KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Katasztrófa lehet a kézilabda számára a bíróbotrány

Nagy port kavart a dán Tv2 által nyilvánosságra hozott Sportradar-jelentés, amelyből kiderült, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) már 2018 óta tud arról, hogy nyolc játékvezető-páros 26 mérkőzése kapcsolatba hozható fogadási botrányokkal. Az EHF és az IHF (a nemzetközi szövetség) egyelőre elbagatellizálja a dolgot, azt pedig senki sem érti, ha felmerült a gyanú, a bírókat miért nem pihentették legalább. Két duó, a horvát Matija Gubica, Boris Milosevic, illetve az északmacedón Gjorgij Nacsevszki, Slave Nikolov kettős jelenleg is dolgozik a lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

Boris Milosevic és Matija Gubica horvát játékvezetők a Sportradar jelentésében szerepenek. Fotó: TV2 Sport.
Boris Milosevic és Matija Gubica horvát játékvezetők a Sportradar jelentésében szerepenek. Fotó: TV2 Sport.

A Tv2 a 26-ból néhány mérkőzést már kiemelt, köztük volt például két veszprémi összecsapás, a Vardar Szkopje elleni 2016. december 6-i SEHA Liga (28-28) és a Kielce elleni 2017. október 15-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés (32-32) is.

Hétfőn újabb mérkőzésről lebbentették fel a fátylat, 2017. október 8-án Kielce-Flensburg összecsapásra került sor, amely 10-10-es félidő után 25-25-ös döntetlennel ért véget. A bíró Gubica és Milosevic volt.

A Sportradar (amely a mérkőzések befolyásolásának észlelésére specializálódott és a világ egyik vezető elemző cége) megállapította, hogy gyanúsan nagy összegben fogadtak döntetlenre a félidőben és végeredményként is.

A Flensburg-Handewitt színeiben több dán (Rasmus Lauge, Lasse Svan, Thomas Mogensen, Henrik Toft Hansen és Anders Zachariassen) is érintett volt, a portál által megkérdezett Mogensen emlékezett is a meccsre, de hangsúlyozta, hogy semmi gyanús nem keltette fel a figyelmét. Még akkor sem, amikor bő öt évvel később újra átnézte az első és második félidő hajráját.

Rasmus Lauge hasonlóképpen nyilatkozott, azt mondta, egyetlen olyan esemény sem történt a meccsen, ami gyanúra adhatott volna okot. „Mindent megteszünk a pályán, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle” – mondta Lauge, hozzátéve, hogy a nyilvánosságra hozott jelentés hihetetlenül sajnálatos.

Ami furcsa, hogy az EHF 2018-ban megkapta a Sportradar jelentését, egyrészt átadta az illetékes hatóságoknak, másrészt a szövetség is áttanulmányozta a meccseket, de nem talált okot további gyanúra. De hasonlóképpen cselekedett vasárnap az IHF is, amely ugyan nem áll a sajtó rendelkezésére ebben az ügyben, de annyit közölt, a játékvezetők minden gyanú felett állnak, amíg be nem bizonyosodik, hogy bűnösök.

Mogensen egy dolgot hiányol, hogy az EHF ennyire nem tett semmit, és gyakorlatilag 2018 óta titokban tartotta a történteket.
Thomas-Mogensen 11 évig játszott Flensburgban Fotó: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Thomas-Mogensen 11 évig játszott Flensburgban Fotó: Henning Bagger / Scanpix Denmark

„Szerintem őrültség, ha ennyi éven át elrejtették. Ha kiderül, hogy valaki hierarchia csúcsán hozta meg ezt a döntést, az hatalmas problémát jelenthet a továbbiakban. Ez katasztrófa lehet a sportágunk számára.”

Mogensen azt sem érti, hogy a játékvezetőket miért nem függesztették fel legalább a vizsgálat idejére. Chris Kronow Rasmussen, a New Haven-i Egyetem sportfogadásokkal is foglalkozó docense ugyanígy csodálkozik ezen: „Azonnal el kellett volna tiltaniuk a játékvezetőket. Sehol nincs leírva, hogy a bíróknak x számú meccset kell vezetniük évente. Tehát amíg nem tudni, mi is történt valójában, a lelátóra kellett volna száműzni őket” – vélte.

Vannak feketelisták

Közben kiderült, hogy bár az EHF tutyimutyi ebben az ügyben, a fogadási cégek rendelkeznek úgynevezett feketelistával a gyanús játékvezetők kapcsán.

A bírók akkor kerülhetnek fel erre, ha olyan mérkőzéseket vezettek, amelyekkel kapcsolatos fogadások és eredmények szokatlannak, furcsának bizonyultak. A Tv2 által nyilvánosságra hozott nyolc páros mindegyike ilyen megkülönböztetést élvez, az általuk vezetett mérkőzések eleve alacsonyabb szorzókkal kerülnek be a fogadások közé.

Egy nagy, nemzetközi fogadócég forrása azt mondta a dán portálnak, hogy akadtak gyanús momentumok, például, amikor hirtelen nagy összegeket tettek fel például arra, hogy a félidei eredmény döntetlen lesz.

„Úgy döntöttünk, hogy ezeket a bírókat egy listán jelöljük, így mostantól alacsonyabb odsszok vonatkoznak azokra a mérkőzésekre, amikor ők fújnak. Később megtudtuk, hogy más fogadócégek is így jártak el.”

A Tv2 belepillanthatott a nevét elárulni nem kívánó cég feketelistájába, amelyen többek között feltűnt a már említett Gubica, Milosevic és Nacsevszki, Nikolov kettős is.

A dán elnök válaszokat vár

A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) elnöke bírálta az Európai Kézilabda Szövetséget, amiért eltitkolta a mérkőzések esetleges befolyásolásáról szóló jelentést.

„Én nem tudtam róla, és láthatóan nem sokan voltak vele tisztában. És ez a szerencsétlen ebben a helyzetben, hogy még ötlet sem volt, hogyan kezeljék ezt a helyzetet”mondta Morten Stig Christensen, a DHF elnöke.

Szerinte az európai szövetségen belül rengeteg bizottság működik, és nehéz eldönteni, hogy pontosan kinek kellett volna tudnia egyáltalán az ügyről.
„De szerintem problémás, hogy nem volt egyértelmű az érzés, hogy ha probléma merül fel és arról jelentés is érkezik, akkor azzal foglalkoznunk kell. Egy nagy gond a sportágunk hitelessége szempontjából. Nagyon-nagyon bosszantó. Remélem, hogy hamarosan választ kapunk ezekre a dolgokra.”

Morten Stig Christensen örül, hogy csaknem öt év után napvilágra került a jelentés, de felmerül benne is a kérdés, vajon miért nem tudtak erről semmit.

Északmacedón értetlenkedés

Közben az északmacedón szakportál, a Rakomet24 is megemlékezett az ügyről, miután Gjorgij Nacsevszki és Slave Nikolov révén érintett az ügyben.

A portál szerint azért visszatetsző a dánok vádaskodása, mert nem tették közzé az összes érintett játékvezető nevét, csak a horvát és északmacedón párosét. Így felmerült a szerzőkben a kérdés, „mi a célja a most megjelent szövegnek a vb alatt, és miért nem szerepel a többi játékvezető neve?”

Azt is nehezményezték, hogy a dán Tv2 nem felejtette el megemlíteni, hogy a horvát Gubica, Milosevic kettős bíráskodott azon a 2021-es vb-negyeddöntőn, amelyet Dániának két hosszabbítás után hetesekkel kellett megnyernie Egyiptom ellen – noha ez a meccs nem is szerepelt a Sportradar riportjában.

„Emlékezzünk vissza, hogy 2012-ben a dán televízió korrupcióval vádolta meg Hasszan Musztafát, az IHF elnökét, amit soha nem bizonyított be” – tette hozzá.

Dán párosokat vizsgáltatnának a horvátok

A horvát Sportske novosti is a játékvezetőik védelmére kelt, kiemelve az EHF és az IHF reakcióit, miszerint nem találtak semmi gyanúsat.

A portál szerint még mindig az említett és gyanúba kevert párosok a legjobb EHF- és egyben IHF-bírók.

„Például Gubica és Milosevic tavaly a Bajnokok Ligája döntőjét vezették, nehéz lenne odadelegálni őket, ha valami tisztátalan lenne mögöttük, amit az előző négy év rendőrségi vizsgálata már rég megállapított volna” – írta a portál, amely ugyancsak felveti a kérdést, miért is akarják ennyire megkeverni az állóvizet a dánok.

„Akkor már érdekes lenne például, ha a 2003-as férfi vb-döntőn a Boye, Jensen vagy a 2009-es vb-döntőn az Olesen, Pedersen páros megítélését elemeznék. Vagy a 2014-as Európa-bajnokság herningi, dán-horvát elődöntőjét – javasoljuk, vegyék fel a kapcsolatot Ivan Cupicsal. Persze akkor ez nem számít, amikor dán vagy…” – olvasható.

Kapcsolódó tartalom: