KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Brutális támadósorral gyenge pont nélkül – Csiki Anna a vébére készülő svéd női futballválogatottról

Július 20-án Ausztrália és Új-Zéland rendezésében kezdetét veszi a 9. női labdarúgó-világbajnokság. Honlapunk, ahogy eddig is, szívesen számolt be a női futballról, hiszen a skandináv országok csapataikkal, bajnokságaikkal és játékosaikkal élen járnak a világ női labdarúgásban, amelynek fejlődése rohamos ütemben történik. Jelzésértékű, hogy a FIFA 112,3 millió dollárt oszt ki a csapatok között, ez az összeg négy évvel ezelőtt 30 millió dollár volt. A svéd női labdarúgó-válogatott eredményei önmagukért beszélnek, játékosaik a világ legnagyobb klubjaiban játszanak.

A svéd női labdarúgó-válogatott egyik sztárja Stina Blackstenius (7-es számmal) itt még a BK Hacken FC labdarúgójaként Csiki Annával örül egy gól után. Fotó: Bildbyran/Mathias Bergeld
A svéd női labdarúgó-válogatott egyik sztárja Stina Blackstenius (7-es számmal) itt még a BK Hacken FC labdarúgójaként Csiki Annával örül egy gól után. Fotó: Bildbyran/Mathias Bergeld

A Svédországban játszó Csiki Annát, a BK Häcken FC és a magyar válogatott labdarúgóját kértük meg mutassa be és mondjon pár érdekességet a torna egyik esélyeséről.

Hamarosan kezdődik a vb. Hogyan várod és milyen emlékeid vannak?

Az első világbajnoki élményem, a 2011-es németországi torna volt, ahol Augsburgban két mérkőzést nézhettem meg élőben, akkor még csak 11 éves kislányként, édesapámmal. Az első egy csoportmeccs volt, ahol Anglia Japán ellen lépett pályára, és a tavalyi Európa-bajnokságot megnyert válogatott 2-0-ra győzött. Érdekesség, hogy később ez a Japán, amely ezen a meccsen még sima vereséget szenvedett, világbajnok lett.

A második mérkőzés egy negyeddöntő volt, ahol pont a svéd válogatottat láttam élőben, az idei világbajnokság egyik házigazdája, Ausztrália ellen. Erre a meccsre mai napig nagyon emlékszem, fergeteges hangulat volt. A nagyjából 30 ezer férőhelyes Impuls Arena-ban 25 000 szurkoló szurkolta végig a meccset és talán ez volt az a mérkőzés, ami után elkezdtem azt gondolni és érezni, hogy a női labdarúgás létezik és lehet jövőm nekem is benne. 

Ami pedig a legutóbbi 2019-es franciaországi világbajnokságot illeti…

Hatalmas lelkesedéssel vártam a torna kezdetét és teljes lázban égtem, mert ez volt az első olyan női futballesemény, amit az elejétől a végéig közvetített az M4 Sport, és majdnem minden mérkőzést élőben lehetett nézni.

Bevallom, végig a német válogatottnak szurkoltam, mert gyerekkorom óta Bayern München-drukker vagyok, de nem csak a németek meccseit, hanem az összes mérkőzést folyamatosan követtem. Véletlen egybeesés, hogy pont a világbajnokság alatt voltam egy francia csapatnál körülnézni, mert felmerült, hogy esetleg oda igazolok azon a nyáron és a saját bőrömön is átérezhettem, hogy milyen lázban ég az egész ország. Az emberek válogatott játékosok mezeiben sétáltak az utcán, minden a meccseket közvetítő hely fullon volt, a csapatok dalait énekelték a szurkolók… fantasztikus volt átélni ezt, még a vb-n nem játszóként is…

A svéd sztárokkal egy csapatban

Habár a svéd női labdarúgó-válogatottat nem követtem még annyira, mint most, de egy pár játékosra határozottan emlékszem, akik nagyon kitűntek nekem. Ilyen volt a később itt Göteborgban csapattársammá és egyik itteni legjobb barátommá váló Stina Blackstenius, akinek a góljával Kanadát búcsúztatta Svédország a negyeddöntőben, illetve a jelenlegi csapattársam Elin Rubensson is. 

Elint mai napig folyamatosan látni és vele edzeni elképesztő inspiráció! Azt érzem, hogy nap, mint nap rengeteget tudok tőle tanulni, mind a pályán, mind pedig a pályán kívül. Van egy 2 és fél éves kisfia, akit itthon kell hagyjon a világbajnokság idejére, illetve tavaly az Európa-bajnokságon a Covid-szabályok miatt se láthatta őt hetekig. Ehhez azt gondolom hatalmas lelkierő szükséges és nagyon nagy példa előttem, hogy ilyen mentális megpróbáltatás ellenére is így tud teljesíteni. Azt gondolom, ez a két játékos az idei vb-n is kulcsszereplő lesz.

Mellettük szeretném kiemelni még szintén klubtársamat, Anna Sandberget, aki 2003-as létére ott van a svéd keretben és és azt gondolom, komoly szerep fog rá hárulni a baloldali szélsővédő posztján, a Barcelonával idén Bajnokok Ligáját nyerő Fridolina Rolfö mögött. Őszintén nem irigylem a svédek ellenfeleinek  jobb oldali védőit…

A svéd válogatott idénre sem veszített a fizikális mutatóiból, azt gondolom, évtizedek óta az egyik legerősebb válogatott nem csak Európában, hanem az egész világon. Az eredmények is ezt mutatják: a 2011-es és a 2019-es világbajnokságról is bronzéremmel tért haza, 2016-ban Rióban is és 2021-ben Japánban is döntőbe jutott az olimpián, előbbin a németek ellen maradt alul, Tokióban pedig végül tizenegyesekkel kapott ki a kanadaiaktól. 

A svéd női labdarúgó-válogatott is a torna esélyesei között

A svéd női labdarúgó-válogatott világbajnoki kerete, 2023 Fotó: svenskfotboll.se
A svéd női labdarúgó-válogatott világbajnoki kerete, 2023 Fotó: svenskfotboll.se

“abszolút éremesélyesként utaznak a világbajnokságra”

Tavaly az Európa-bajnokságon pedig a később a trófeát a magasba emelő angol válogatottól kapott ki az elődöntőben, úgyhogy, azt gondolom, nem túlzás kijelenteni, hogy idén is abszolút éremre esélyesként utazik a világbajnokságra. Egy roppant rutinos csapatról beszélünk, a svéd keretben csupán három olyan játékos van, aki még nem szerepelt nagy tornán, a többiek mind játszottak Eb-t, olimpiát, de a többség már világbajnokságot is. Természetesen külön ki ki kell emelni azt a Caroline Segert, aki már betöltötte a 38. életévét is, de még mindig a válogatott kirobbanthatatlan tagja és 233-szoros csúcstartóként készül az idei vb-re is. Ezek a számok magukért beszélnek és az a tapasztalat, amivel ő rendelkezik, az páratlan. Biztos vagyok benne, hogy még idén is hasznos láncszeme lesz a csapatnak. 

Véleményem szerint a rutin a svéd és az amerikai válogatott legnagyobb erőssége, ez a két csapat majdnem, hogy több döntőt játszott, mint ahányszor a  legtöbb ország válogatottja nagy tornán szerepelt… ezt a hatalmas előnyt kamatoztatni is fogják tudni. Emellett  brutális támadósorral rendelkeznek, olyan játékosok, mint a már említett Fridolina Rolfö és Stina Blackstenius mellett, Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, vagy a szintén volt csapattársam, jelenleg a Chelsea-t erősítő Johanna Rytting-Kaneryd. Nem igazán tudom, hogy mi ennek a svéd csapatnak a gyenge pontja, de őszintén remélem, hogy nem is lesz olyan csapat, aki megtalálja.

Világbajnoki lázban a svédek

Bár megyek én is, mint szurkoló a világbajnokságra, de én csak Ausztráliában fogok csoportmeccseket nézni, a svédek pedig Új-Zélandon játsszák a csoportjukat, úgyhogy sajnálatos módon nem tudom majd őket élőben megnézni, de bízom benne, hogy hozzák a már tőlük megszokott nagy torna formájukat és augusztus végén ide Göteborgba, az edzőközpontba, épp úgy éremmel fognak érkezni, mint tették azt 2021-ben az olimpiáról hazatérve. 

Több éve itt élve Svédországban már nem is annyira kapom fel a fejem, amiatt a média-, reklámfelhajtás miatt, ami itt tapasztalható már hetek, hónapok óta. Nagyjából az összes busz- és villamosmegálló a játékosokkal van kiplakátozva, mint a legnagyobb márkák nagykövetei. A tv-ben, rádióban minden nap szóba jön a közelgő vb,  illetve rengeteg olyan műsor van, ahová magukat a játékosokat hívják be és kérdezik őket a várakozásaikról.

Személy szerint nekem is több interjúm volt az elmúlt egy-két hétben a világbajnoksággal kapcsolatban, úgyhogy azt gondolom ez az ország már most, így hetekkel az első meccs előtt is futball-lázban ég.

Azt gondolom, nem ok nélkül, érmet várnak a csapattól. Ki lehet jelenteni, hogy a svédeknek csalódás volt a tavalyi Európa-bajnokság, ahonnan érem nélkül, az elődöntőt követően tértek haza (az Eb-n nem játszák le a bronzmérkőzést, így csak kiestek, mint az elődöntő vesztesei – szerk). Véleményem szerint ennek a svéd válogatottnak ez lesz az utolsó nagy tornája így együtt, mert vannak bőven játékosok, akik már a karrierjük vége felé járnak. Nem gondolom, hogy rajtuk ez nyomást okozna, sokkal inkább extra motiváció, hogy mindenképp szeretnének egy jó, sikeres tornát maguk mögött hagyni és éremmel hazatérni

Anna, Johanna Rytting Kaneryddel a svéd labdarúgó-válogatott középpályásával beszélgetett.

 Johanna Rytting Kaneryd (jobbra) az Európa-bajnkoság után, a Chelsea FC játékosa lett. A képen jó barátnőjétől és csapattárstól Annától búcsúzik el. Fotó: privát.
Johanna Rytting Kaneryd (jobbra) az Európa-bajnokság után, a Chelsea FC játékosa lett. A képen jó barátnőjétől és csapattárstól, Annától búcsúzik el. Fotó: privát.

Először is gratulálok, hogy bekerültél a csapatba. Milyen érzésekkel vágsz neki az első világbajnokságodnak?

Köszönöm szépen! Sok érzés kavarog bennem, nagyon boldog és büszke vagyok, hogy a hazámat képviselhetem egy világbajnokságon, ez óriási megtiszteltetés! Nagyon izgatott vagyok, és alig várom, hogy elkezdődjenek a meccsek.

A svéd női labdarúgó-válogatott az elmúlt 15 évben mindig, minden versenyen jól szerepelt. Mi a titkotok, mit gondolsz, mi a csapatod legnagyobb erőssége?

Szerintem a legnagyobb erősség az, ahogyan csapatként működünk. Nagyon jó egységet alkotunk és nagyon közel állunk egymáshoz. Úgy gondolom, hogy a játékmódunk, stílusunk egyértelmű mindenki számára, és ez a sikerünk kulcsa”.

Mit gondolsz, szerinted a svéd női labdarúgó-válogatott milyen eredményt fog elérni a nyáron?

Úgy gondolom, hogy ezen a tornán jó esélyünk van messzire jutni. Ha a legjobb formánkaban játszunk akkor nehéz legyőzni minket, ezzel tisztában vagyunk, ismerjük az erősségeinket. Remélem, építhetünk majd erre és az elmúlt pár versenyen elért jó eredményekre!

A svéd női labdarúgó-válogatott a világbajnokságon a G-csoportban szerepel majd:

2023-07-23 07:00: Svédország – Dél-Afrika

2023-07-29 09:30: Svédország – Olaszország

2023-08-02 09:00 Svédország – Argentína

A svéd női labdarúgó-válogatott kerete: mezszám/név/klubcsapat/válogatott mérkőzés szám/gól a válogatottban:

 • 21 – Tove Enblom – KIF Örebro DFF 0/0
 • 12 – Jennifer Falk – BK Häcken FF 16 /0
 • 1 – Zecira Musovic – Chelsea FC 10/0
 • 2 – Jonna Andersson – Hammarby Fotboll AB 80/3
 • 14 – Nathalie Björn – Everton FC 50/6
 • 6 – Magdalena Eriksson – FC Bayern München 95/10
 • 13 – Amanda Ilestedt – Paris Saint-Germain FC 64/8
 • 4 – Hanna Lundkvist – Atlético Madrid 4/0
 • 5 – Anna Sandberg – BK Häcken FF 2/0
 • 3 – Linda Sembrant – Juventus FC 136/10
 • 16 – Filippa Angeldahl – Manchester City FC 40/11
 • 9 – Kosovare Asllani – AC Milan 170/44
 • 20 – Hanna Bennison – Everton FC 33/1
 • 11 – Stina Blackstenius – Arsenal FC 90/28
 • 15 – Rebecka Blomqvist – VfL Wolfsburg 22/4
 • 8 – Lina Hurtig – Arsenal FC 62/20
 • 10 – Sofia Jakobsson- San Diego Wave FC 144/23
 • 7 – Madelen Janogy – Hammarby Fotboll AB 33/8
 • 18 – Fridolina Rolfö – FC Barcelona 77/25
 • 23 – Elin Rubensson – BK Häcken FF 78/3
 • 19 – Johanna Rytting Kaneryd – Chelsea FC 25/2
 • 22 – Olivia Schough – FC Rosengård 105/13
 • 17 – Caroline Seger – FC Rosengård 235/32
 • Szövetségi kapitány: Peter Gerhardsson (64éves)

Kimemelt kép: Svenskfotboll.se

Kapcsolódó Tartalom: