KÉZILABDA

Először beszéltek a GOG játékosai a gyanús Európa-liga mérkőzésükről

A dán GOG férfi kézilabda csapatának tagjai először beszélnek arról, mi történt velük a svájci Kadett-Scaufhausen elleni októberi Európa Liga mérkőzés előtt.

GOG vezetőedzője Nicolej Krickau. Fotó: Claus Fisker Ritzau Scanpix
GOG vezetőedzője Nicolej Krickau. Fotó: Claus Fisker Ritzau Scanpix
Egy nem várt hívás a mobil telefonon, aztán még egyszer és utána megszámlálhatatlanul sokszor.

Mindig ugyanaz a három szám a váratlan telefon hívások előtt: +383-as ország hívószámról, Koszovóból.

A GOG edzője Nicolej Krickau és édesapja Michael egymásra néztek és úgy döntenek a sokadik csörgetés után felveszik a telefont.

“Megpróbáltuk felvenni a telefont, de ennél tovább nem jutottunk“-meséli Nicolej Krickau mi történt azon a szerda délután amikor az apukájánál volt, ahol egyszer felvették azt a számot, amiről megszámolhatatlan telefonhívás érkezett.

Senki nem szólt bele a telefonba a vonal másik végén.

Mint ahogy már arról már mi is írtunk, a Kadetten Schaffhausen-GOG (29-28) mérkőzése egy, a Császár Gábor által belőtt időntúli hétméteressel eldőlt Európa liga találkozó vált gyanússá a dán szerencsejáték a Danske Spil iroda monitoring rendszerében. Akkor lezárták a fogadást, mert nem szokványos odds-mozgásokat észleltek.

A gyanús mérkőzés óta senki nem szólalt meg a dán csapattól, egészen idáig.

“Minden információval rendelkezem arról a napról és teljesen biztos vagyok abban, hogy nem tiszta körülmények között veszítettünk. Nem a svájciakra gondolok, inkább egy koszovoi háttér emberre.”- mondta Nicolej Krickau a dán TV2 Sportnak.

Az edző azt is elmondta, különös érzésekkel hagyta el a BBC Arenát Schaufhausenben. Bár vitakozott többször is a bírokkal ezelőtt, de ez most valami egészen más volt mint amit ott tapasztalt Svájcban.

Nicolej Krickaus édesapja Michael több mint 10 telefonhívást kapott Koszovóból a mérkőzés előtt és után Fotó: privát
Nicolej Krickaus édesapja Michael több mint 10 telefonhívást kapott Koszovóból a mérkőzés előtt és után Fotó: privát

A mérkőzés alatt is azt éreztük már, hogy itt valami különös dolgok történtek, teljesen eltértek, mint amit megszoktunk már vendégként az Európa Ligában. Egy fokkal több volt ez mint amire azt mondhatnák, ez belefér. Csak azon kezdtünk gondolkodni :”Oké ez mi volt?”-mesélte az edző, aki a mérkőzés után egy sms-t kapott az apukájától, benne egy képernyő fotóval.

Érthetetlen bírói ítéletek

A két játékvezető Arsim Vitaku és Erdoan Vitaku Kosovoból kerültek a figyelem központjába, az érdekes ítéleteik feltűntek a TV3 szakértőjenek is, a volt Barcelona és dán válogatott kézilabdázónak Joachim Boldesennek is. De a dán tv2 szakértője, Bent Nyegaard is több vitatott esetet látott a mérkőzés alatt.

A GOG játékosai már az összecsapás után, a hotelbe visszatérve csak megerősödött a gyanújuk, a furcsa játékvezetői döntéseknek oka lehet.

Több fogadási iroda lezárta az élő fogadási lehetőségeket a mérkőzés alatt, amikor a hazaiak győzelmének kimenetelére leestek az oddsok és az addig esélytelen svájci csapatból hirtelen a mérkőzés favoritja vált.

Ugyanakkor egy sor játékos és annak családtagjai is koszovoi telefonszámról kaptak hívásokat , úgy mint Krickau édesapja is, a mérkőzés előtt. Összesen 35 telefonhívást számoltak össze a GOG játékosai.

“Kellemetlen ez, amikor már a saját környezetünket is megtalálják és elérik ezek a dolgok”– mondta a GOG edzője.

Tovább erősíti a gyanúját, hogy kapott információkat olyanoktól, akik ezt a fogadási környezetet jobban ismerik, bár nevet nem említett, szinte biztos benne, nem volt tiszta az ő meccsük a Kadette-Schaufhansen ellen.

“Jól láthatóan-bár nem szabad ilyet mondani- de a fogadások egy részenek koszovói eredetű háttere volt. Így természetesen, viszonylag gyorsan meggyőződhettünk arról, hogy tisztázatlan körülmények voltak. Innentől kezdve gyorsan informáltam Kaspert (Kasper Jørgensen, a GOG igazgatója, a szerk.), És rábíztam az ügyet, hogy tovább tudja vinni majd a megfelelő csatornákon keresztül.” – mondja Nicolej Krickau.

Frederik Clausen a GOG csapatkapitánya is kapott telefonhívásokat.

“Néha kap az ember különös számról hívásokat, és akkor arra gondolsz ez valami szívatás lehet. A meccs után mondta az edző, hogy az apukája vagy öt hívást is kapott, ekkor esett le nekem is, hogy engem hatszor hívtak. “- mondta a csapatkapitány Frederik Clausen. Ez azért egy kicsit ilyesztő, remélem tovább vizsgálják majd az ügyet.

Az EHF is tud az esetről

Az dán tv2 e-mailt kapott az EHF-től, akik tájékoztatták őket, hogy a partnerük, a Sportradar nevű cég a fogadásokat folyamatosan monitorozza, többek között azzal a céllal is, hogy elkerüljék a fogadási csalásokat.

A Sportradar szerint a Kadetten-GOG mérkőzéssel kapcsolatban nem volt semmi szokatlan vagy gyanús. Viszont az EHF megerősítette, hogy egy újabb vizsgálatot indítanak az ügyben.

A szerencsejátékok szakértője, Chris Kronow Rasmussen szerint, akinek a feladata többek között a nemzetközi szerencsejáték felügyelte is, teljesen egyértelmű a bundázás.

“Igazán szervezetnek tűnik és talán ez egy kicsit ijesztő is.”-mondta Rasmussen aki a New Haven University oktatója is.

Rasmussen véleménye szerint a hívások célja a félelemkeltés és az elbizonytalanítás lehetett. És ha ezt a mérkőzés előtt megtudja a játékos várhatóan befolyásolja majd a teljesítményét is.

Az oddsok mozgása a Kadetten győzelmére. Fotó: Screenshot tv2 sport.dk
Az oddsok mozgása a Kadetten győzelmére. Fotó: Screenshot tv2 sport.dk
A bírók azóta nem vezettek nemzetközi mérkőzést

“Informáltuk a játékvezetőket, addig nem kapnak mérkőzést amíg le nem zajlanak a vizsgálatok” – tájékoztatta a dán tv2 az EHF sajtófőnöke, Thomas Schöneich

“Semmit nem hallottunk eddig az EHF-től, kicsit tartok attól, hogy pár hétre vagy hónapra félre teszik őket, majd karácsony után újra mérkőzést vezetnek. Természetesen kikaphatunk a Kadettentől, és ezért nem kell minket sajnálni. Inkább az a problémám, hogy a sportágunk veszíthet ezzel, ha ilyen és ehhez hasonló dolgok fordulnak meg a mérkőzéseken.” – mondta Nicolej Krickau, aki 100%-an biztos abban, hogy manipulálták a meccsüket Svájcban.

Kiemelt kép: GOG vezetőedzője Nicolej Krickau. Fotó: Claus Fisker Ritzau Scanpix