KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Amikor ő kézilabdázott, az egész olyan egyszerűnek tűnt” – így reagált a sportvilág Mikkel Hansen visszavonulására

A válogatottal mindent megnyert, klubszinten azonban még hiányzik neki egy trófea, kérdés, hogy az Aalborggal bejut-e egyáltalán az idei Final Fourba. A kézilabda korszakos klasszisa, Mikkel Hansen szerdán jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását. Kérdés, hogy ezt klubszinten vagy a válogatottal a párizsi olimpián teheti-e majd meg.

Mikkel Hansen Fotó / Kiemelt kép : Jens Dresling
Mikkel Hansen Fotó / Kiemelt kép : Jens Dresling

Az 1987. október 22-én született, 36 éves balátlövő a Helsingör IF (1997–2000), a Virum-Sorgenfri HK (2000–2005), a GOG (2005–2008), az FC Barcelona (2008–2010), az AG Köbenhavn (2010–2012) és a Paris Saint-Germain (2012–2022) után jelenleg az Aalborg játékosa. Nyert három dán (2007, 2011, 2012) és kilenc francia (2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022) bajnoki címet, egyedül Spanyolországban nem sikerült ez a bravúr számára.

„Bár csupán két szezont töltött a klubnál, a jelenlétével teljesen új szintre emelt bennünket a pályán és azon kívül egyaránt.”

Jacobsen: Szomorú nap ez

Ugyan a 36 éves klasszis szerződése 2025-ig szól, de az együttműködés egy évvel korábban véget ér. A párizsi olimpia még nagy cél, már ha Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány számít rá – erről azonban a válogatottat irányító szakember nem tudott még érdemben nyilatkozni.

„Szomorú nap ez, hiszen ő a legnagyobb kézilabdázónk, és az egyik legnagyobb dán sportember. De nem ígérhetek neki biztos helyet. Jelenleg sérült ( ágyék húzódás a- szerk.), és ha jól tér vissza a játékba, akkor számítok rá” – mondta Jacobsen. Hozzátette, azért nem volt mindig könnyű egy Mikkel Hansen-kaliberű játékost edzeni.

„A legtöbb nap öröm volt együtt, mert magas követelményeket támasztott önmagával és környezetével – így az edzőjével szemben is. Sok jó napunk volt, de néha egymásra kellett találnunk. De az vitathatatlan, hogy mennyit jelentett nekem az edzői pályafutásomban.”

A kérdés azonban adódik: mi lesz a dán válogatottal hosszú távon Hansen nélkül? Jacobsen szerint csak találgatni lehet.

„Erre nagyon nehéz válaszolni, hiszen nagy veszteség lesz. Sok olyan játékos van, aki hosszú évek óta támaszkodhatott rá, élvezte a tapasztalatait és képességeit. Most néhányan hamarosan átveszik tőle az irányítást, és a vállukra veszik a felelősséget. Sok tehetséges játékosunk van, így hiszem és remélem, hogy a csúcson maradhatunk. Még akkor is, ha minden idők egyik legjobbja úgy dönt, hogy befejezi” – vélte Jacobsen.

Köszönet minden gólért

Bár klubszinten nem találkoztak, a válogatottban sok közös emlék köti össze Casper Ulrich Mortensennel, a hamburgiak balszélsőjével.

„Megtiszteltetés volt hosszú éveken át a csapattársa lenni a válogatottban. Nem tudom, hány meccset döntöttél el egyedül, őrület volt átélni. A szavak feleslegesek” – írta neki Mortensen a közösségi médiában.

Jakob Engel-Schmidt kulturális miniszter sem kisebbítette Hansen jelentőségét.

„Mikkel Hansen a világ legjobb kézilabdázója volt – többször is. Több tízezer ember előtt nyitotta meg a kaput a kézilabda és a csarnokok felé. Köszönet minden gólért, küzdőszellemért és élményért” – írta az X-en, azaz az egykori Twitteren.

Üdvözlet Norvégiából

Az észak-macedónok egykori világklasszisát, Kiril Lazarovot meglepetésként érte Hansen bejelentése.

Bár Mikkel Hansen gyakran tett keresztbe a norvégoknak, a skandinávoktól is érkezett dicséret.

Labdazsonglőr, legenda

„Búcsúzunk attól a játékostól, aki a legjobban látott a pályán, aki a legjobb passz- és lövőtechnikával rendelkezett. Szerintem ez az a három dolog, ami kiemelte”vélte a korábbi sikeredző, Ulrik Wilbek.

„Sok olyan csapattárs van, akiktől nehéz elbúcsúzni, még akkor is, ha ott maradnak az életedben. Mikkel a sportban eltöltött 20 évem része volt. Furcsa, hogy egy ilyen játékos visszavonul, aki nem csak az én életemben jelentett sokat, de megváltoztatta a dán kézilabdát is. Számomra ő minden idők legnagyobb dán kézilabdázója.”

Hansen előtt tisztelgett a világ legjobbjának frissen megválasztott Mathias Gidsel is.

„Számomra ő a legnagyobb kézilabdázó, aki valaha is volt Dániában. Egy labdazsonglőr, aki úgy tud kézilabdázni, amiről mi, többiek csak álmodozhattunk. Hihetetlenül sokat jelentett a karrieremben, az első naptól fogva kézen fogott és segített a válogatottban.”

Az Instagramon a régi francia rivális és egykori csapattárs, Nikola Karabatic is reagált. A sportág másik halhatatlanja, aki a nyáron szintén abbahagyja a pályafutását, a következőket írta egy közös képükhöz: „Hiányozni fogsz nekünk.”

De nem Karabatic volt az egyetlen francia kézilabdasztár, aki reagált, a veszprémi Nedim Remili is így tett, aki a következőket írta egy képhez: „Mikkel Hansen, legenda!”

Kapcsolódó tartalom: