KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Fizetéscsökkentés okozhatja az új sztárcsapat végzetét

Elképesztő fordulatot vett a norvég kézilabda legújabb sztárcsapatának projektje. Miután a Kolstad férficsapata egy világválogatott-szintű játékoskeretet összeválogatott, megnyerte a norvég bajnokság alapszakaszát és rájátszását, sőt, indulási jogot szerzett a Bajnokok Ligájába, a vezetés nagyon komoly fizetéscsökkentést jelentett be.

Kolstad Fotó: Geir Olsen / NTB
Kolstad Fotó / Kiemelt kép: Geir Olsen / NTB

A nyáron három világklasszis csatlakozott a csapathoz, ám Sander Sagosen, Göran Johannessen és Magnus Abelvik Röd csupán tíz napig ringathatta magát abba a hitbe, hogy élete szerződését kötötte. Hétfőn még csak pletykaszinten terjedt el, hogy gond van a pénzügyi háttérrel, és a klub az első évben 30 százalékkal, a másodikban 20 százalékkal csökkenteni akarja a fizetéseket.

Persze van honnan, a bérköltségek a kézilabdában egészen ritka, 4,6 millió euróra nőttek. A csökkentés oka a norvég fizetőeszköz jelenlegi gyengélkedése (alig több mint egy év alatt több mint tíz százalékot veszített értékéből az euróval szemben), az energiaválság és az orosz-ukrán háború.

Kedden a klub is megerősítette a rossz hírt.

„Egyre nagyobb kihívást jelent, hogy biztosítsuk azt a bevételt, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy Európa élvonalbeli csapatává váljunk. Költségcsökkentő akciótervet hajtottunk végre a következő szezonra, ami biztosítja az egyensúlyt” – írta közleményében a klub.

A vezetés párbeszédet folytat az érintettekkel. Egyelőre még egyáltalán nem biztos, hányan fogadják el a feltételeket, és mennyien döntenek úgy, inkább távoznak.

A norvég TV2 úgy tudja, hogy a munkáltatókat tömörítő szervezet (NISO), a klub és az ügyvédek is leülnek egymással, ezt a NISO ügyvédje, Eirik Monsen megerősítette.

„A fizetéscsökkentés sohasem pozitív, hiszen mindenki olyan elvárással köt szerződést, hogy azt maradéktalanul teljesíteni fogják. Ebben az esetben a játékoson múlik, hogy elfogadja azt vagy sem. A játékosokat tájékoztatni kell, milyen jogaik és lehetőségeik vannak, majd maguk döntik el, mit akarnak” – nyilatkozta.

„Megdöbbentő, hogy ez még azelőtt beütött, hogy bármi is elkezdődött” – mondta a TV2 kézilabda-szakértője, Bent Svele.

A klub vezérigazgatója, Jostein Sivertsen szerint megoszlanak a vélemények a fizetéscsökkentésről a játékosok és az alkalmazottak között.

„Néhányan valószínűleg jobban viselték, mások meglepődtek. Soha nem kellemes ilyen üzenetet átadni, de úgy érezzük, hogy mindenki nagyon jól érti ezt a helyzetet, amibe kerültünk, és a legtöbben megoldásorientáltak.”

A Kolstad augusztus 26-án az OIF Arendal elleni hazai meccsel kezdi az új szezont.