KÉZILABDA

Dániában nem értik, hogy maradt ki a kézisztárjuk a Hírességek Csarnokából

Az Európai Kézilabda Szövetség a hétfői bécsi díjátadóján megünnepelte fennállása 30. évfordulóját és hatvan korábbi kiváló kézilabdázót iktatott be az Európai Hírességek Csarnokába. A magyaroktól Görbicz Anitát, Pálinger Katalint és Nagy Lászlót érte ez a megtiszteltetés, a dánoktól öten kerültek be a legjobbak közé: Camilla Andersen, Christina Roslyng, Mette Vestergaard, Lasse Svan és Nikolaj Jacobsen. Amit senki sem ért, se Dániában, se Európa-szerte: hogyan maradhatott ki ebből a névsorból Anja Andersen?

Anja Andersen nem került be az EHF Hírességek Csarnokába. Fotó / Kiemelt kép: Anders-Brohus

Az 54 éves klasszis fénykorában a világ legjobbjának számított. Klubszinten kétszer nyert bajnokságot a norvég Baekkelagets SK csapatával (1992, 1999), háromszor lett német aranyérmes a TuS Walle Bremennel (1994, 1995, 1996), és mindkét klubbal nyert Kupagyőztesek Európa Kupáját. Először 1993-94-ben a brémaiakkal a Ferencváros ellen, majd 1998-ban és 1999-ben a norvégokat is KEK-győzelemig vezette.

A válogatottal ennél is nagyobb sikereket ért el: 1996-ban olimpiai, 1997-ben világ-, 1994-ben és 1996-ban Európa-bajnoki címet nyert, de 1993-ból egy vb-ezüst-, 1995-ből a vb-bronzérme is volt. 1997-ben a világ legjobbjának választották. Ezt követően edzőként a Slagelsét három bajnoki aranyig (2003, 2005, 2007) és három Bajnokok Ligája-elsőségig (2004, 2005, 2007) vitte.

Ezek után a kérdés teljesen jogos: hogyan maradhatott ki a 30 fős névsorból?

„Egyáltalán nem értem, Anjának teljesen nyilvánvalóan ott lenne a helye. Vitathatatlanul a világ legjobb női kézilabdázója volt, szerintem mindenki meglepődött azon, hogy nincs a díjazottak között” – nyilatkozta egykori csapattársa, a kétszeres olimpiai bajnok jobbszélső, Janne Kolling az Ekstra Bladetnek.

De nincs egyedül a csodálkozásával, a korábbi női szövetségi kapitány, Klavs Bruun Jörgensen (Rikke Hørlykke férje- a szerk.) is hiányolja a listáról a legenda nevét.

„Mindig nehéz az ilyen listákkal, de olyankor kicsit leesik a lánc, ha a legnagyobb és legjelentősebb játékost nem tartalmazza” – mondta.

Lars Christiansen szerint az EHF cselekedete olyan mintha Michael Jordant a kosárlabdában kihagyták volna a hírességek közül.

A dán Tv2 megkérdezte az európai szövetséget az okokról, mire Thomas Schöneich, az EHF sajtómenedzsere ezt válaszolta:

„Ez csak a kezdet. A következő években még sok legenda kerül be a Hírességek Csarnokába.”

A Hírességek Csarnokának tagjai
Nők: Maja Savic, Petra Cumplova, Christina Roslyng Christiansen, Bojana Popovic, Narcisa Lecusanu, Ausra Fridrikas, Görbicz Anita, Camilla Andersen, Nodjialem Myaro, Irina Poltorackaja, Gro Hammerseng-Edin, Grit Jurack, Katarina Bulatovic, Mette Vestergaard, Cristina Varzaru, Iris Morhammer, Stephanie Cano, Linn-Kristin Riegelhuth-Koren, Heidi Löke, Ludmilla Bodnyeva, Begona Fernandez, Valerie Nicolas, Jelena Grubisic, Cecilie Leganger, Pálinger Katalin, Anja Althaus, Eduarda Amorim, Linnea Torstensson.
Férfiak: Stefan Kretzschmar, Gudjón Valur Sigurdsson, Michaël Guigou, Nikolaj Jacobsen, Xavier O’Callaghan, Daniel Narcisse, Sziarhej Rutenka, Momir Ilic, Filip Jicha, Jackson Richardson, Ivano Balic, Enrique Masip, Talant Dujsjebajev, Stefan Lövgren, Kiril Lazarov, Olafur Stefansson, Nagy László, Victor Tomas, Irfan Smajlagic, Lasse Svan, Vid Kavticnik, Magnus Wislander, Dragan Skrbic, Christian Schwarzer, Carlos Prieto, Bjarte Myrhol, Thierry Omeyer, Tomas Svensson, Sterbik Árpád, Andrei Xepkin, Ola Lindgren, Didier Dinart.

Ez is érdekelheti: