KÉZILABDA

Érik a nagy francia kézilabdabotrány

Kézilabdabotrányról írt a franciaországi és a dániai sajtó: a francia játékos-szövetség (Association des joueurs et joueuses professionalnels de handball – AJPH) szerint egy klub illegális terhességi tesztet végzett a kézilabdázóknál.

A Nantes sajtótájékoztatója. (Fotó: https://www.francebleu.fr)

A szervezet sajtóközleményt (https://www.ajph.fr/dosagebhcg/) adott ki, amelyben kijelentette, hogy egy meg nem nevezett klubnál a játékosok beleegyezése nélkül elvégezte a Beta HCG hormonszintjének elemzését is, amelynek célja a terhesség kimutatása.

A francia L’Équipe-nek az AJPH úgy nyilatkozott, az ilyen típusú ellenőrzés teljesen illegális és nem csupán a játékosok magánéletét, de az intimitást is megsérti.

Beleegyeztek vagy sem?

A France Télévisions közszolgálati tv sportcsatornája (https://sport.francetvinfo.fr/handball/championnat-de-france/tests-de-grossesse-illegaux-dans-le-handball-le-club-de-nantes-vise) meg is nevezte a Nantes Atlantique Handball csapatát, ezt követően a L’Équipe utolérte a klub elnökét. Arnaud Ponroy azt mondta, a kézisek tisztában voltak a tesztelésükkel. 

Teljesen ostoba és becstelen a játékosok szakszervezete! Természetesen a teszteket a játékosok beleegyezésével végezték el” – nyilatkozta.

Az elnök szerint a játékosokat azért ellenőrizték, hogy a csapatorvos, Thibaut Berlivet tisztában legyen a terhelhetőségükkel és azzal, milyen gyógyszerekkel kezelheti őket betegség esetén. 

A keretben olyan neves játékosok szerepelnek, mint a francia válogatottól jól ismert Camille Ayglon-Saurina, Paule Baudouin és Blandine Dancette, a dán Stine Bodholdt, illetve a korábban Debrecenben is megfordult Lotte Grigel vagy a spanyolok vb-ezüstérmes átlövője, Alexandrina Cabral.

Gérard dühös

A profi játékosok szövetségének elnöke, a PSG olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok kapusa, Vincent Gérard úgy fogalmazott, nagyon dühös a történtek miatt. 

Reméljük, hogy mindennek a végére járunk, mert ez egy komoly helyzet. Nem engedhetjük meg magának, hogy ne tiszteljük a játékosokat, mint nőket. Ez elfogadhatatlan helyzet, mert nem tartja tiszteletben a munka törvénykönyvét” – nyilatkozta.

Nantes: ez nem illegális!

A klub vezetése és a menedzsment 13 órakor megbeszélést, majd délután sajtótájékoztatót (https://www.francebleu.fr/sports/basket-handball-volley/tests-de-grossesse-illegaux-au-nantes-atlantique-handball-le-president-du-club-reagit-1581689859) tartott. Azt nem titkolta senki, hogy ezen vizsgálatok valóban megtörténtek, de továbbra is kitart amellett, hogy ez nem illegális.

A vizsgálatokat nem a játékosok beleegyezése nélkül végezték. Az orvos a lelkiismerete szerint járt el” – erősítette meg Arnaud Ponroy.

A kézilabdázók nevében Camille Ayglon-Saurina megerősítette az elnök szavait. 

Ez az első alkalom, hogy ilyen típusú tesztet végeztek rajtunk, mert ezt csak most hozzá a szezon elején elvégzendő vizsgálatokhoz. Az orvosnak – aki a szezon kezdetén csatlakozott a klubhoz – az volt szándéka, hogy minden tiszta legyen” – nyilatkozta.

A csapatkapitány Léa Lignières elismerte, néhány légiós számára akadhattak értelmezési problémái, míg Ponroy ragaszkodott ahhoz, hogy sem az edzőnek, sem senki másnak nincs hozzáférése a vizsgálatok adataihoz. 

Ez nem egy eszköz, amelyet a klub felhasznál. A játékosok szerződés alatt állnak, függetlenül attól, hogy terhesek vagy sem, ez semmit sem változtatott.”

Az elnök a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azt fontolgatja, panaszt tesz az AJPH ellen.

Forrás : TV2.sport.dk, Kiemelt fotó: PHOTOPQR/PRESSE OCEAN/MAXPPP