KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Minden korosztályban emelkedett a kézilabdázók száma Dániában

A 19-39-es korcsoportban 2022-höz képest 2023-ban majdnem 6%-os volt a gyarapodás. Ennek okai közt találjuk a kézilabdázás alternatív formája mellett a sport és a fiatalok közötti szorosabbra fűzött kapcsolatot. Erről készített egy összeállítást Mette Lindberg a danskhaandbold oldalán.

Az ország minden régiójában nőtt a játékosok száma. Fotó/Kiemelt kép: DHB Facebook
Tartsd a kapcsolatot és adj lehetőséget a fiataloknak
A Naesby IF 19 és 24 év közötti játékosainak száma 47%-kal nőtt. A felnőttek edzője John Winding (jobbra) szerint a serdülőkkel való jó kapcsolat a kulcs. Fotó kiemelt kép: DHB Facebook

Ő azóta viszi a jelenleg 19-24 év közöttieket, amikor még csak U10-es játékosok voltak. Úgy találja, hogyha valaki egy néhány éves kihagyás után újra kézilabdázni kezd, az elterjed a baráti körében és mások érdeklődését is felkelti a csatlakozásra. Arra is rámutat, hogy a Naesby IF-nél minden segítséget megadnak a fiataloknak a kibontakozásra.

Kézilabdás fitnesz – egy alternatíva mindenkinek

A kézilabdás fitnesz a magas pulzusszámon végzett gyakorlatokat kombinálja az edzőtermi erősítéssel, játékos kézilabdával és közösségi élettel. És pontosan ez a könnyített verzió a „sláger” a 25-39 évesek között.

„Úgy látjuk, hogy a sportág ezen vállfaja az éveket kihagyók számára is népszerű, mint ahogy azok körében is, akik soha nem kézilabdáztak. A fitnesz nem olyan nehéz, mint a hagyományos versenysport, egész pontosan nincsenek ütközések és testi kontaktus. Ezért csatlakozhat könnyen bárki, még hiányos alapokkal is. Sok játékos számára ez volt az ugródeszka, hogy feljebb lépjenek a reguláris teremkézilabda-szakosztályba.” – mondja Thomadsen, és kihangsúlyozza, hogy a klub a tagok egyéni fejlődését is szem előtt tartja.

„Itt nem csak a vakszos tégelybe szagolhatnak bele a játékosok, hanem a szociális élet részesévé válhatnak. A felnőttek nagyon élvezik ezt, szívesen segítenek az edzéseken és a különböző közösségi rendezvényeken. Legutóbb például a zsűriasztalnál segédkeztek és felügyeltek a Húsvéti Kupán is.”

A teljes statisztika itt .

Szerző: Roland Buzas/ Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: