KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Még a dobogó is nehezen lehet meg herningieknek

Az előző két idény ezüstérmese, az FC Midtjylland két kulcsjátékosán is túl adott a tél folyamán, amivel tovább nehezítette a klub Albert Capellas vezetőedző dolgát, akinek egyelőre nem sikerült megváltania a világot a „farkasoknál”.

FC Midtjylland herningi aránája. Fotó: FCM.dk
FC Midtjylland herningi aránája. Fotó: FCM.dk
17 forduló, 23 pont, hetedik hely.

A házigóllövőlista első két helyezettjének eladása, s megannyi kérdőjel. Ezekkel a gondolatokkal lehetne röviden összefoglalni a háromszoros bajnok FC Midtjylland jelenjét, ugyanis a hernini alakulat cseppet sem könnyű helyzetét, mintha tovább bonyolította volna a klub a legjobbjaik elengedésével. Miközben a korábban az U21-es válogatott élén sikereket elérő Albert Capellas nem tud a klubfutballban hasonlóan pozitív megítélést kiharcolni magának Dániában, a dolgát elvileg segíteni kész vezetőség inkább csak újabb problémákat idéz elő számára.  

A szezont még Bo Henriksen irányítása alatt megkezdő együttes, s talán kicsit korán menesztette a dán vezetőedzőt – nem volt egyértelmű az indok, főleg nem az eredmények terén –, akinek a helyére átmenetileg beugró Henrik Jensen négy meccsen egy pontot átlagolva adta át a stafétát a spanyol szakembernek. Capellas jött, felforgatta a korábbi dolgokat, de a sikereket nem tudta megalapozni ő sem. Miközben az Európa Ligának jól állt a csapatnak a második szándékból való futballozás és ez győzelmekben, majd továbbjutásban mutatkozott meg, addig a bajnoki küzdelmek során, mikor domináns szerepre kényszerültek, akkor kénytelen-kellettlen szenvedés és ötlettelenség jellemezte őket. Ezt jól alátámasztja a Brøndby IF és az FC København elleni siker, amikor nem náluk volt többet a játékszer és reaktívan játszottak, míg a többi meccseken csak újabb két győzelem jött össze a pontvadászat során számukra a spanyollal a kispadon.

Két kulcsjátékosán is túl adott a tél folyamán

A téli átigazolási időszak megnyílásával azt gondolták a legtöbben, hogy a „farkasok” a jelenre való tekintettel némi befektetéssel megerősítik a keretet, hogy át tudjanak lendülni a bajnoki eredménytelenségen és a nemzetközi porondon is legyen esélyük a továbbiakban. Ezzel szemben Evander és Andreas Dreyer elengedése komoly kérdőjeleket vet fel. Az uruguayi Emiliano Martínez véglegesítése pozitívum, de új arc a keretben csak Armin Gigovic, aki az ősszel az odenseiek kölcsönjátékosa volt, s ott nem szerepelt rosszul.

A brazil középpályás pótlását minden bizonnyal a húsz éves svédnek kell megoldania, ami cseppet sem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen az Amerikába igazoló 24 éves légiós 167 mérkőzésen 50 góllal és 38 előkészítéssel írta be magát a herningiek történelemkönyvébe. Ráadásul az idei szezonban négy bajnoki góljával a házi góllövőlista második helyén állt, míg az Európa Ligában négy asszisztot jegyzett, amivel a sorozat lejobbja volt.

A dán csatár úgy tért vissza a nyáron, hogy lehetett számítani az esetleges távozására, de a kazanyi kitérő után 40 meccsen 17 alkalommal volt eredményes és hétszer szolgálta ki a társakat. A hiánya komoly lyukat jelent a támadószekcióban, mert kétszer annyi gólja volt idén, mint bárkinek a keretből, aminek a pótlását egyelőre nem látni.

Ha nem érkezik egy félszezon alatt is tíz gól körül termelni képes csatár, akkor a felsőház még csak-csak, de a dobogó nagyon nehezen elképzelhető, mert Gustav Isaksen szintlépésében lehet bízni, de a már prime időszakukban lévő társakban aligha, hogy egyszer csak olyat tesznek, amit korábban sosem. Nagyon nehéz helyzetbe kormányozta magát a klub úgy tűnik és egyelőre nehéz belelátni, hogy hogy fognak ebből kikecmeregni. 

Két pályaedző is távozott a télen

Nagy változások történtek a midtjyllandi csapatnál a szakmai stábban is, hiszen mindkét másodedző távozott. Mindketten vezetőedzői pozicíóba kerültek. Henrik Jensent eladták(!) a svéd Kalmar FF-nek és míg Michael Silberbauer volt holland csapatánál az FC Utrecht kapott lehetőséget.

Szerző: Tükörszélső

Kapcsolódó tartalom: