KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Megtalálta jelenlegi edzője klónját a Team Esbjerg

Jövő nyáron távozik a Team Esbjerg női kézilabdacsapatától Jesper Jensen, a dán válogatott szövetségi kapitánya. De a klub nem adja alább, 2024-től is egy szövetségi kapitány irányítja a munkáját Tomas Axnér személyében.

Thomas Axnér a svéd női kézilabda-válogatott szakvezetőjeként. Fotó/ Kiemelt kép: Henning-Bagger
Thomas Axnér a svéd női kézilabda-válogatott szakvezetőjeként. Fotó/ Kiemelt kép: Henning-Bagger

Az 53 éves szakember 2020 óta vezeti a svéd válogatottat, és azóta több megkeresést kapott kluboktól, de mindegyiket visszautasította. Márciusban 2026 nyaráig meghosszabbította megállapodását a hazai szövetséggel, ezzel egy időben megállapodott abban, hogy máshol is munkát vállalhat. Ekkor érkezett az esbjergi megkeresés.

„Nem tudtam nemet mondani. A Team Esbjerg meccseinek körülbelül 80 százalékát láttam ebben a szezonban, a csapat nagyon magas szinten kézilabdázik. Most betekintést nyertem a klub működésébe, az értékekbe, a családias légkörbe és abba, hogy mindig vannak ambíciói, hogy jobb legyen. Számomra sok szempontból jó párosításnak tűnik”mondta.

A svéd hároméves, 2027. június 30-ig érvényes megállapodást írt alá. A klubvezetés szerint azért rá esett a választás, mert olyan szakembert kerestek, aki magas szinten dolgozik, és akinek a pályafutását nem a gyakori váltások jellemezték.

„Nem Jesper Jensen klónját szerettük volna, hanem egy tökéletesen jó cserét, aki a következő szintre tudja fejleszteni a csapatot. Amikor jelöltet kellett találni a posztra, Tomas Axnér ugrott be, mást nem is kerestük meg. Tomas higgadt, kiegyensúlyozott és figyelmes, eddig akárhol dolgozott, részt vesz a játékosok következő generációjának fejlesztésében” – mondta Bjarne Pedersen, a Team Esbjerg igazgatótanácsának elnöke.

Szerinte büszkének kell lenniük arra, hogy egy nagy kézilabda nemzet szövetségi kapitányát sikerült elcsábítani, egy olyan szakembert, aki a svédekkel eddig nem végzett az ötödiknél rosszabb helyen.

A játékosok is segítettek az edző keresésben.

Egyedülálló folyamat volt megtalálni az új edzőt, a játékosok is nagyon aktívan alakították ki a leendő vezetőedző profilját. Egyik fő kritériumuk az új edző számára az volt, hogy ő maga is a legmagasabb szinten játszott. További fontos szempont volt a játékosok számára, hogy az új edző önéletrajzában hosszabb edzői időszakok szerepeljenek. A játékosok inkább a hosszú távú együttműködést részesítik előnyben – írja Team Esbjerg.

“Ez helyes folyamat, hogy a játékosokat is bevonták az edzőkeresésbe“– mondta a TV 2 Sport kézilabda szakértője, Bent Nyegaard.

A legtöbb klubban van egy három-négy játékosból álló játékostanács, amellyel a klub egyeztet. Ott jellemzően minden kérdés felvetődik, és nagyon jó ötlet bevonni a játékosokat, hogy meghallgassák a kívánságaikat. Ebben a folyamatban nagyon ésszerűnek tűnik, hogy a játékosok olyan edző megszerzését helyezték előtérbe, aki hosszú ideig tud ugyanabban a munkakörben dolgozni.– mondta Nyegaard

Volt Bundesliga játékos

Tomas Axnér játékosként megfordult a Lugiban, a Lundban, a Gummersbachban és a Mindenben. Edzőként Lugiban és Lundban is volt asszisztens, majd a 2012-2014-es és a 2015-2020-as időszakban Lugi vezetőedzője lett. Azóta svéd válogatott edzőként alkalmazzák, nemrégiben 2026 nyaráig meghosszabbították szerződését. Saját magát így jellemezte:

Erősségeim közé tartozik a vezetési képességem. Tisztában vagyok azzal, hogy mit tartok fontosnak, részt veszek a folyamatokban és hagyom, hogy a játékosok elmondhassák véleményüket. Figyelem az embereket, és szeretem fejleszteni őket. Ez a legnagyobb hajtóerő számomra.” – mondta Tomas Axnér.

A svéd női kézilabda-válogatott csapat a tokiói olimpián a negyedik lett, a következő nagy cél pedig az, hogy 2024-ben a párizsi nyári olimpián érmet szerezzen. A szakember a párizsi játékok után csatlakozik új klubjához.