KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Szétvált a világ egyik legjobb bírópárosa

Mads Hansen és Martin Gjeding korábban megállapodott, ha megállnak a fejlődésben, akkor váltanak.

Miután 24 éven át közösen vezettek kézilabda-mérkőzéseket, a dánok legjobbnak tartott bírókettőse, Mads Hansen és Martin Gjeding úgy döntött, hogy szétválnak útjaik. A kettős szerint itt az ideje, hogy új kihívásokat keressenek.

Mads Hansen és Martin Gjeding . Fotó:TV 2 SPORT

A páros 2000 óta vezet mérkőzéseket a hazai ligában, 2002-ben lettek EHF-, 2004-ben IHF-játékvezetők. A sikerlistájuk valóban páratlan, 2009-ben ők vezették a francia-orosz női vb-döntőt, egy évvel később a norvég-svéd női Eb-döntőt. Ezt a duplázását megismételték férfi fronton is: 2016-ban a német-spanyol Eb-, 2017-ben a francia-norvég vb-finálét is ők fújták.

Emellett ott voltak a pekingi és a riói olimpián, vezettek női és férfi Bajnokok Ligája-döntőt.

A dán szövetség hivatalos honalapján megjelent írás szerint mindketten folytatni szeretnék bírói pályafutásukat, de immáron külön-külön.

Martin és én is továbbra is a világ legjobb játékvezetői közé szeretnénk tartozni. Megállapodtunk abban, hogy ha nem tudunk fejlődni, és nem kapunk nagy meccseket, akkor így, együtt abbahagyjuk. Ezért döntöttem így, és most valami újat szeretnék kipróbálni. Nehéz döntés volt a részemről, nem tudom, hogyan folytatom majd, de továbbra is nagy ambícióim vannak, amelyeket remélhetőleg egy új együttműködésben életre lehet kelni” – nyilatkozta Mads Hansen, aki 2011-től-2013-ig rák betegséggel is küzdött, amiből 27 hónap alatt gyógyúlt ki és lett a világ egyik legjobb játékvezetője.

Hozzátette, élete szabadidejének több mint felét Martinnal töltötte, és a vele való barátságnak szentelte. 

„Majdnem 50 országban jártunk együtt, a sportág legnagyobb versenyein szereztünk tapasztalatot. Mi vagyunk az egyetlen dán játékvezető kettős, aki vb- és Eb-döntőben is vezethettünk mindkét nemnél. Egyedülálló barátságot építettünk fel, Martin volt egyike azoknak, akik rákbetegségem alatt a legjobban támogattak” – folytatta.

Martin Gjeding azt mondta, tiszteletben tartja társa döntését.

„A megállapodásunk része volt, hogy ha nem fejlődünk játékvezetőként, akkor más lehetőségeket kell keresnünk. Csodálatos tapasztalatokat szereztünk együtt világszerte, gyakorlatilag az olimpiai döntő maradt csak ki a pályafutásunkból. Jól kiegészítettük egymást. Madshoz hasonlóan remélem, hogy részese lehetek egy másik felállásnak, amelyben újból felépíthetek valamit. Biztos vagyok benne, hogy bebizonyíthatom, hogy a világ legjobb kézilabdabírói közé tartozom” – nyilatkozta.

Mads Hansen és Martin Gjeding pályafutásának legnagyobb sikerei

2017: férfi vb-döntő
2016: Super Globe-döntő
2016: férfi Eb-döntő
2016: riói olimpia
2015: Pán-amerikai Játékok, férfi döntő
2014: férfi BL-döntő
2012: női BL-döntő
2010: női Eb-döntő
2009: női vb-döntő
2008: női KEK-döntő
2008: pekingi olimpia

A tevékenységük nem volt mindig botrányoktól mentes, a 2019-es dániai világbajnokságon elismerték, hogy hibáztak a német-horvát mérkőzésen.

Forrás.: dhf.dk, Kiemelt kép: tv2Sport.dk