KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Egy pozitív eset, két csapatot is haza küldhet a kézilabda-Eb-ről

Drasztikus, sohasem látott szigorú szabályok mellett rendezik meg a decemberi női kézilabda-Eb-t.

Stine Oftedal és a norvég válogatott szövetségi kapitánya Thorir Hergeirsson, a kézilabda-EB szabályai mindenkire vonatkozni fognak. Fotó: Charly Triballeau Ritzau Scanpix
Stine Oftedal és a norvég válogatott szövetségi kapitánya Thorir Hergeirsson, a kézilabda-EB szabályai mindenkire vonatkozni fognak. Fotó:Charly Triballeau Ritzau Scanpix
Egy pozitív eset két csapatot is érinthet

Norvégiában, Trondheimben pályára lépő csapatokra így a magyar válogatottra is különös szabályok fognak vonatkozni az Európa Bajnokság ideje alatt.

A szabályok nagyon szigorúak lesznek a résztvevők számára, ha valakinél pozitív esetet találnak annak a válogatottnak véget ér majd a kézilabda-Eb. Itt még nem áll meg a szigortással az északi ország kormánya, haza küldik azt a csapatot is, akikkel utoljára találkozott az a válogatott amelynél a pozitív esetet mutatták ki. -írja a TV2.no

Trodheimben maximum 200 néző lehet jelen a mérkőzéseken, Dániában 500-an tartózkodhatnak majd a csarnokokban.

A norvég női válogatottnak a kézilabda-Eb-n csak 200 néző szurkolhat Trondheimben Fotó: Bo Amstrup
A norvég női válogatottnak a kézilabda-Eb-n csak 200 néző szurkolhat Trondheimben Fotó: Bo Amstrup
Teljesen el lesznek különítve a csapatok

A rendkívüli helyzet miatt a csapatok csak a szálloda és a csarnok között közlekedhetnek majd. A hotelben is minden delegáció egy-egy emeleten lesz elszállásolva. Nem fogadhatnak vendéget, családtagot és gyermeküket sem vihetik magukkal, nem mehetnek ki egyet sétálni sem a szállodából.

“Az iránymutatásokat 100%-osan betartjuk majd. A szabályok mindenkire vonatkoznak majd, ezek nem a mi döntéseink hanem a kormányunké. A játékosok nem mehetnek ki a szállodából sem. Máskor sokan hagyták el a szállásukat a szabad napjukon, találkoztak a családdal, kávéztak a barátokkal vagy esetleg a karácsonyi ajándékokat szerezték be, erre most nem lesz lehetőségük“.-nyilatkozta Erik Langerud a norvég szövetség főtitkára.

Face Time

Nagyon különleges lesz. Sosem történt még ilyen, csak remélni tudom , hogy sikeresen túl leszünk rajta. Azt hiszem gyakran fogjuk használni a Face Time-ot“- mondta Nora Mörk.

“Nem merném kijelenteni, hogy nem aggódom, még mindig nagy kihívás az, hogy minden rendben legyen. Van ahol csak a játékos és esetleg a közvetlen közelében lévők kapnak karantént, nálunk az egész csapat. Sok európai kollégám szerint, Norvégiában vannak a legszigorúbb szabályok. Mi ennek persze örülünk, de mindenki másnak is meg kell értenie, hogy most a norvég iránymutatásokat kell figyelembe venniük‘. – mondta Langerud.

Igazán aggódalommal tölt el hiszen ez valami olyasmi lesz mint a Big Brothter

Jamina Roberts svéd válogatott kézilabdázó
Más szabályok Dániában

Egyenlőre a Norvégiával társrendező Dánia nem jelentett be ilyen szigorú szabályzásokat.

A iránymutatások szerint, aki pozitív lesz, az karanténba kerül a második teszt megérkezéséig.

“A két rendező országban nem egyeznek az iránymutatások, talán egyeztetni kéne ez ügyben az illetékes hatóságoknak‘. -mondta a DHF elnöke Per Bertelsen a dán TV2-nek.

A káosz borítékolható

Bent Nyegaard a tv állandó szakértője szerint az ilyen szigorú szabályozásoknak nincs értelme.

Nagyon átláthatatlan lesz a rendezvény, ha így lesz megrendezve. Teljesen lehetetlen az, hogy egyetlen pozitív eset se legyen a kézilabda-Eb-n három hét alatt. Igazi káosz vár ránk”

Big Brother az EB-n

Svédországban sem fogadják örömmel azt, hogy a játékosok nem érintkezhetnek a gyermekekkel az EB-alatt.

Igazán aggódalommal tölt el hiszen ez valami olyasmi lesz mint a Big Brothter. A szállásunkon csak mi leszünk az emeleten. Csak edzésre, meccsre mehetünk ki, ha friss levegőre vágynánk akkor elviszenek minket egy focipályára és ott sétálhatunk majd néhány kört, és nem érintkezhetünk senkivel sem – nyilatkozta Jamina Roberts és a svéd válogatott csapatvezetője Hanna Fogelström az aftonbladet.se-nek.

Az, hogy a gyermekeikkel nem érintkezhetnek a játékosok, a svéd válogatottat kifejezettem rosszul érintheti. Linn Blohm, Isabelle Gulldén, Johanna Westberg, Johanna Bundsen és Jamina Roberts is anyuka lett az utóbbi két évben. Ők jelezték, hogy vállalják a játékot az kézilabda-EB-n ezért be is kerültek a 35-ös keretbe.

Jamina Roberts kis lányával Fotó: Carl Sandin Bildbyran
Jamina Roberts kislányával Fotó: Carl Sandin Bildbyran

“Nem tudom még hogyan, de megpróbálom majd kezelni ezt a nehéz helyzetet, hiányozni fog a kislányom az biztos“.-mondta Jamina Roberst

Minden játékost három naponta tesztelnek majd, és az eredményeket várhatóan 16 – 24 óra alatt meg is kapják majd a december 3.-án kezdődő Európa Bajnokságon.

Természetesen a magyar delegációra is extrém kihívások várnak majd, jelen pillanatban a magyar női NB1-et elnézve lehetetlen megjósolni ki és milyen formában tud majd játszani a kézilabda-EB-n.

Kapcsolódó cikk:

Kimelt kép: Charly Triballeau Ritzau Scanpix