KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Megfontolt stratégia, fiatal csapat, grönlandi edző – ez vár a Debrecenre

A hétvégén elkezdődnek a női kézilabda Európa-liga küzdelmek, több érdekes mérkőzés közül is természetesen a Nyköbing-Falster debreceni vendégjátéka ígérkezik számunkra a legérdekesebbnek. A dán csapatról összegyűjtöttünk néhány érdekes információt, illetve pár játékos bemutatása sem maradhat el a cikkből.

Nyköbing-Falster csapata Fotó/kiemelt kép tophaandbold.dk
Nyköbing-Falster csapata Fotó/Kiemelt kép. tophaandbold.dk
24,8 átlagéletkor

Teljes nevén Nyköbing Falster Handboldklub, Koppenhágától délre a Falster-szigeten található, Nyköbing városában. A 16 ezer fős kisváros egyik büszkesége a kézilabdacsapat, amely már évek óta meghatározó tagja a dán női kézilabdaligának.

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk a női liga csapatainak költségvetésével. A Nyköbing remek példa arra, hogy egy alacsony költségvetésű csapat is lehet sikeres. Ennek egyik alappillére a megfontolt átigazolási stratégia. A csapat java részét fiatal, tehetséges játékosok alkotják, akiket néhány rutinos, pályafutása vége felé járó kézilabdázó irányít. A jól teljesítő fiatal játékosokat esetenként kivásárolják a szerződésükből a gazdagabb klubok, ezzel is erősítve a Nyköbing gazdasági helyzetét, majd ezt az összeget visszaforgatva tudnak szerződtetni újabb fiatal tehetségeket.

De nem csak a fiatalok értékesítésével szerez pénzt a klub. A szezon előtt leigazolták a szabaddá vált Estavana Polmant, majd az Eb után a Rapid Bucuresti kivásárolta a szerződéséből. A kivásárlási összeg nem került nyilvánosságra, de a Nyköbing egy újabb komoly nevet szeretne a csapatában tudni ebből az összegből.

Grönlandi vezetőedző.
Jakob Larsen
Jakob Larsen

A vezetőedző személyében egy 48 éves szakembert ismerhetünk meg, aki grönlandi származású, így grönlandi válogatott is. Jakob Larsen húszéves kora óta játszik Dániában, a GOG színeiben bajnokságot is nyert 2007-ben. Kétgyermekes apuka, felesége, Kamilla Kristensen a Slagelse Dream Team oszlopos tagja volt és beállósként még a tavalyi szezonig az Odensét erősítette. A pletykák szerint Larsen az Odense kispadjára is esélyes, bár ő jól érzi magát, és úgy gondolja, még bőven nem fejezte be a munkát, amit elkezdett 2017-nyarán.

Azzal nem mondunk újat, hogy mint oly sok dán, skandináv csapatnál a gyors labdafelhozatal, a kontrajáték benne van az alap eszköztárban és ezt remekül is használja Larsen csapata. A dán bajnokságban az ötödik helyen állnak 12 forduló után 16 megszerzett ponttal, az Európa Ligába a Viborgon (34-21, 30-30) keresztül jutottak be a csoportkörbe.

Akikre érdemes figyelni
32 Cecilia Greve (30 éves, dán) kapus
Cecilia Greve Fotó Kiemelt kép: nfh.dk
Cecilia Greve Fotó Kiemelt kép: nfh.dk

2017-ben igazolt a Nyköbing csapatához. A 185 cm-es kapus a Nyköbing egyik legrutinosabb játékosa. Korábban játszott öt évet az Odensében és két évet a Randers csapatában. A válogatottban 39 alkalommal szerepelt. 2012-13-ban Sandra Tofttal, és Rikke Poulsennel védték a dán csapat kapuját.
Ebben a szezonban a 8. legjobb kapus a ligában, ami a védési mutatót illeti. Ezen kívül figyelemre méltó a 15 gólpassz amit eddig kiosztott, előszeretettel índítja a szélsőket.

23 Elma Halilcevic ( 22 éves, dán) balszélső
Elma Halilcevic (22 éves) Fotó/Kiemelt kép: nfh.dk
Elma Halilcevic (22 éves) Fotó/Kiemelt kép: nfh.dk

2021-ben igazolt a Nyköbinghez a Team Esbjergtől. A dán válogatottban egyik újonc volt az Eb-n. Remek szezonjára és tehetségére az Odense is felfigyelt, így már a narancsmezeseket erősíti majd, a következő szezonban. Gyors, jól indul, de a szélekről is magabiztosan értékesíti a helyzeteit. A tavalyi évben 139 góllal a legeredményesebb játékos volt. Ebben az évben is vezeti a házi góllövőlistát 66 góllal.

9 Tyra Axnér (20 éves, svéd) balátlövő
Tyra Axnér Fotó/Kiemelt kép: nfh.dk

Bár Tyra Németországban született, de svéd állampolgár. Édesapja a jelenlegi svéd szövetségi kapitány, Tomas Axnér, a GWB Minden csapatában játszott Németországban. Tyra 2022-ben igazolt a Nyköbingbe az Ikast csapatától. Ebben a szezonban már 30 gólnál jár. A svéd válogatottban is bemutatkozhatott, a novemberi En-n a dánok ellen kilenc gólt szerzett. Dinamikus, erős, távolról is eredményes játékos előtt nagy jövő áll.

44 Nikita van der Vliet (22 éves, holland) beálló
Nikita van der Vliet Fotó/Kiemelt kép: nfh.dk
Nikita van der Vliet Fotó/Kiemelt kép: nfh.dk

2020-ban érkezett a Nyköbinghez a VOC Amszterdam csapatától. Ebben a szezonban eddig 38 gólnál jár. Bár tavaly meghosszabbította a szerződését 2024-ig, jövőre már az Odense csapatát fogja erősíteni a pletykák szerint. A holland válogatott, védekezésben és támadásban is erőssége csapatának. A szezonbeli 38 gólja mellett kiharcolt 9 hétméterest is ebben a szezonban. Beállós társával a Sofie Bardrummal jól kiegészítik egymást.

25 Marie-Helene Sajka (25 éves, francia) jobbátlövő
Marie-Helen Sajka Fotó/Kiemelt kép: nfh.dk

A francia jobbátlövő 2022-ben igazolt a Nyköbinghez a Paris 92-től, ez az átigazolás kicsit meg is lepte a közvéleményt. 52 gólnál jár a bajnokságban, amivel a csapata második legeredményesebb embere, igaz ebből mindössze 29 akció gól 59 kísérletből, ami 12 mérkőzésen nem túl jó arány. Jó teljesítményre képes, de sokkal több van benne mint amit eddig mutatott.

18 Alberte Kliestrup (22 éves, dán) jobbátlövő
Alberte Kielstrup Fotó/Kiemelt kép: Nyköbing-Falster, nfh.dk
Alberte Kielstrup Fotó/Kiemelt kép: Nyköbing-Falster, nfh.dk

2021-ben érkezett az Odense csapatától. A jobbátlövő poszton a bajnokságban eddig 38 gólt lőtt átlövésből, többet, mint Marie Sajka. Nem csak góljai, de a 21 gólpassza is figyelemre méltó. Az utánpótlás-válogatottban tartalékjátékosként számítottak rá. A felnőtt válogatottban, még nem kapott lehetőséget, de ha így folytatja, mint ebben a szezonban, biztosan felfigyelnek rá. Mint a többi fiatal csapattársának, jó erőfelmérő mérkőzések lesznek a Európa-liga meccsek, amellett hogy a bajnokságban sem lazíthatnak.

79 Kristina Kritiansen (33 éves, dán) irányító
Kristina Kristiansen Fotó/Kiemelt kép: Nyköbing-Falster nfh.dk
Kristina Kristiansen Fotó/Kiemelt kép: Nyköbing-Falster nfh.dk

2015-ben igazolt a Nyköbinghez. Talán a csapat legismertebb játékosa és a legrutinosabbja is. A Holstebro csapatával már nyert EHF-kupát és a válogatottban is évekig alapembernek számított. Összesen 155 alkalommal volt válogatott, 2007 és 2017 között. Leginkább gólpasszaival hivja fel magára a figyelmet. A tavalyi szezonban 31 mérkőzésen 182 gólpasszt osztott ki, ami a legtöbb volt a ligában. Ebben az évben már 55 gólpassznál jár. Irányító poszton több társával osztja meg a játékperceket.

Mia Svele (21 éves, norvég) irányító-balátlövő
Mia Svele Fotó/Kiemelt kép: Nyköbing-Falster
Mia Svele Fotó/Kiemelt kép: Nyköbing-Falster

A 174 cm magas játékos 2020 nyarán érkezett Nyköbingbe a Storhamar csapatától, de súlyos térdsérülést szenvedett, így a tavalyi évét a felépülésének szentelte. Ebben a szezonban 13 gólnál jár, és kiosztott 15 gólpasszt is, hasznos tagja csapatának még akkor is ha többen is tudnak játszani posztján. Érdekesség, hogy édesapja, Bent Svele a norvég Tv2 sportriportere és kézilabda-szakértője.

A dánok természetesen bizakodóak annak ellenére, hogy kedden meglepetésre hazai pályán kaptak ki a nagy rivális Koppenhága csapatától 28-32-re.

Bár sok magyar-párharcot láttunk eddig a kézilabdában, de a Debrecen-Nyköbing-Falster összecsapásra eddig még nem került sor.

A mérkőzést szombaton este 20 órától a Sport 1 közvetíti Debrecenből.

Szerző: Gál Sándor/ Dániasport.hu

Kapcsolódó tartalom: