miatt még lánya csapatának edzéseit sem irányíthatja. Most könyvet ír, hogy felhívja a betegségre a figyelmet.

„Magas árat kellett fizetnem azért, hogy elveszítem azt a sportot, amelyet nagyon szeretek, ahol vagyok valaki, és ahol megtalálom az erőm. Októberben 42 éves leszek, de remélem, hogy kézilabdázhatok még valaha.”

forrás: aftonbladet.se

fordítás: daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet