LABDARÚGÁS

Csoda Mainzban: a dán Bo Svensson írhat történelmet a Bundesligában.

A dán Bo Svensson vezetésével a Mainz a hétvégén 2-1-re verte a Bayern Münchent a Bundesligában. Svensson érthető módon nagyon elégedett volt, a német bajnokságban minden edző álma a Bayern legyőzése.

Bo Svenssonnak gratulál Hansi Flick a Bayern München edzője. Fotó:Tom Weller / Ritzau Scanpix
Bo Svenssonnak gratulál Hansi Flick a Bayern München edzője. Fotó:Tom Weller / Ritzau Scanpix

„Büszke vagyok a csapatomra, és arra, hogy itt dolgozhatok. Nemcsak ez a győzelem mondatja ezt velem, hónapok óta remekül érzem itt magam. Meggyőzően és bátran játszottunk, főleg az első félidőben” – fogalmazott az edző, aki játékosként is állt korábban a mainzi csapat alkalmazásában.

A dán szakember januárban vette át a csapatot, akkor a Mainz mindössze egy győzelemmel állt 14 meccs után. Azóta újabb nyolc siker került a nevük mellé.

Svenssont arról is megkérdezték, hogy nem zavarja-e, hogy tavaly nyáron nem szavaztak neki bizalmat.

„Dehogy, örülök annak, hogy januárban megkaptam a lehetőséget. Fantasztikus ez a társaság, öröm velük együtt dolgozni, hálás vagyok minden percért.”

Bo Svensson öt szezonon keresztül is játszott a Mainz 05 színeiben. Itt éppen Toni Kroostot próbálja szerelni. Fotó: Andreas Gebert / Scanpix Denmark
Bo Svensson öt szezonon keresztül is játszott a Mainz 05 színeiben. Itt éppen Toni Kroostot próbálja szerelni. Fotó: Andreas Gebert / Scanpix Denmark

Szombaton a Mainz remek teljesítményt nyújtott a Bayern ellen, de egyébként is kitűnő a formájuk, hét meccs óta veretlenek, ez volt a harmadik győzelmük zsinórban. A Mainznak így jelenleg már nyolc pontos az előnye a direkt kiesőzónához képest, ám Svensson kiemelte, nem szabad számolgatni, amíg nincs meg a biztos bennmaradás.

„Sosem voltam jó matekból, így vicces is lenne, ha számolgatnék. Persze, megnyertük az elmúlt pár meccsünket, de még nem vagyunk biztonságban.”

Svensson egyébként edzői karrierjét Mainzban kezdte, volt a felnőtt csapat másodedzője, illetve edzette az ifiket, majd állt az osztrák FC Liefering alkalmazásában.

„Nem tagadom, fárasztó a munka, de minden nap végén boldog vagyok. Izgatottan tekintek a kihívások elé. Rengeteget fejlődtem mind emberileg, mind szakmailag. Egy Bundesliga-csapatot vezetni óriási kihívás. „

Dán edzők a Bundesligában

Svensson egyébként a negyedik dán edző, aki padhoz jut a Bundesligában. korábban Søren Lerby, Morten Olsen, Frank Arnesen és Kasper Hjulmand mondhatta ezt el magáról. A fiatal dán edző játékosként volt Thomas Tuchel és Jürgen Klopp labdarúgója is, mindkettejükkel jó viszonyt ápol ma is.

„Nagy öröm számomra, hogy ilyen edzők kezei alatt játszhattam. Az ő személyiségük komoly inspirációt jelent. Christian Heidel sportigazgató mindig is bátran dobta a mély vízbe a fiatal edzőket. Hagyta őket dolgozni, engedte, hogy a saját hibáikból tanuljanak, ezért is gondolom, hogy a legjobb helyen vagyok. Már másodedzőként is rengeteget tanultam, egyáltalán az is kiderült, hogy való-e nekem ez a szakma.

Bo Svensson és Thomas Tuchel. Fotó: Thomas Lohnse /  Scanpix Denmark
Bo Svensson és Thomas Tuchel. Fotó: Thomas Lohnse / Scanpix Denmark

Kiemelt kép: Ralph Orlowski / Ritzau Scanpix