KÉZILABDA

„Az IHF elrontotta” – fennáll a káosz veszélye a kézivébén

Egyelőre a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) sem tudja, hogy melyik elődöntőt hol játsszák a lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságon abban az esetben, ha Svédország elbukja a legjobb nyolc közötti mérkőzését.

Mikkel Hansen széttárt karokkal. Fotó, Kiemelt kép: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikkel Hansen széttárt karokkal. Fotó, Kiemelt kép: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hétfő estére kialakult a negyeddöntők menetrendje, január 25-én, szerdán a Dánia-Magyarország és a Svédország-Egyiptom összecsapásoknak Stockholm, a Norvégia-Spanyolország és a Franciaország-Németország meccseknek Gdansk ad otthont.

Ebben nincs is semmi extra, hiszen azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a ha svédek eljutnak eddig, akkor saját fővárosukban léphetnek pályára. Ez lenne a helyzet az elődöntőben is, ám az IHF arra egyelőre nem készül fel, mi van, ha a rendező elbukik a legjobb nyolc között.

Az Aftonbladet egyenesen úgy fogalmazott, amennyiben Svédország elveszíti a negyeddöntőjét, fennáll a káosz veszélye a vb-n.

Arra a kérdésre, hogy melyik elődöntőt hol játsszák, Krister Bergström, a svédországi szervezőbizottság vezetője úgy fogalmazott, elvileg van egy hivatalos menetrend, azonban nem tudta megmondani, hogy svéd bukással melyik elődöntő kerül Stockholmba és melyik Gdanskba.

Ez azt jelenti, hogy a negyeddöntős Norvégia, Franciaország, Németország és Spanyolország, amelyek az egész világbajnokságot Lengyelországban játszották, nem tudják, hogy maradhatnak, esetleg utazniuk kell. Erről hivatalosan csak szerda késő este kapnak majd tájékoztatást, miután az összes negyeddöntőt lejátszották.

„Az IHF elrontotta” – nyilatkozta az Aftonbladetnek a svéd vb-szervezőbizottság egyik magas rangú, de magát felfedni nem kívánó személye.

A svéd Viaplay szakértője, a háromszoros olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok balátlövő, Ola Lindgren úgy fogalmazott, furcsa, hogy nem tudni melyik válogatott hová kerül, ennek már világosnak kellene lennie.

A norvég Viaplay vb-szakértője, a norvégok egykori kiváló, vb-második kapusa, Ole Erevik nem volt ennyire diplomatikus: „Ez teljesen őrültség. Nem értem, hogy képes erre egy komoly szervezet” – mondta.

A vb-negyeddöntők programja
1. negyeddöntő:
20.30: Franciaország – Németország (Gdansk)
2. negyeddöntő:
18.00: Spanyolország – Norvégia (Gdansk)
3. negyeddöntő:
20.30: Svédország – Egyiptom (Stockholm)
4. negyeddöntő:
18.00: Magyarország – Dánia (Stockholm)

Kapcsolódó tartalom: