KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A jövő nagy sztárja is pályára lép Mosonmagyaróváron – jön az Ikast

Szombaton folytatódnak a női kézilabda Európa Liga küzdelmei, amelyek közül az Ikast Handbold mosonmagyaróvári vendégjátéka ígérkezik számunkra a legérdekesebbnek. A dánok edzője, Kasper Christensen óva int a magyar csapattól, mi pedig felhívjuk a figyelmet arra a 18 éves játékosra, Julie Scaglionéra, akit a jövő legnagyobb ígéretének tartanak.

Ikast Handbold csapata 2022/23 idény. Fotó: tophaandbold.dk
Ikast Handbold csapata 2022/23 idény. Fotó: tophaandbold.dk

A dánok – bár legutóbb szerdán kikaptak 29-28-ra a Silkeborg-Voel vendégeként – a hazai liga második helyén állnak, 13 mérkőzésük közül 11-et megnyertek és csak két vereséget szenvedtek. Az európai kupaporondon ugyanakkor hibátlanok, hiszen előbb otthon 30-20-ra verték a francia Nantes csapatát, majd 35-24-re nyertek a norvég Fana otthonában.

Bár a mosonmagyaróváriak edzője, Gyurka János azt mondta, izgalmas mérkőzésre számít, de nem nagyon hisz saját csapata győzelmében, addig kollégája, Kasper Christensen óva int a magyarországi fellépéstől.

„Nagyon szeretnénk nyerni, de én is azt gondolom, hogy izgalmas meccs lesz. A Mosonmagyaróvár egy olyan csapat, amely lényegesen jobban teljesít otthon, mint idegenben. Nagyszerű átlövői vannak, sokat tesz bele a kontratámadásokba, szóval jobban kell megoldanunk a visszarendeződést, mint a Silkeborg ellen tettük” – nyilatkozta a klub honlapján.

A Mosonmagyaróvár a hazai bajnokságban 11 mérkőzést vívott, hétszer nyert, négyszer kikapott, és ugyan a 4. helyen áll, a vesztett pontokat tekintve a harmadik debrecenieknél is előnyösebb helyzetben van. Az Európa Ligában ugyanakkor felemásan teljesített, előbb simán, 35-19-re verte otthon a Fanát, majd hétgólos vereséget szenvedett a Nantes vendégeként (29-36).

„Mindig szórakoztató hangos európai arénákban játszani. Az általunk látott videoanyag alapján egy kis, kompakt csarnok vár bennünket, amely megtelt nézőkkel. A norvégiai Fanában is hűvös fogadtatásban volt részünk, szóval nagyon várjuk ezt a csatát is Mindig szórakoztató más, idegenbeli pályán játszani” – tette hozzá Christensen.

A mérkőzésre szombaton este 8 órakor kerül sor.

Akire figyelni kell: Julie Scaglione

Külön felhívjuk a figyelmet a csapat 18 éves átlövő-irányítójára, akiről biztosan hallunk még a jövőben. Julie Mathiesen Scaglione 2004. augusztus 20-án született, az Ikast 2020-ban szerződtette a Skanderborgtól. Bár bevallotta, hogy fizikálisan sokat kell fejlődnie, nem ijedt meg attól, hogy az U17 után már a felnőttek között kell bizonyítania. Ahogy ő fogalmazott: „Valakinek kell lennem, mielőtt valamivé válhatok”.

Az U21-es csapattal tavaly úgy lett világbajnoki ezüstérmes Észak-Macedóniában, hogy 62 találattal gólkirály lett, és megválasztották a legjobb balátlövőnek is. 2022. június 9-én debütált a felnőtt válogatottban is.

Hogy mekkora tehetség, arra jó példa, hogy Bojana Popovic, a montenegróiak egykori legendás játékosa, jelenlegi szövetségi kapitánya tavaly novemberben úgy nyilatkozott róla, csak rajta múlik, hogy hamarosan a világ legjobbja legyen.

„Láttam egy kislányt, aki balátlövőt játszik az Ikastban. Az én szememben ő lehet a jövő legjobbja. Ha így folytatja, jól edz, kap játékidőt és felépíti magát, akkor ő lehet a következő Anja Andersen” – mondta.

Kasper Christensen edző szerint Scaglionénak már most nagyon sok erénye van támadásban: „Átlövésekben és betöréseknél egyaránt kiváló, intuitív módon hihetetlenül jól látja a játékot, kétségtelen, hogy hatalmas tehetség.”

Az előző szezonban, mindössze 17 évesen 65 bajnoki góllal zárt, ehhez az Európa Ligában hozzátett még 34 találatot. Az idei kupasorozatban hat gólnál jár, a Nantes-nak kettőt, a Fanának négyet dobott.

Julia édesanyja Lone Mathiesen szintén kézilabda játékos volt. 1997-ben világbajnoki aranyérmet nyert a dán csapat tagjaként.

Amit az Ikastról tudni kell

A csapat a tavalyi évben változtatta meg a nevét Ikast Handboldra, a korábban használt Herning-Ikast Handbold névről, melyet 2018-ban vettek fel. 2009-2017 között pedig FC Midtjylland néven szerepeltek a női kézilabda ligában. Négyszeres dán bajnok és nyolcszoros dán kupagyőztes. A nemzetközi kupákban is rutinos egyesület. Kétszer nyertek Európa Ligát (2002, 2011) egy ezüstérem (2007) és a tavalyi évben a bajnok Bietigheim ellen maradtak alul a Final4-ban és így bronzérmet sikerült szerezniük.

Bár Ikast egy kisváros, de a sportiskolája az egyik legnépszerűbb Dániában. A Tour de France győztes Jonas Vingegaard kapcsán már említettük a sportiskolát, de rengeteg híres dán sportoló kezdte itt a karrierjét. Az aranylabdás labdarúgó Pernille Harder vagy a dán labdarúgó válogatott kapitánya Simon Kjaer. A kézilabdázó Line Haugsted, Trine Östergaard vagy a válogatott kapus Jannick Green és a sort folyathatnánk a régebbi dán válogatottak neveivel is.

Kasper Christensen (edző, 37 éves)
Kasper Christensen Fotó: ikasthaandbold.dk
Kasper Christensen Fotó: ikasthaandbold.dk

Születési idő: 1985. június 25
Edzői pályafutása:
2017-2021          SonderJydskE (férfi)
2021-          Herning-Ikast

Egy korábbi cikkünkben már megemlítettük Kasper Christensent, akiben fiatal kora ellenére, a szakértők Ulrik Kirkely utódját látták az Odensénél. Nem csoda, hogy felfigyeltek rá, hiszen az Ikast a szerdai fordulóig vezette a dán bajnokságot, pedig jóval szerényebb költségvetéssel rendelkeznek, mint az Odense vagy az Esbjerg.

Kapusok:

Jessica Ryde a csapat első számú hálóőre. A dán bajnokságban 41%-os hatékonysággal véd, ami a kapusok ranglistáján az első helyre sorolja. Jó teljesítménye miatt is meglepő, hogy jövőre távozik és Franciaországba igazol a Nantes csapatához.

Szélsők:

Dán válogatott játékosok a szélső pozíciókban az Ikast Handbold csapatában. Balszélen ketten is ott voltak a novemberi EB-en, ahol az All-star csapatba is bekerült a saját nevelésű Emma Friis.

Beállósok:

Nehéz gyenge pontot találni az Ikast Handbold csapatában, a beállós poszt sem az ahol könnyű dolga van az ellenfeleknek. Egy dán és norvég válogatott játékos mind támadásban mind védekezésben jelentős erőssége az ikasti csapatnak.

Átlövők:

Az Ikastban alapesetben két norvég válogatott átlövővel szerepel a kezdőben, ahol mögöttük egy-egy dán fiatal áll készen bevetésre. Ingvild Bakkerud a csapat legeredményesebb játékosa 60 góllal, 61% lövő teljesítménnyel a bajnkoságban. Ahogy fentebb is írtuk Julie Scaglione játékára érdemes lesz figyelni, aki fiatal kora ellenére már a dán felnőtt válogatottba is bemutatkozott, sokak szerint már az EB-n is ott lehetett volna a keretben.

Irányítók:

Line Uno kevés lehetőséget kapott eddig, így ő jövőre már nem az ikasti csapatot erősíti. A svéd Emma Lindqvist átlövőben is eredményes tud lenni. A csapat első számú irányítója a dán válogatott Simone Petersen, ő a 7/6 elleni játék “esze”.

Kapcsolódó tartalom: