KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Végveszélybe került a legsikeresebb dán kézilabdaklub

Lemondott az igazgatótanács, a 14-szeres bajnok KIF Koldingot a megszűnés fenyegeti.

Nagy bajba került a legsikeresebb dán kézilabdaklub, a KIF Kolding, amely jelenleg úgy tűnik, nem bír kilábalni a pénzügyi válságból, ezért a megszűnés fenyegeti.

Kedden a klub sajtóközleményben bejelentette, hogy az igazgatótanács lemond, miután nem sikerült a következő idényre előteremteni a megfelelő pénzügyi hátteret. A dán Tv2 értesülése szerint a vezetés tárgyalt a játékosokkal, és július elsejétől fél évig komoly fizetéscsökkentést akart végrehajtani, azonban nem járt sikerrel. 

A koldingi csapat elnöke Brian Stein sajnálja történteket. Fotó tv2.sport.

Tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre, a KIF vezetése néhány hónappal a nyári szünet és a bajnokság kezdete előtt úgy véli, nem lesz képes megteremteni azt a szponzori hátteret, amely a klub működtetéséhez szükséges a szezon első felében. De ha vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy képesek teljesíteni ezt a feladatot, akkor várjuk, hogy kapcsolatba lépjenek velünk” – írta Brian Stein elnök. 

A portál szerint az igazgatótanács távozása nem csupán adminisztratív okokból jelentős, Stein mellett ugyanis két másik tag, Anders Jensen és Morten Bugge a klub legnagyobb befektetőjének számít.

Megszólalt a játékos szakszervezet elnöke, Michael Sahl szerint – aki segített a játékosoknak a tárgyalásban is – a KIF Kolding problémája nem a koronavírusban, hanem a rossz vezetésben keresendő.

Valóban, Brian Stein megpróbált valamilyen tárgyalást folytatni a játékosokkal a végső határidőn belül. Úgy érezheti, hogy megoldás-orientált volt. De sok játékos számára nehéz elveszíteni a fizetés 40 százalékát. A koldingi bérek hasonlítanak a normál munkaerőpiacon lévő fizetésekre, a csökkentés olyan következményekkel járna, hogy a játékosoknak a sport mellett dolgozniuk kellene: És akkor ez már nem profizmus.

Michael Sahl a játékos szakszervezet elnöke is segített a tárgyalásban. Fotó TV2

Az 1941-ben alapított KIF Kolding a legsikeresebb dán klub. A férficsapat 1984-ben jutott fel az élvonalba, amelynek azóta is tagja. 1987-ben nyerte meg az első bajnoki címet, ezt azóta még tizenhárom aranyérem követte (legutóbbi 2015-ben) – 14 elsőséget más klub még nem tudott felmutatni. 

Legnagyobb nemzetközi sikerét 2001-2002-ben aratta, amikor bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, de ott kettős vereséggel kiesett a későbbi győztes (a fináléban a Veszprémet legyőző) Magdeburg ellen.

2012-ben a klub egyesült a csődbe jutott AG København csapatával, és KIF Kolding København néven folytatta. Az együttműködésnek 2018-ban lett vége, azóta a klub ismét KIF Koldingként szerepel.

Forrás : https://sport.tv2.dk

Kiemelt kép: TV2 Sport.dk