KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Jan Pytlick adózási okok miatt nem ülhet kispadra Dániában

Elképesztő helyzetbe került Jan Pytlick, a szaúdi férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki hazájában nem ülhet le jelenlegi csapata kispadjára. Adózási okokból.

Pytlick nagy névnek számít a dán kézilabdában, az 55 éves szakember a dán női válogatottal kétszeres olimpiai (2004, 2008), egyszeres Európa-bajnok (2002) és világbajnoki bronzérmes (2013) volt, 2022 augusztusa óta pedig a szaúdi férficsapatot vezeti.

Nem véletlen, hogy a január 11-én kezdődő svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokság előtt a két válogatott egymás ellen lép pályára: csütörtökön Odensében, szombaton pedig Koppenhágában mérik össze erejüket a felek.

Azonban kiderült, Pytlick nem ülhet le az arab válogatott kispadjára, így csak a lelátóról szurkolhat csapatának a dánok elleni két összecsapáson.

Az ok meglepő, de kézenfekvő: mivel Dániában lakik, ám Szaúd-Arábiában dolgozik, ezért csak akkor vezethetné szülőföldjén az ellenfél csapatát, ha jelentős összegű adót befizetne.

„Engem így alkalmaztak, nem dolgozhatok Dániában. Ez van, a jogszabályok teljesen világosak és egyértelműek” – mondta Jan Pytlick a dán Tv2-nek, hozzátéve, hogy erre nem is gondolt akkor, amikor beleegyezett, hogy felkészülési mérkőzéseket játszanak a dán válogatottal.

„Azóta érdeklődtem az adóhatóságnál, hogy ott lehetek-e a kispadon, de nemet mondtak. Csupán másfél óráról lenne szó, de egyszerűen nincs mit tenni, és ezt tiszteletben tartom. Ezek a szabályok, be kell tartanom őket.”

A két mérkőzésen így segítője, a (szintén dán) Morten Soubak meccsel majd, ő mint külföldön élő dán dolgozhat Dániában.

Kapcsolódó tartalom: