KÉZILABDA

A kézilabda-vb alatt robbanhat a nagy fogadási botrány

A dán Tv2 információja szerint a világ legjobb kézilabda-játékvezetői közül nyolc pár is kapcsolatba hozható fogadási botrányokkal, néhányan jelenleg is ott vannak a lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

Fogadasi botrány Fotó / Kimelt kép: LUKE-MACGREGOR /Ritzau Scanpix
Fogadasi botrány Fotó / Kiemelt kép: LUKE-MACGREGOR /Ritzau Scanpix

A portál szerint egy elemzőcég (Sportradar) 2018-ban elkészítette már a jelentését, de hogy az elmúlt öt évben mi történhetett, arra legfeljebb a nemzetközi és az európai szövetség vezetői tudnának válaszolni.

Ami biztos, hogy a Sportradar megfogalmazta az aggályait, miszerint 2016 szeptembere és 2017 novembere között összesen 26 mérkőzésen történtek furcsa fogadások, amelyek során gyanúsan nagy összegeket tettek félidei és végeredményekre, főleg döntetlenekre.

„A gyanú szerint a nagy érdeklődésre számot tartó mérkőzések játékvezetői illegális haszonszerzés céljából befolyásolták az eredményeket” – áll a jelentésben.

A Tv2 megszólaltatta Chris Kronow Rasmussent, aki korábban a Global Lottery Monitoring nemzetközi elemző cég dán részlegénél dolgozott – ez a szolgáltató figyeli és riasztja a fogadási szolgáltatókat, ha úgy véli, a mérkőzések eredményét befolyásolták.

„A Sportradar ritkán készített olyan jelentést, amely ennyi egyértelmű konkrétumot emelt volna ki, mint ez. Ez a riporttal azt mutatja, hogy van valami gyanús és nagyon aggasztó a kézilabdában” – mondta Ramussen.

A 26 mérkőzésen összesen nyolc játékvezető páros szerepelt, ezek között szerepel a horvát Matija Gubica, Boris Molesevic, illetve az északmacedón Gjorgij Nacsevszki, Slave Nikolov kettős is – a Sportradar szerint Nacsevszki különös veszélyt jelent, ugyanis kapcsolatban állt az ilyen típusú szervezett bűnözéssel. A mérkőzések között olyan európai élvonalbeli klubok is megtalálhatók, mint a német THW Kiel és a Flensburg-Handewitt, a lengyel Kielce, valamint a magyar Telekom-Veszprém és a Győri Audi ETO KC.

Az északmacedón páros nem kívánta kommentálni a jelentést, a horvát kettős a TV 2-nek adott interjújában tagadta, hogy bármi köze lenne a meccsek végeredményéhez. Hozzátették, hogy nincs tudomásuk a Sportradar jelentéséről, és sem az EHF, sem a rendőrség nem kereste meg őket ezzel kapcsolatban.

„A legegyszerűbb azt mondani, hogy ez a játékvezetők hibája. De nem mi vagyunk az egyedüliek a pályán” – mondra Matija Gubica.

Thomas Schöneich, az EHF kommunikációs vezetője egy e-mailben azt írta, hogy az EHF bűntettnek tekinti a mérkőzések eredményének befolyásolását, és a jelentéssel kapcsolatos minden információt továbbított az illetékes hatóságoknak.

Annak ellenére, hogy a két játékvezetői páros tagadta, hogy valaha is beszélt volna a rendőrséggel, az EHF a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

A dán tv2 Sport már meg is jelentett néhány mérkőzés részletet amelyek gyanúsak lehettek, és visszanézve a jeleneteket valóban érdekes ítéletek születtek.

Ezek között található két veszprémi mérkőzés is mindkettő döntetlennel zárult.

Egy SEHA Liga mérkőzésen a Veszprém játszott döntetlent a Vardarral. Veszprém – Vardar Skopje i SEHA League 2016 december 6. 28-28 (12-12)

A meccs a szünetben 12-12, majd a végeredmény 28-28. A Sportradar beszámolója szerint a félidő döntetlenre, a mérkőzés végeredményeként is döntetlenre volt gyanús fogadás.

A mérkőzés játékvezetői a horvát Matija Gubica és Boris Milosevic voltak.

A TV 2 elemzői a meccsről:

A Veszprém az utolsó percben birtokolja a labdát, egy góllal vezet, amikor a svéd beállósnál a labda (képen). Andreas Nilsson ellen belemenést ítéltek. Teljesen, teljesen borzalmas döntés. – mondta az egyik elemző.

Majd öt másodperc van hátra, amikor a játékvezetők teljesen büntetőt ítélnek a Vardarnak. Mindenki láthatja, hogy nem volt hétméteres. A Vardar kiegyenlített, a meccs döntetlennel zárult – folytatja.

Veszprém – Vardar Skopje i SEHA League 2016 december 6. 28-28 (12-12) Fotó:  TV2 Sport.dk
Veszprém – Vardar Skopje i SEHA League 2016 december 6. 28-28 (12-12) Fotó: TV2 Sport.dk

Korábban mi is beszámoltunk gyanús mérkőzésről ezekről itt olvashatunk.: