KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Északon nem értik, miért vannak ilyen durva covid-intézkedések a kézivébén

Férfi kézilabda-világbajnokság: bár Európa-szerte lassan mindenhol feloldották a legszigorúbb koronavírus-szabályozásokat, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nem enyhített a korábbi előírásokon, így a január 11-én rajtoló svéd-lengyel közös szervezésű tornán még lehetnek nehézségek.

A svédek sem értik a Nemzetközi Kézilabda Szövetség döntését. Fotó / Kiemelet kép : JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Az IHF olyan intézkedéseket rendelt el, amelyeket a torna előtt és alatt is be kell tartani, ilyen például, hogy minden játékost tesztelni kell a világbajnokság előtt, a csoportkör után, majd a negyeddöntő előtt. Pozitív esetnél a kézilabdázó legkorábban öt nap múlva térhet vissza, már amennyiben a tesztje negatív lesz.

„Most ismét egy covid-vb felé tartunk, sohasem gondoltam volna, hogy ez a torna is ilyen lesz. Sajnálok mindenkit. Ez lehetett volna a koronavírus utáni első nagy buli. Nagyon-nagyon szomorú vagyok, hogy így lesz” – mondta a dán Tv2 szakértője, Bent Nyegaard.

Pozitív minta az edzőtáborban

A dánok nem véletlenül szomorkodnak, Simon Pytlick, a GOG átlövője ugyanis kedden pozitív mintát adott, így egyelőre izolálták a dán válogatott többi tagjától.

„Gyenge pozitív a teszt, ezért reméljük, hogy egy régi fertőzésről van szó” – mondta Morten Storgaard, a válogatott orvosa a szövetség honlapján.

Dániára két tesztmérkőzés vár a vébé előtt: csütörtökön Odensében, szombaton pedig Koppenhágában Szaúd-Arábia lesz az ellenfél. A csapatvezetés már jelezte, a szabályok miatt a játékosok nem találkozhatnak a szurkolókkal, azaz elmaradnak az ilyenkor szokásos közös fotók és autogramok.

Hasonló szigorra készül Svédország is, amely a szerbekkel játszik felkészülési meccseket, de ott sem lehet semmilyen kapcsolat a drukkerekkel. „Csökkentenünk kell annak a kockázatát, hogy közvetlenül a vb előtt pozitív eset történjen” – idézte az Aftonbladet Hanna Fogelströmöt, a válogatott menedzserét.

A válogatott másodedzője, Michael Apelgren szerint nagy szégyen, hogy a csapat hazai vébét játszik, mégsem élhet svéd módon.

„Nagyon elszomorító, hogy nem tudunk autogramot adni, nem készülhetnek fotók a fiatalokkal. Pont akkor, amikor végre egy hazai világbajnokság van és lehetőségünk nyílna egy kicsit népszerűnek lenni. Nem értem az egészet, Svédországban a koronaidő lejárt, és április elseje óta már nem sorolják a társadalomra veszélyes betegségek közé. Itt már senki sem fél a covidtól, de az biztos, játékosként nem nagy móka kihagyni egy hazai vébét” – mondta.

Kapcsolódó tartalom: