EGYÉBKIEMELT HÍRLEGFRISSEBBTENISZ

“Tudom, mi teszi boldoggá” – a nő, aki Holger Rune mögött áll

Holger Rune 20 éves dán teniszező másfél év alatt szinte berobbant az élmezőnybe, és mára már top10-es játékosnak számít. A TV2 Sport interjút készített azzal, aki a legtöbbet tett Holger pályafutásának előmozdításában.

A felkészültekhez ér el a siker

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, tartja a mondás, így van ez Holger Rune esetében is. Ez a nő pedig nem más mint az édesanyja, Aneke Rune.

Holger Rune és Aneke Rune Fotó/Kiemelt kép: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

„Holger már mindent látott, amit a teniszben látni lehet. Folyamatosan a YouTube-ot böngészte. Ha egy jó adogató játékossal került szembe, akkor leült és tanulmányozta az adogatást. Hogyan kell visszaadni, mit lehet csinálni. Ment az edzőihez. Nagyon elkötelezett volt.”
„Ezért is tart ott, ahol most. Ha nincs meg ez az őrült elkötelezettség, ami olykor már megszállottsággal volt határos, akkor nem hinném, hogy topjátékos vált volna belőle.”

Folyamatos tervezés

Amíg Holger Rune a jelenre koncentrál, addig Anneke már szervezi a következő tornát:

„A májusi Roland Garros alatt már a szeptemberi US Opent terveztem. Hogy hol fogunk megszállni, ki jön velünk, hány szobánk legyen. Wimbledon számomra már véget ért. Mindig néhány tornával előrébb járok.”

Jelenleg az amerikai vízumkérelmek, és az őszi kínai torna tervezése van terítéken. De Aneke Rune nem csak egy irodai alkalmazott, aki a gyakorlati teendőket szervezi.

„Hatéves kora óta követem Holger edzéseit. Tudom, hogy mi teszi őt boldoggá. Mitől válik felszabadultá. Mi jó neki. Megbeszélem az edzőkkel, hogy mire kell koncentrálnunk az előttünk álló ellenfél előtt.”„Előfordulnak olyan esetek is, mint a Roland Garroson, amikor a hanyag adogatása miatt megfájdult a háta, ami zavarta őt. Ilyenkor rajta tartom a szemem, hogy helyesen cselekszik-e. Ha nem, akkor teszek egy megjegyzést, ha azt akarja, hogy fájjon a háta, akkor folytassa nyugodtan.”

„Én korábban nem teniszeztem, hanem gyerekkoromban balettoztam. Nagyon félek a labdától.”

A saját ambiciók félre téve

Aneke Rune vállakozó. 2002-ben alapította a Waterpoint nevű cégét, amely ivóvíz-megoldásokat értékesít. De Holger teniszpályán aratott sikerei miatt a saját ambicióját kénytelen volt félretenni.

Nem egyik napról a másikra hozza meg az ember az ilyen döntést. Ez egy sima átmenet. A havi egy utazásból kettő lesz, majd három, ami majdnem állandóvá vált. Ez egy 10-12 éves időszak alatt történt. Folyamatosan alkalmazkodtam. Azután eljutottam egy olyan pontra, amikor rájöttem, hogy azok az ambícióim, hogy Norvégiában és Svédországban terjeszkedjek, most nem fognak megvalósulni. De Németországban és Franciaországban sem.”

Aneke Rune azt is elismeri, hogy Holger édesapja számára valószínűleg nem lenne olyan magától értetődő, hogy ne a személyes karrierje mellett döntsön.

“A gyerekeimet jobban előtérbe helyezem, mint a munkámat. Erről már sokszor beszéltem a férjemmel. Ez egy női dolog? Egy férfinak is ugyanolyan könnyen menne? Nagyjából egyetértünk: szerintünk nem. Van valami az anyukákban és a gyerekeikben, hogy milyen messzire hajlandóak elmenni. Ahol a férfiak még mindig úgy érzik, hogy az identitásuk nagy részét az üzleti élet  jelenti. Talán nagy szerencse, hogy én voltam az, aki Holgert vitte teniszezni.”

Készen áll a visszatérésre

Amikor Holger hatéves volt, focizott és teniszezett is, és csak a véletlen múlt, hogy az anyuka vitte el a teniszpályára.

”Anders hordta őt a focira. Azután én vittem teniszezni. Alma már akkor is teniszezett. Így ismertük az utat.”

Ma Holger nővére , Alma vezeti a Waterpointot, de édesanyja ott van a háttérben. Minden nap késő estig válaszolnak az e-mailekre, és napközben nem minden telefonhívás a tenisszel kapcsolatos. A karrierista Aneke lehet, hogy parkolópályán van, de nem felejtették el.

”Folyton arra gondolok, hogy Holger egyszer majd azt mondja, hogy nincs szüksége az anyukájára. És akkor előveszek egy hosszú listát, hogy mit szeretnék még csinálni. Ez is jó lesz, ha nem leszek már hozzá túl öreg.”

De most a tenisz a fő hangsúly, és ahogy jönnek fia sikerei, úgy nőnek a megkeresések is.

”Szinte határtalan, amivel az emberek megkeresik. Valakinek ki kell válogatnia mindazt, amivel bombázzák. Ahogy ő fogalmaz: “Tudom, hogy ha megkérdezlek, akkor az őszinte véleményedet kapom.”

Aneke Rune szerint, a világ egyik legjobb teniszezőjévé váláshoz vezető út nem véletlenszerű. Tervezést, elkötelezettséget és kíváncsiságot igényel, hogy mit tudsz jobban csinálni.

 “Látom, amikor bemegyek és jó éjszakát kívánok neki, tanul. Tudja, hogy mit akar csinálni.”

”Felkészülés nélkül nem lehetsz sikeres.”

Szerző: Gál Sándor/ Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: