KÉZILABDA

Mike Jensen Dánia legcsendesebb sztárja

Bátran kijelenthetjük, hogy Mike Jensen a kézilabda világ abszolút csúcsán van. A 207 centiméter magas, kézilabdakapus, nemrég nyert Bajnokok Ligáját a Magdeburggal, és alig néhány napja vált hivatalossá a portugál Benficához való átigazolása. Van miről írni, gondolhatnánk. De ha rákeresünk a Google-ban a “Mike Jensen kézilabda” kifejezésre, meglepően kevés találat jelenik meg.

A Magdeburggal BL-t és német bajnokságot is nyert a dán Mike Jensen (28éves). Fotó /Kiemelt kép: Ingrid Anderson-Jensen
A Magdeburggal BL-t és német bajnokságot is nyert a dán Mike Jensen (28éves). Fotó /Kiemelt kép: Ingrid Anderson-Jensen

Az EkstraBladetnek adott interjúban Mike beszél arról, hogy miért is van ez a háttérbe vonulás:

“Azt akarom, hogy a sportteljesítményeim alapján ítéljenek meg, és ne az alapján, amit a sajtóban mondok. Nem arról van szó, hogy nem szeretem, de egyszerűen nem ezt keresem magamnak.” – magyarázza, majd folytatja:“Inkább beszélgetek a szurkolóinkkal, és inkább az emberi kapcsolatokat helyezem előtérbe, minthogy mindenféle dolgokat olvassanak rólam.”

Az első osztályból a Bundesligába

A 28 éves Mike Jensennel nagyot fordult a világ, hiszen 2017-ben még a dán másodosztályú Team Sydhavsøerne (TSØ) harmadik számú kapusa volt. De Ian Marko Fog a Nordsjaelland akkori edzője látott benne fantáziát és szerződést ajánlottak neki.

“Sokat beszélgettem vele arról, hogy méretei és mozgékonysága miatt ő volt az egyik legizgalmasabb kapus a piacon. Tehát tudtuk, hogy ha egy kicsit nyomást tudunk gyakorolni az edzés moráljára, jó kapust tudunk nevelni belőle. Meg is lett az eredménye.” – mondta az edző. Jó teljesítményével a Bundesligába tudott igazolni, majd 2021-ben a dél-német HBW Ballingen-Weilstettennél eltöltött sikeres időszak után költözött Magdeburgba.

Most 2023-at mutat a naptár, és csütörtökön bemutatták a portugál óriás Benficának. Egy olyan lépés, amelyet Mike Jensen “hatalmasnak” nevez, de amely egyben két viharos év végét is jelenti.

“Az elmúlt két év Magdeburgban szélsőséges volt. Akkor csatlakoztam a klubhoz, amikor éppen megnyerték az Európa Ligát és harmadik helyen végeztek a Bundesligában, így a klub már akkor is nagy volt.” – mondta.

“De a csapat még soha nem jutott el ennyi döntőbe és nem nyert annyi érmet, mint mi ebben a két évben. Csodálatos volt részese lenni ennek az útnak, és ez az a két év, amit semmiképpen sem szeretnék kihagyni.”

Mike  Jensen a Benficához szerződött. Fotó: Benfica
Mike Jensen a Benficához szerződött. Fotó: Benfica
Trófea és klubváltás

Egy Bajnokok Ligája-trófea és egy klubváltás – biztosan elég őrült volt az elmúlt egy hónap?

“Már régóta tudtam a klubváltásról, így nem volt olyan nagy hír számomra. De a Bajnokok Ligája megnyerése, az egy óriási dolog, és az egyik legnagyobb dolog a karrieremben.”

Hová helyeznéd ezt a sikert a karrieredben?

A német bajnoki címmel és az U19-es világbajnoki arannyal együtt a top háromban.

Milyen érzés megosztani az élményt honfitársaiddal, Magnus Saugstruppal és Michael Damsgaarddal?

“Elképesztő, fantasztikus. Saugstrup egy nagyszerű haver és természetesen Michael is. Mindketten Lollandról származunk, és már sok éve ismerjük egymást. Ez nagyszerű.”

Most azonban a toronymagas kapus Németországban hagyja dán kollégáit, de az ambícióit magával viszi Portugáliába a Benficához. “Már nagyon várom. Szeretnék bejutni az Európa Liga négyes döntőjébe, és megnyerni a portugál bajnokságot.

REKLÁM: MAI Sportműsorok a tv-ben

Kapcsolódó tartalom: