KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Történelmi magasságokban az FC Nordsjælland tehetséggyára

Osztályozták a dán labdarúgó klubok utánpótlás műhelyét, tehetséggyárak górcső alatt.

Az FC Nordsjælland történelmileg magas pontszámot szerzett meg  DBU-nál (Dán Labdarúgó-szövetség-szerk.), ami a klubokban folyó tehetséggondozás szintjét hivatott besorolni.

Tochi Chukwuani 16 évesen és 182 naposan debültált a 3F Superligában. Fotó: Anders Kjærbye, fodboldbilleder.dk

Jelenleg az FC Nordsjælland Dánia legjobb tehetséggondozó egyesülete, ha úgy tetszik talentumgyára, a farumi klub pontszáma a valaha volt legmagasabb a dán futballban.

2019 tavaszán a DBU elindította az új liszensz rendszerét, amelyben  csillagokat osztanak ki a kluboknak , de feltétele, hogy az átvilágosításkor minél nagyobb átláthatóságot kell biztosítani  az ellenőrzők számára, hogy rálássanak a klubok tehetségfejlesztési munkájára.

Az öt csillag amivel az FC Nordsjælland tehetséggondozását elismerték,  a ”legmagasabb nemzetközi szintnek” felel meg.

A DBU nemrég sajtóközleményben hozta nyilvánosságra az évente kiadott pontszámokat, amelyből kiderül, hogy az FC Nordsjælland megkapta a maximális  öt csillagot, és az elérhető  100-ból 90,89 pontot ért el , ami a valaha volt legmagasabb.

“Az FC Nordsjælland évek óta különösen kiemelkedik a Superliga csapatai közül, mert a legnagyobb számban alkalmaznak fiatal, saját nevelésű játékosokat. Nagyszerű és biztonságos átmenetet  biztosítanak a fiatal labdarúgóknak az utánpótlásból a felnőtt labadrúgásba”– mondja  Teddy Pedersen, a DBU utánpótlásért felelős szakvezetője.

Az FC København ezúttal a második helyen

Az FC Nordsjælland-tól picit lecsúszva az FC København áll a második helyen 4,5 csillaggal. Ugyanannyi, szintén 4,5 csillagot gyűjtött be a második helyen található FC Midtjylland, és a harmadik  Brøndby IF, viszont az  FCK összességében magasabb pontszámot kapott, mint az FCM és a Brøndby IF, ezért előzi meg őket a tabellán.

Az Fyn szigetén található odensei klub az OB kapott  4 csillagot , míg az azt követő klubok mindegyike  3.5 vagy 3 csillagot szerzett. Egy kivétel van a Jyllandi-félsziget északi részén található kis klub a Hobro IK. Hobro  az egyetlen Superliga klub, amely nem került be a legjobb 14 közé, mert megelőzi őket  a másodosztályú  Vejle Boldklub.

A dán labdarúgás jól halad előre a tehetségfejlesztés terén – fejezi ki az elégedettségét Teddy Pedersen. Örömteli, hogy a klubok általánosságban jól fogadták az új átvilágítási rendszert. Ha megvizsgáljuk az összes klub elért pontjait, akkor világosan látszik, hogy  általános növekedés tapasztalható, ami azt mutatja, hogy javult a tehetséggondozás. Illetve azt is láthatjuk, hogy a nemzetközi színtéren, ahol mind a klubok, s azok utánpótlás csapataik is észrevetetik magukat figyelemreméltó teljesítményeikkel – mondja Teddy Pedersen.

Top utánpótlás klubokban edződnek a magyar játékosok.

Az ikasti székhelyű utánpótlás akadémia az FCM Akademi melynek tagja Puskás Zsombor is, szépen halad felfelé a listán. Véleményem szerint nagy verseny várható a jövőben az első három helyen, ahol a következő években is ez a három klub osztozhat a dobogós helyekért.

Az FC Midtjyland U19-es csapata a tavalyi sikerük után idén is érdekeltek voltak a UEFA Youth Leagle-ben, ugyanis a negyeddöntőben az Ajax elleni hazai találkozó következett volna számukra. Ez a mérkőzés március 17-re volt kiírva, de a COVID-19 miatt a találkozót bizonytalan időre elhalasztották.

Németh Hunor Vajk az FCK u14 csapatát erősíti jövőre.

Annyit érdemes tudni, hogy az FCM az U10-13, illetve U14 ben még nincs annyira markánsan jelen, mint az FC Norsdsjælland vagy az FC København. De ebben a korban még az OB illetve a Brøndby IF is jobb eredményeket tud felmutatni. AZ FC Midtjylland-al komolyan számolni az U15-ös korosztálytól felfelé lehet. Ennek magyarázata az, hogy jelenleg kevésbé koncentrálnak a legfiatalabb korosztályok képzésére, inkább idősebb korban a scouting rendszerük segítségével gyűjtik be a tehetséges játékosokat, mind Jylland-ról mind külföldről, nem beszélve arról, hogy az FCM-nek is erős afrikai kapcsolataik vannak, elsősorban Nigériában, csakúgy, mint az FC Nordsjællandnak, a ghánai Right to Dream Academy, ahonnét a legtehetségesebbeket átköltöztetik Európába.

Honlapunk kiemelt figyelmet szentel a dán utánpótlás képzésnek, itt egy igazán érdekes interjút tettünk közé:

A DBU oldalán több oldalas tájékoztató dokumentumban írják le az utánpótlás liszensz rendszerét.

Fotó: DBU.dk

Forrás: https://www.tipsbladet.dk, DBU.dk. Kiemelt kép: ronaldo.com

Fordítás: Németh Tamás, daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!