KÉZILABDA

Gigaprojekt és mesés fizetés forradalmasítja a norvég klubkézilabdát

2015-ben jutott fel a norvég férfi kézilabda-bajnokság élvonalába a Kolstad csapata, amely még sohasem volt közel az éremszerzéshez. Az elmúlt időszakban felvázolt gigaprojekt, és a hozzákapcsolódó játékosvásárlás azonban forradalmasítaná a norvég klubkézilabdát: a csapat felturbózott költségvetéssel zsúfolásig meg akarja tölteni a lelátókat, és nem csupán a hazai egyeduralomra törne, de megnyerné a Bajnokok Ligáját is. Mindezt a világ egyik legjobb játékosával, Sander Sagosennel, aki elképesztő fizetést kap majd.

Sander Sagosen jól feltételekkel tér haza. Fotó Annika Byrde
Sander Sagosen jól feltételekkel tér haza. Fotó Annika Byrde
Tinédzserként távozott most sztárként tér vissza Sagosen

„Meg fogunk dolgozni ezért” – jelentette ki Jostein Sivertsen, a klub 38 éves vezérigazgatója, aki már 13 éve a trondheimi klubnál dolgozik. Annál, amely az európai kézilabda új fellegvára akar lenni – főleg azok után, hogy hivatalossá vált, hogy a 2018-as év legjobb játékosának választott Sander Sagosen visszatér ahhoz a klubhoz, amelytől 17 évesen távozott.

„Sander halhatatlanná teszi magát, ha hazaköltözik, és a szülővárosával megnyeri a Bajnokok Ligáját” – vélte Sivertsen. A szakember olyan jövőképet vázolt fel, amelyben a klub tőkéje 18-ról legalább 60 millió norvég koronára emelkedik (azaz 660 millió forint helyett 2,2 milliárd forintból gazdálkodhat) Sagosen 2023-as hazatérésekor.

Ebből a Kiel jelenlegi sztárja szépen kiveszi majd a részét, a Vg.no szerint Németországban nettó hat millió koronát (220 millió forintot) keres évente. Ha hazatér, akkor ez az összeg bruttó 10 millió korona (370 millió forint) körül mozog majd. Ez megközelíti az immár évek óta a Bajnokok Ligájában játszó Elverum teljes fizetési keretét.

A lap kiemelte, hogy a Rosenborg labdarúgócsapatának egykori sztárja, a dán válogatott csatár Nicklas Bendtner 8,9 millió koronát keresett amikor 2018-ban a trondheimi klub játékosa volt. Pedig a futballista és a kézilabdás fizetések között ég és föld a különbség.

„Sandernek olyan fizetést adtunk, amely fenntartható ehhez a projekthez. A világ legjobb kézilabdázójaként magas a piaci értéke, a fizetése is ezt tükrözi majd – anélkül, hogy meg tudnám erősíteni, mekkora fizetést kap” – válaszolta Sivertsen.

A szakember elárulta, nem vabankra játszik, ugyanis tényleg nagyon komoly tőke halmozódik fel a klub mögött.

A csapatnak 50-60 támogatója van, de nagy cégek is a projekt részesei, úgymint a Sivertsen & co., Reitan-gruppen és Rema 1000. A legfőbb cél, hogy 100 millió norvég korona legyen a bevételük pár év múlva.

„Ezt sok szponzoron keresztül tesszük és nem csupán néhány gazdag bácsira alapozunk, akik a következő három évet segítenék. Annyi szponzortól kaptunk kötelezettségvállalást, hogy hiszünk abban, hogy ezt meg fogjuk tudni valósítani” – tette hozzá.

Maga Sagosen úgy véli, hogy a pénz az egyik utolsó dolog, ami miatt érdekli a kolstadi kaland, de azért megerősítette a Verdens Gangnak, hogy nem fog csökkenni a fizetése.

„Mindenhol jó feltételeket kapok, így lesz ez Kolstadban is” – válaszolta. A klasszisra hosszú távon számít a klub, a szerződése három plusz négy évre (!) szól.

Sander Sagosen, Torbjorn Bergerud és Magnus Abelvik Rod  a kolstadi projekt új játékosai. Fotó: Terje Bendiksby
Sander Sagosen, Torbjorn Bergerud és Magnus Abelvik Rod a Kolstad handball új játékosai. Fotó: Terje Bendiksby

Rajta kívül Janus Smarason (Göppingen) és Sigvaldi Gudjónsson (Kielce) és a 2023-ban érkező Magnus Abelvik Röd (Flensburg) három, Torbjörn Bergerud (GOG) és Magnus Gullerud (Magdeburg) négy évre írt alá.

„Arról álmodozunk, hogy hasonló pozíciót foglalunk el, mint a 90-es években a Rosenborg futballistái. Nem titok, hogy most messze vagyunk ettől. De reméljük, hogy a Kolstad nem csupán Trondheim, de egész Norvégia csapata lesz, amikor a Bajnokok Ligájában játszik“– mondta Sivertsen.

Kapcsolódó tartalom: