KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Csalással vádolnak egy koszovói bírópárost, egy FTC-meccs óta nem kaptak feladatot

Nem csitul a dánok által kirobbantott kézilabdabotrány. Előbb januárban kavart nagy port a dán Tv2 által nyilvánosságra hozott Sportradar-jelentés, amelyből kiderült, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) már 2018 óta tudott arról, hogy nyolc játékvezető-páros 26 mérkőzése kapcsolatba hozható fogadási botrányokkal.

Sportradar-jelentés újabb játékvezetők mérkőzéseit látta gyanúsnak, Erdoan Vitaku és Arsim Vitaku játékvezetői páros.Fotó/Kiemelt kép: TV2-Sport
Sportradar-jelentés újabb játékvezetők mérkőzéseit látta gyanúsnak, Erdoan Vitaku és Arsim Vitaku játékvezetői páros.Fotó/Kiemelt kép: TV2-Sport

A dán televíziós társaság leleplező dokumentumfilmet is forgatott a nemzetközi kézilabdában előforduló mérkőzés-befolyásolásokról, ennek hatására májusban az EHF felfüggesztette a versenybizottságban és a játékvezetői bizottságban is fontos feladatokat kapott Dragan Nacsevszkit.

A legfrissebb tényfeltárás egy koszovói bírópárost, az Erdoan Vitaku, Arsim Vitaku kettőst hozta kínos helyzetbe – nem mintha korábban éveken át ne lettek volna céltáblái az esetleges csalásoknak

2020. október 20-án egy nagyon furcsa mérkőzést vívtak az Európa Ligában: a svájci Schaffhausen hazai pályán 29-28-re verte a dán GOG csapatát – a győztes gólt Császár Gábor dobta időn túli hétméteresből.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dánok végig furcsállották a Svájcban történteket. Az edző, Nicolej Krickau, a játékosok és azok családtagjai összesen 35 telefonhívást kaptak ismeretlen, koszovói számról. Emellett a két játékvezető érdekes ítéletei is feltűnőek voltak, és amikor az esélytelenebb Schaffhausen hirtelen a meccs favoritjává vált, több fogadási iroda lezárta az élő fogadási lehetőségeket.

Sőt, akadtak olyanok, amelyek a gyanús fogadások miatt már röviddel a mérkőzés kezdete előtt kizárta a meccset a fogadói körből.

„Valóban azt tapasztaltuk, hogy az utolsó 20 percben minden alkalommal rá kellett nézni a bírókra, és feltenni a kérdést: Most mit ítélsz?! Mert a bizalom és a józan ész érzése teljesen eltűnt a pályáról” emlékezett vissza Nicolej Krickau a kifogásolható játékvezetői teljesítményre.

Az kifejezetten bosszantja, hogy tavaly több meccsen is ugyanez a játékvezető páros ítélkezett – anélkül, hogy az Európai Kézilabda Szövetség közbelépett volna.

„Egyszerre vagyok őrülten meglepett és frusztrált, hogy egyáltalán még mindig vezethetnek meccseket” – tette hozzá.

Gyanús tétmeccsek

A dán Tv2 által forgatott „Gyanús játék” (Mistaenkeligt spil) című dokumentumfilm-sorozat második részéből kiderült, az elmúlt években újra és újra ugyanaz a játékvezető páros ítélkezett furcsának talált meccseken. A sportradar-jelentés szerint, Erdoan Vitaku és Arsim Vitaku 2022 őszén és idén januárban is többször érintett volt erősen megkérdőjelezhető összecsapásokon.

A TV 2 szerint olyan fontos mérkőzések is gyanússá váltak, mint a 2022. október 13-án játszott Hollandia-Belgium (25-24) férfi Eb-selejtező vagy a tavaly december 10-én, Törökországban játszott Kastamonu–Metz (23-28) női Bajnokok Ligája-összecsapás.

A portál fogadóirodáktól és privát megfigyelő-szolgálatoktól kapott információk alapján azt írta a bírópár több különböző irodánál is feketelistán szerepel, azaz minden alkalommal, amikor mérkőzést vezet, lejjebb kerül a léc, hogy mennyit lehet fogadni.

Nem válaszol az EHF

Idén januárban – nem sokkal azelőtt, hogy elkezdődött volna a férfi kézilabda-világbajnokság, és a TV2 megkezdte a leleplező írásait – vezetett legutóbb a koszovói kettős: január 7-én, Norvégiában a Vipers–FTC (27-26) összecsapást. A meccs óta azonban egyáltalán nem kaptak lehetőséget.

A TV2 megkérdezte az EHF-t, hogy kapott-e figyelmeztetést partnerétől, a Sportradartól a konkrét 2022-es és 2023-as meccsekkel kapcsolatban, de a szövetség erre nem kívánt válaszolni. Mint ahogy arra sem adott választ, hogy a januári mérkőzés óta miért nem bíráskodik koszovói kettős.

A TV2 felvette a kapcsolatot mindkét bíróval, akik természetesen tagadták, hogy részt vettek volna bármilyen csalásban. Arsim Vitaku azt is elmondta, hogy nem tudja, miért nem kaptak január óta feladatot.

Kapcsolódó tartalom: