LABDARÚGÁS

Superliga tippajánló: nagy a versenyfutás az aranyért

Az 3F Superliga, azaz a dán labdarúgó-bajnokság a playoff ötödik fordulójával folytatódik, ahol továbbra is a Midtjylland-Bröndby versenyfutás az aranyéremért. Az AGF és az FCK ebből kiszállt ők fej-fej mellett a bronzért csatáznak – ezúttal éppen egymás ellen.

A dán Superliga felsóház állása a 26. forduló után. Fotó: Superliga.dk
A dán Superliga felsóház állása a 26. forduló után. Fotó: Superliga.dk

FELSŐHÁZ


VASÁRNAP
16.00:
Bröndby – Randers

Kicsit helyre tette magát a Bröndby, és egy Nordsjaelland elleni idegenbeli 3-0-val jelezte, nem mondott még le a bajnoki címről.

A négypontos hátrányban lévő fővárosiak ezúttal a Randerst fogadják, amelytől 2014 szeptembere óta nem szenvedtek vereséget – az alapszakaszban egy idegenbeli 2-1-es győzelem után otthon gól nélküli döntetlent értek el.

A hazaiaknál Jesper Lindström és Tobias Börkeeiet eltiltása lejárt, sérült is csupán egy van, Blas Riveros. A vendégeknél Thomas Thomasberg edző nem számíthat az eltiltott csatárra, Bassala Samboura, míg Jesper Lauridsen, Alhaji Kamara, Kasper Högh és Björn Kopplin sérült.

Tippünk: 1

20.00: AGF – FC Köbenhavn

A lehető legrosszabbkor szenvedett (sima) vereséget az FCK, amely a hétközi fordulóban öt pontra megközelíthette volna a listavezető Midtjyllandot, ehelyett beleszaladt egy csúnya 4-1-es zakóba.

Javítani Aarhusban kellene, már csak azért is, mert a rivális kihasználta a botlást és feljött a dobogó harmadik helyére.

Az AGF-ben a legeredményesebb játékos, Patrick Mortensen az eltiltását tölti, Frederik Tingager, Mathias Jörgensen, Daniel Arzani, Zach Duncan és Niklas Backman sérült, de hozzájuk csatlakozott a Randers elleni kényszercsere, Alex Gersbach is.

A koppenhágaiaknál Jess Thorups vezetőedző nem számolhat az eltiltott Nicolai Boilesen mellett a sérült Rasmus Falkkal és Bryan Oviedóval.

Tippünk: X, 1

HÉTFŐ
19.00:
Nordsjaelland – Midtjylland

A Nordsjaelland tíz veretlen mérkőzés után komoly leckét kapott a Bröndbytől, kérdés, hogy a címvédő és első helyen álló Midtjylland ellen mire lesz képes.

A hazaiaknál Jonathan Amon, Johan Djourou, Kian Hansen és Mohammed Diomande sérült, a bajnokcsapatból viszont egyedül Ailton fog hiányozni.
Ami jó hír ugyanis a vendégeknek, hogy Erik Sviatchenko és Sory Kaba letöltötte az eltiltását.

Tippünk: 2

A dán Superliga alsóház állása a 26. forduló után. Fotó: Superliga.dk
A dán Superliga alsóház állása a 26. forduló után. Fotó: Superliga.dk

ALSÓHÁZ


VASÁRNAP
14.00: Horsens – AaB

Ha matematikailag még nem is esett ki, de ez a hajó már elment a Horsens csapatánál, amely egymás után két vereséget szenvedve 14 pontra van a bennmaradástól. Az utolsó hat forduló alatt már nem hibázhatna, ami azért tűnik lehetetlennek, mert eddig összesen három meccset tudott megnyerni.

Vasárnap az Aalborgot fogadja, amely még veretlen a rájátszásban.

A hazaiaknál még mindig sérült Jannik Pohl, félő, hogy számára ennyi volt ez a szezon.

Az AaB két győzelemmel és két döntetlennel jó úton halad a hetedik hely megszerzése felé, ehhez a visszatérő Lucas Andersen mellett már Oscar Hiljemark is rendelkedésre áll. Igaz, a portugál középpályás Pedro Ferreira az eltiltását tölti.

Legutóbb Tom van Weert és Jakob Ahlmann is megsérült, kérdés, ők vállalják-e a mérkőzést.

Tippünk: 2

14.00: SönderjyskE – Vejle

Nagyon úgy tűnik, megmenekül a Vejle, amely újonc létére ki fogja harcolni a bennmaradást. Legalábbis van rá esély, hiszen a playoffban eddig veretlen (két győzelem és két döntetlen a mérlege), így elkerült a legalsó zónából, és már hét pontra van a kieső helyektől.

A SönderjyskE két vereség után rendezte sorait és szerzett négy pontot, ez a lendületét folytatná ezúttal is. A védő, Philipp Schmiedl letöltötte az eltiltását, de kérdés, mi lesz Mads Albaekkel, a középpályás ugyanis a legutóbbi három mérkőzést kihagyta.

A Vejle szakvezetése ezúttal is nélkülözi Wahid Faghirt, aki a legutóbbi válogatott szünetben megsérült.de Tobias Mölgaard sem áll rendelkezésre.

A mérkőzést a Dániasport.hu a helyszínen tekinti meg.

Tippünk: X

18.00: OB – Lyngby

Elég nagy bajban van az OB, amely még nem nyert a rájátszásban, négy meccsen mindössze két pontot szerzett, és hirtelen a kiesőzóna szélén találta magát. Olyannyira, hogy ha vasárnap kikap, akkor a Lyngby két pontra megközelíti.

A hazaiaknál Oliver Christensen megsérült, és nem lépett pályára legutóbb az AaB ellen. Lehet, hogy Kasper Larsen sem léphet pályára, az viszont biztos, hogy Jeppe Tverskov letöltötte a büntetését, de most meg Jörgen Skjelvik hagy ki mérkőzést

A Lyngbyből az előző fordulóban piros lapot kapott Marcel Römer mellett a szintén eltiltott Magnus Warming is hiányzik, de a sérült Adam Sörensen, Brian Hamalainen és Rasmus Thellufsen nem lehet ott a pályán.

Tippünk: X, 2