KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Persze, hogy aranyról álmodozunk” – a norvégok hiszik, hogy bárkit legyőzhetnek

Bár nem kell teljesen nulláról kezdenie, de Norvégia kimondva kimondatlanul is új férfi kézilabda-válogatott építésébe kezdett. Elsősorban azért, mert az eddigi sikeredző, a nyolc év alatt két vb-ezüstöt és egy Eb-bronzot szerző Christian Berge távozott 2022 áprilisában, utódja, Jonas Wille pedig állítólag más elveket vall.

Norvégia férfi kézilabda-válogatott. Fotó: Handball.no
Norvégia férfi kézilabda-válogatott. Fotó: Handball.no

Az biztos, hogy az elmúlt évtized nagy csodáját a skandináv válogatott mutatta be, amely 2013-ban és 2015-ben a vébére sem jutott ki, azóta viszont kétszer döntőt játszhatott (de kikapott a tapasztaltabb franciáktól és dánoktól), 2020-ban felfért az Európa-bajnokság dobogójára is, ám azóta két olyan világversenyt is lejátszott, amelyen sérülések és betegségek miatt nem lehetett teljes a kerete.

Márpedig Norvégia jobb annál, mint amit a legutóbbi vb-6., vagy a tavalyi Eb-5. hely mutat. Sokáig ugyan félő volt, hogy a legnagyobb sztár, Sander Sagosen lemarad a tornáról, a Kiel klasszisa ugyanis júniusban bokatörést szenvedett, de állítólag sikerült versenyt futnia az idővel, és megfelelő formában lesz a vébére.

Az új szövetségi kapitány, Wille számára nem ismeretlen a terep, 2021 szeptembere és 2022 áprilisa között Berge asszisztenseként már dolgozott a válogatottnál, klubszinten pedig komoly tapasztalattal rendelkezik, hiszen Dániában, Norvégiában és Svédországban is edzősködött.

„Olyan csapat akarunk lenni, amely minden világversenyen az érmekért küzd, és továbbra is arról álmodozunk, hogy végre aranyat szerezzünk” – jelentette ki. Eddig nincs oka a panaszra, hiszen minden meccsét megnyerte a nemzeti csapat élén: Norvégia októberben Szlovákiát 38-26-ra, Finnországot 35-22-re verte Európa-bajnoki selejtezőn, majd a múlt heti Golden League-en a magyarok csoportellenfelét, Portugáliát 38-27-re, Brazíliát 30-23-ra, míg az Egyesült Államokat 43-26-ra győzte le.

A vébén már az első perctől élesnek kell lennie, bár a papírforma alapján nem szabadna kikapnia se Észak-Macedóniától, se Argentínától, és nagy kérdés, hogy a tavalyi Eb-n remeklő hollandok ezúttal mire lesznek képesek.

Wille kapitány abban bízik, hogy miután eddig elkerülték a sérülések a csapatot, ismét az érmekért küzdhet majd.
Jonas Wille öt mérkőzést nyert egymás után kinevezése óta. Fotó: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Jonas Wille öt mérkőzést nyert egymás után kinevezése óta. Fotó: Håkon Mosvold Larsen / NTB

„Persze, hogy aranyról álmodozunk. Ugyanakkor arra szeretnék koncentrálni, hogy fejlődni tudjunk. Nem fogunk állandóan a célokról beszélni, nem ezen van a hangsúly. Hanem azon van, hogyan fogunk jobbá válni” – nyilatkozta a Vg.no por tálnak.

Azt mondta, Sander Sagosen szépen tért vissza bokaműtétje után, Magnus Abelvik Röd arra a játékosra emlékezteti, aki 2019-ben 43 gólt szerzett a vb-ezüstig vezető úton, de visszatért Göran Johannessen is, aki ágyéksérülései miatt kihagyta az olimpiát és a tavalyi Eb-t is.

„Nem számítunk esélyesnek, de képesek vagyunk arra, hogy eljussunk a végjátékig. A csapatunkban nincs olyan, aki ne hinné, hogy bárkit legyőzhetünk. De van rálátásunk a mezőnyre, és tudjuk, hogy sok csapatnak megközelítőleg hasonló az ereje” – tette hozzá.

Úgy véli, Dániának nagyon erős a csapata, hiszen minden poszton világklasszisokkal rendelkezik. Svédország sokat fejlődött, aztán ott van Franciaország, Spanyolország és szerinte a vb titkos favoritja, akiről kevesebbet beszélnek, Izland.

A norvégok 20-as vb-kerete:

Kapusok: Kristian Saeveraas (SC DHfK Leipzig), Torbjörn Bergerud (Kolstad), Emil Kheri Imsgard (Elverum)
Balszélsők: Sebastian Barthold (Aalborg), Alexander Blonz (Pick Szeged)
Balátlövők: Erik Thorsteinsen Toft (KIF Kolding), Göran Johannessen (Flensburg-Handewitt), Simen Holand Pettersen (Skjern)
Irányítók: Sander Sagosen (THW Kiel), Sander Överjordet (KIF Kolding), Christian O’Sullivan (SC Magdeburg), Tobias Gröndahl (Elverum), Vetle Eck Aga (Kolstad)
Jobbátlövők: Harald Reinkind (THW Kiel), Magnus Abelvik Röd (Flensburg-Handewitt)
Jobbszélsők: Kristian Björnsen (Aalborg), Kevin Gulliksen (Frisch Auf Göppingen)
Beállósok: Petter Överby (THW Kiel), Magnus Gullerud (Kolstad), Thomas Solstad (Bjerringbro-Silkeborg)

A norvégok csoportmérkőzései:
Január 13., péntek
20.30: Norvégia – Észak-Macedónia

Január 15., vasárnap
20.30: Norvégia – Argentína

Január 17., kedd
20.30: Hollandia – Norvégia

Kapcsolódó tartalom: