Szponzorált cikk

Így fizetnek adót a profi sportolók

A profi sportok világában gyakran kerülnek a címlapokra csillagászati szerződések, amelyek jól mutatják, hogy milyen hatalmas értéket tulajdonítanak az élsportolói tehetségeknek. Aaron Judge, a félelmetes baseballütő nemrégiben a New York Yankeeshez szerződött egy kilenc évre szóló új szerződés keretében, amelynek értéke elképesztő, 360 millió dollár. Ez a megállapodás a sporttörténelem legjelentősebbjei között áll, olyanok mellett, mint a futballfenomén Lionel Messi és az NFL irányító, Patrick Mahomes, akik saját csapatukkal kötöttek kolosszális szerződéseket.

Az ilyen jelentős jövedelmek beáramlásával az olyan sportolók, mint Judge, Messi és Mahomes összetett adóügyi felelősséggel szembesülnek, különösen az adózás területén. Ezek a jövedelmező szerződések bonyolult adózási megfontolásokkal járnak, amelyek a helytől, a bevételi forrásoktól és a szerződésük szerkezetétől függően nagymértékben eltérhetnek. A hivatásos sportolókra kivetett adók módjának megértése feltárja a sportcsillagság és a pénzügyi éleslátás kereszteződését.

A sportolói kompenzáció adóügyi vonatkozásai

A sportolók elsődleges jövedelme a sportcsapatuktól vagy -szervezetüktől kapott szerződéses fizetésükből áll. Az e javadalmazás után fizetendő adót a csapatok rendszeresen levonják és befizetik az USA adóhatóságának (IRS), és ezek az előlegek hozzájárulnak a sportolók éves adókötelezettségéhez.

Kompenzációs összetevők:

 • Alapfizetés: Szövetségi és állami jövedelemadóval terhelt rendszeres jövedelem.
 • Bónuszok: Jövedelemként kezelik, ami befolyásolja a sportoló adókategóriáját.

Adóvisszatartás:

 • A csapatok munkáltatóként működnek, és adót vonnak vissza:
  • Fizetések
  • Bónuszok (beleértve az aláírási bónuszokat is)

Adókulcsok:

 • Szövetségi adók: A sportolók a bruttó jövedelemtől függően különböző adókulcsok alá tartoznak.
 • Állami adók: Egyes államokban a sportolók jövedelmét is megadóztatják.

További megfontolások:

 • A társadalombiztosítási járulékok a bérlevonások részét képezik.
 • A bírságok, ha vannak, szintén befolyásolhatják az adóköteles jövedelmet.

Kiegészítő bevételi források a sportolók számára

A profi sportolók, mint például LeBron James és Michael Jordan, a szerződéses fizetésükön kívül további bevételi csatornákon keresztül diverzifikálják jövedelmüket. Ezek az utak gyakran olyan cégekkel kötött jövedelmező megállapodásokat foglalnak magukban, amelyek a sportoló imázsának vagy teljesítményének reklámokban való felhasználásáért fizetnek.

 • LeBron James: Szponzori megállapodásokon keresztül biztosítja bevételei jelentős részét.
 • Michael Jordan: A márkaasszociációi még jóval a nyugdíjba vonulás után is hasznot hoznak.
 • Stephen Curry: Márkaszerződésekkel erősíti meg vagyoni profilját.

Az olyan sportolók, mint Floyd Mayweather, a nyilvános támogatások mellett vállalkozói tevékenységet is folytatnak, és olyan vállalkozói szerepet vállalnak, amely hozzájárul a pénzügyi helyzetükhöz.

 • Floyd Mayweather: Növeli bevételeit üzleti vállalkozásokkal és rendezvények promóciójával.

Ezek a sportolók egyedi pénzügyi kötelezettségekkel szembesülnek az adókötelezettségek tekintetében. Minden jövedelem, a tárgyi eszközök, például a luxuscikkek és a fizetségként kapott pénzügyi osztalékok az önálló vállalkozói adó hatálya alá tartoznak.

 • Adók: Önálló vállalkozói jövedelemnek minősül, így társadalombiztosítási és Medicare-hozzájárulások fizetésére kötelezett.

Ezeknek a magánszemélyeknek körültekintően kell kezelniük pénzügyeiket, figyelembe véve adott esetben az állami és helyi adókötelezettségeket, hogy biztosítsák a megfelelőséget és a gazdasági stabilitás fenntartását.

Sportolói jövedelemadózás

A sportolók – ellentétben a legtöbb emberrel, akik általában szövetségi és állami adókkal küzdenek – további pénzügyi kötelezettséggel szembesülnek: a különböző joghatóságok között szerzett jövedelmekre kivetett adóval. Ez a “sportolói jövedelemadó” akkor alkalmazandó, amikor az NFL, MLB és NHL játékosok a saját államukon kívüli mérkőzéseken vesznek részt, ami miatt minden egyes államban be kell nyújtani az adóbevallásokat, ahol jövedelemadó-törvények vannak érvényben. Ez stratégiai eszköz az államok számára, hogy növeljék bevételeiket.

Az adóbevallások gyakorisága ligánként változik:

 • NFL játékosok: Jellemzően 8-12 nem rezidens állami adóbevallást nyújtanak be.
 • NBA játékosok: 16-20.
 • MLB-játékosok: Május 20-25.

LeBron James, az NBA egyik kiemelkedő alakja 18 különböző államban adózik a mérkőzésekre való utazása miatt. Az adók egész vendégcsapatok zsebébe nyúlnak, ami jelentős állami adóbefizetéseket eredményezhet minden egyes nap, amikor az adott államban játszanak vagy edzenek.

A hivatásos sportágakon túl, beleértve az NFL, az MLB, az NBA, a Super Bowl sportolóit és az olyan csapatok sztárjait, mint a Chicago Bulls vagy a Dallas Cowboys, az adó a szórakoztatóiparban dolgozókat és egyes vállalati vezetőket is érinti, akik munkájuk miatt utaznak. A szolgálati napok, vagyis az egy adott államban töltött munkanapok képezik az adó kiszámításának alapját, amely nemcsak a sportolókra, hanem edzőikre és segítő személyzetükre is vonatkozik. Azok a területek, ahol nincs ilyen adózás, mint például Nevada az előadóművészek vagy a Golden State Warriorshoz látogató sportolók számára, pénzügyi pihenőhelyet jelentenek, szemben az olyan államokkal, mint Kansas City vagy Cleveland, ahol a sportolók jövedelemadója érvényesül.

Globális adózás sportolók számára

 • Hazai nemzet: A sportolóknak be kell tartaniuk a hazai adószabályokat.
 • Tartózkodási ország: A lakóhelyük saját adózási szabályokat ír elő.
 • Versenyjoghatóságok: Minden fogadó ország megadóztathatja a nyereményeket.
 • Adóügyi megállapodások: Nemzetközi egyezmények befolyásolhatják a kötelezettségeket.

Az olyan sportolók, mint a golfozók és a teniszezők összetett adózási helyzetekkel szembesülnek. Felelősek azért, hogy megértsék és betartsák több terület adótörvényeit, beleértve a lakóhelyüket, a hazájukat és azokat a joghatóságokat, ahol a versenyeik zajlanak.

Stratégiai adóügyi menedzsment a sportolók számára

A hivatásos sportolók számára, akik többféle jövedelemmel gazdálkodnak, beleértve a fizetéseket, bónuszokat, jóváhagyásokat és egyéb kapcsolódó formákat, az adókötelezettségek követése kritikus kihívást jelent. A sportfinanszírozási szakértelemmel rendelkező adószakértők gyakran alapvető útmutatást nyújtanak, segítve ezeket a magas jövedelműeket abban, hogy hatékonyan teljesítsék adókötelezettségeiket és betartsák az IRS-előírásoknak való megfelelést.

A sportolók egyedi követelményeiben jártas könyvelő vagy pénzügyi tervező segíthet eligazodni az összetett adózási forgatókönyvekben. Ők biztosítják az adótörvények betartását, beleértve az árnyalt “sportolói adót” és az alkalmazandó nemzetközi adókat, miközben az adólevonások törvényes lehetőségeit is keresik. Emellett segítenek a megfelelő adóleírások azonosításában és a vagyonkezelési stratégiák optimalizálásában.

A sportoló szakemberek számára előnyös a sportfinanszírozásban jártas könyvvizsgálóval vagy adótanácsadóval való együttműködés az adóbevallások stratégiai tervezése, az adótörvények változásainak naprakész követése és a levonható kiadások megtalálása érdekében. Az ilyen együttműködés egyszerűsíti az adókészítési folyamatot, elősegíti a pontos befizetéseket és potenciálisan adómegtakarítási lehetőségeket tár fel.