KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Korábbi gólkirály tér vissza Farumba

Egy ismerős arcot fogadhattak néhány napja az FC Nordsjaelland főhadiszállásán, mikor öt esztendő után visszatért a csapathoz Emiliano Marcondes.

Emiliano Marcondes visszatért az FC Nordsjaellandhoz. Fotó/Kiemelt kép: Mads Claus Rasmussen
Emiliano Marcondes visszatért az FC Nordsjaellandhoz. Fotó/Kiemelt kép: Mads Claus Rasmussen

A dán apától és brazil anyától származó játékos Hvidovrében született, majd szülővárosa együttesében pallérozódott. Csak 15 évesen csatlakozott a farumiakhoz, de ott nagyon magába szívta a klub kultúráját és ideológiáját. A fokozatos fejlődése után a beépítése is zökkenőmentesen ment, majd rövidesen a felnőtt csapat meghatározó tagja lett. 2013-ban még az U19-es mezőnyben ért fel a csúcsra a „tigrisek” színeiben, majd 2017-ben az év játékosának választották, miközben a bajnokság során 19 meccsen 17 gólt lőtt és kilenc előkészítést jegyzett. A kiemelkedő idénye után nem volt meglepetés, hogy lecsapott rá az angol másodosztályban szereplő Brentford FC.

Megakadt pályafutás

Az angliai kitérő azonban katasztrofálisra sikeredett. Másfél év két komoly sérülés, több hónapnyi kihagyás, miközben csak 27 alkalommal tudott pályára lépni. Személyes okokból, és karrierje helyreállításának szándékával 2019 őszén kölcsönbe került az FC Midtjylland együtteséhez, ahol valamelyest össze is tudta kapni magát, de a Szigetországba ismét nem sok örömöt talált magának a visszatérés után. Ugyan a meccsek számában már jóval jobban festő képet kapunk, de többnyire csak csere volt, hogy mikor a „méhek” kivívták a feljutást az élvonalba, akkor finoman a tudtára adják, hogy ott már nem számolnak majd vele.

Áttette székhelyét az AFC Bournemoth-hoz, vagyis maradt a második vonalban, ahol ismét a sérülések hátráltatták, de újból tagja volt egy feljutó csapatnak, csakhogy miközben itt maradt az élvonalra is, épp úgy megfeledkeztek a létezéséről, mint ahogy történt volna az Londonban is. Egyetlen összecsapáson lépett pályára az ősszel a Premier League-ben, s hiába a két kupameccs, melyeken két gólt is szerzett, nem volt esélye beverekedni magát a kezdőbe a kiemelt mérkőzéseken.

Az FCN-nél bíznak benne

„Emiliano tökéletes párja az FCN-nek a kultúra és a nagy ambíciók tekintetében. Egy olyan tavasz előtt állunk, ahol továbbra is a bajnokság és a kupa megnyerése a célunk, ideális helyzet, hogy mi és Emiliano is alaposan ismerjük egymást. Ezért is nagy öröm, hogy az egyik legjobb nagykövetünk beleegyezett, hogy segítsen nekünk abban a törekvésben, hogy ebben a szezonban ismét trófeát emelhessünk a magasba” – mondta Jan Laursen az igazgatótanács elnöke.

Most 27 évesen ismét karrierje megmentése a cél a visszatéréssel, de ezúttal korábbi sikerei színhelyén jelentkezik, ahol akár hosszabb távon is elképzelheti jövőjét. A 3F Superligaen küzdelmei során sokat érhet a csaknem száz Championship találkozón szerzett rutinja, ahogy a benne lévő bizonyítási vágy is. Ha nem is egy az egyben kell átvegye a Lisszabonba távozó Andreas Schjelderup helyét, de a gólokat tőle fogják várni, hogy vagy ő maga szerezze, vagy készítse elő a társak számára.

A norvég tini a csapat találatainak több mint harmadát termelte, ami komoly mennyiség és nagyon hiányozhat, ha a visszatérő Marcondes nem tud komoly hatással lenni a csapat játékára. Nagy elvárások lesznek vele szemben, de ez valahol jót is tehet neki, mert alapemberként rég számított rá egy együttes, s ha be tudja váltani a reményeket, akkor a jövője is jó irányba mozdulhat el.

Szerző: Tükörszélső

Kapcsolódó tartalom: