KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Félelmetes az izlandi kéziválogatott jobb oldala

Tavaly januárig kissé hektikus időszakot élt át az izlandi férfi kézilabda-válogatott, amelynek legjobbjai hiába szerepelnek a legerősebb európai bajnokságokban, vébén 2011-ben, Eb-n 2014-ben jutottak legutóbb a legjobb hat közé. A mélypontot a két évvel ezelőtti egyiptomi világbajnokság 20. helye jelentette, akkor mondta azt Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány, hogy pánikra semmi ok, csupán generációváltás zajlik.

Izlandi férfi kézilabda-válogatott.
Izlandi férfi kézilabda-válogatott.

A tavalyi, magyar-szlovák közös rendezésű Eb-n aztán úgy lett hatodik a csapat, hogy a csoportját veretlenül megnyerte – ennek a magyarok örültek a legkevésbé, hiszen a 31-30-as vereség kiesést jelentett a számukra.

Izland azonban sokkal többre is vihette volna, hiszen a középdöntőben kiütötte Franciaországot, csak a gyengélkedő horvátoktól nem kellett volna kikapnia. No meg a covid sem kímélte a csapatot, Björgvin Pall Gustavsson, Olafur Gudmundsson, Aron Palmarsson, Gisli Kristjansson és Bjarki Mar Elisson sem állhatott végig a szakvezetés rendelkezésére.

Főpróba nem sikerült

Az a hatodik hely és a mutatott játék most szép reményekre jogosít fel, igaz, a múlt héten egy győzelemmel és egy vereséggel hangolt a vébére a németek ellen (31-30, 31-33), de ebből még bármi kisülhet. Főleg, hogy a csoportkörben az a Magyarország és Portugália az ellenfele, amelyeket pontosan egy éve legyőzött Budapesten, azaz még a hangulati tényezők is az északiak mellett szólnak.

Persze a sajtó Izlandon is tud kritikus lenni, az első győztes meccset követően meg is jegyezte, hogy nem lett volna szabad kikapni. „Úgy tűnik, néhány embernek magától értetődő, hogy kötelező győzelemről beszéljen. A világ egyik legnagyobb kézilabdanemzetével játszottunk idegenben, 10 ezer néző előtt. Ez azért nem könnyű feladat”jegyezte meg Gudmundsson.

A korábbi válogatott jobbátlövő, az olimpiai ezüstöt és Eb-bronzot is nyert Ásgeir Örn Hallgrímsson szerint arra voltak jók ezek a meccsek, hogy kiderüljenek, milyen hiányosságokkal kell még megküzdeni.

„Ne feledjük, ezek csupán felkészülési meccsek voltak, de sok mindent megmutattak, rávilágítottak a gyengeségeinkre. De nem osztott, nem szorzott, az elvárások tekintetében ugyanott vagyunk, mint egy hete. Ami aggasztó kicsit, hogy túl sok könnyű gólt kaptunk és a kapusok sem voltak csúcsformában. Ugyanakkor támadásban jobboldalunk mindkét meccsen kiválóan működött”mondta.

És valóban: az első meccsen Ómar Ingi Magnússon öt góllal és 8 gólpasszal, Ódinn Thór Ríkhardsson pedig 8 találattal zárt, a másik összecsapáson Viggó Kristjánsson nyolc átlövésgólja mellett nyolc asszisztot osztott ki, Sigvaldi Björn Gudjónsson pedig kilenc lövéséből nyolcat nem rontott el.

Jó hír, hogy az elutazás előtti kötelező koronavírusteszt nem hozott pozitív eredményt. A csapat kedd délelőtt még Németországban edzett, este onnan repült Koppenhágába, majd vonattal tovább a svédországi Kristianstadba. Ott szerdán egy edzés vár rá, csütörtök este pedig Portugália ellen megkezdi a szereplését.

Az izlandiak kerete:

Kapusok: Björgvin Páll Gústavsson (Valur), Viktor Gísli Hallgrímsson (HBC Nantes), Ágúst Elí Björgvinsson (Ribe-Esbjerg)
Balszélsők: Bjarki Már Elísson (Telekom Veszprém), Hákon Dadi Styrmisson (Gummersbach)
Balátlövők: Aron Pálmarsson (Aalborg), Elvar Ásgeirsson (Ribe Esbjerg), Ólafur Andrés Gudmundsson (Amicitia Zürich)
Irányítók: Elvar Örn Jónsson (MT Melsungen), Gísli Thorgeir Kristjánsson (SC Magdeburg), Janus Dadi Smárason (Kolstad)
Jobbátlövők: Kristján Örn Kristjánsson (Pays d´Aix UC), Ómar Ingi Magnússon (Magdeburg), Viggó Kristjánsson (SC DHfK Leipzig)
Jobbszélsők: Ódinn Thór Ríkhardsson (Katteden Schaffhausen), Sigvaldi Björn Gudjónsson (Kolstad)
Beállósok: Arnar Freyr Arnarsson (MT Melsungen), Ellidi Snaer Vidarsson (Gummersbach), Ýmir Örn Gíslason (Rhein-Neckar Löwen)

Az izlandi férfi kézilabda-válogatott további ellenfeleinek bemutatása és egy kis világbajnokság előzetes a HATOSFAL Facebook oldalán található.

Az izlandiak csoportmérkőzései:
Január 12., csütörtök
20.30: Izland – Portugália

Január 14., szombat
20.30: Izland – Magyarország

Január 16., hétfő
18.00: Dél-Korea – Izland

Kapcsolódó tartalom: