KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Fényes jövő: Svéd női kézilabda utánpótlás

A svéd Aftonbladet sportrovata ebben az évben is rangsort készített a 2005-ben és azt követően született korosztály kézilabdázó lányairól. Az eddigiektől eltérően idén 20 helyett 21 játékos szerepel a listán, mely rengeteg új nevet tartalmaz, köszönhetően annak, hogy a rendkívül erős 2004-es születésűek már nem szerepelhetnek rajta. Johan Flick összeállításában ugyanúgy megtalálhatóak a jövő tehetségei, mint a már most is eredményes fiatalok.

Tilde Lundmark, Fotó: Arsta AIK, Par Ahrling
Alva Ahlgren Fotó: Arsta AIK, Par Ahrling

20. Tilde Lundmark és Alva Ahlgren (2008), Årsta AIK, balátlövő/irányító

Nevelőegyesület: Hammarby és Haninge, ebben a sorrendben.

Tavalyi helyezés:

Jók a kilátásai a stockholmi illetőségű Årsta AIK lánycsapatának. A belső posztokon találjuk a legnagyobb tehetségeiket, akiket nem szerettünk volna szétválasztani. Lundmark támadásban és védekezésben is képzett játékos, míg Ahlgren egy gyors és technikás játékos, aki már a Svéd Kupában is meggyőzően játszott. Ám arra 2025 őszéig kell várnunk, hogy felnőtt szinten is bemutatkozzanak, mivel a 2008-as születésűeknek akkortól lesz engedélyezett a játék a bajnokságban.

Tuva Jungqvist Fotó: Alingsas HK

19. Tuva Jungqvist (2006), Alingsås HK, balátlövő

Nevelőegyesület: Alingsås HK .

Tavalyi helyezés:

Sérüléseiből kifolyólag nehéz volt listánkon elhelyezni a hatalmas tehetséget. Ha egészséges és hadra fogható, az elöl és hátul is bevethető játékos a legjobb 5 közé tartozik. Három évvel ezelőtt a vele egyidős Hanna Lundvall-lal (aki jóval előrébb szerepel a rangsorban) tartották egy szinten, főleg fizikai adottságai miatt. Sajnos Jungqvist fejlődését sérülések hátráltatták az elmúlt másfél-két évben és jelenleg is keresztszalag-sérüléssel lábadozik.

Emma Andersson Fotó: Michael Erichsen/Bildbyran

18. Emma Andersson (2005), IK Sävehof, balszélső

Nevelőegyesület: IK Sävehof .

Tavalyi helyezés:

A 2005-ös „évfolyamot” nem tartják kiemelkedően erősnek a svéd női kézilabdában, így nem túl sokan szerepelnek a felsorolásban, annak ellenére, hogy a listán ők a legidősebbek, a fejlődésben legelőrébb tartanak. Néhányukat például Emma Anderson, a Sävehof alacsony, de talpraesett és robbanékony balszélsője képviseli. Ő idén már a bajnokságban is pályára lépett néhány alkalommal.

Ketsia Mumbongo Fotó: Mathias Bergeld/Bildbyran

17. Ketsia Mumbongo (2005), Kärra HF, balátlövő

Nevelőegyesület: Nödinge SK.

Tavalyi helyezés:

Mumbongo neve már szerepelt a listán, de akkor a három évvel idősebb nővére Charité, aki ma már profi játékos Dániában, a Viborg színeiben. Ketsia nagyon emlékeztet rá, ő is egy erőteljes, fizikális alkatú balátlövő.

Tilda Redzic Fotó: Emma Wallskog/Bildbyran

16. Tilda Redzic (2006), Skövde HF, beálló

Nevelőegyesület: HK Country.

Tavalyi helyezés:

Megterhelő év ez Tilda Redzic számára, aki a Skövde fiókcsapatából került a legmagasabb osztályba, ahová korábbi klubja a Skövde melletti kis település Stöpen csapata, a HK Country már több játékost adott (főleg a férfiligába). Egy nagyon nehéz poszton bizonyította be, hogy megállja a helyét, mivel amellett, hogy beálló, hármas poszton védekezik. A legnagyobb erőssége jelenleg, hogy kiválóan sáncol.

Astrid Löf Fotó: idrottsfoto

15. Astrid Löf (2006), Lugi, irányító

Nevelőegyesület: H43 Lund

Tavalyi helyezés: 14.

Csapattársai szeretik, ha ő irányít, mivel nagyon könnyű vele egy csapatban játszani és a többieket is felfelé húzza játékával. Kiemelkedő képviselője a gyors kézilabdának, legfőbb erényei a villámgyors betörések, a pontos passzok és a magas játékintelligencia. Ám a nagy áttörés felnőttszinten még várat magára, így listánkon a tavalyihoz hasonló helyezéssel szerepel.

Smila Lilja Fotó: Jise

14. Smilla Lilja (2007), H65 Höör, balátlövő

Nevelőegyesület: H65 Höör .

Tavalyi helyezés:

Modern, támadásban és védekezésben egyformán bevethető balátlövő, aki remek fizikuma által könnyedén visz energiát és tempót a támadásokba. Nagyon komolyan veszi a kézilabdát. Októberben térdsérülést szenvedett, de már visszatért a pályára.

Majken Mansson Fotó: Lödde HK

13. Majken Månsson (2008), Lödde HK, irányító

Nevelőegyesület: Lödde HK.

Tavalyi helyezés:

A svédországi Löddeköppinge prominens kézilabdázó-családjából származik. Bátyjai Albert (született 2002) és Axel (2005) éveken keresztül gyakran szerepeltek a legnagyobb reménységek korosztályos listáin, utóbbi egyértelműen vezeti az idei rangsort.

Most eljött a legkisebb testvérük, Majken ideje is, akit a 2008-as év legnagyobb tehetségének tartanak. Alacsony termetű, technikailag képzett, klasszikus irányító, aki a jó lövései mellett képes hideg fejjel játszani. Ahogy azt teszi a ’08-as korosztályos válogatottban is, itt édesapja Ola és idősebbik fivére Albert az edzői.

Isa Lindberg Fotó: idrottsfoto.com

12. Isa Lindberg (2007), Ystads IF, balátlövő

Nevelőegyesület: Ystads IF .

Tavalyi helyezés:

Az Ystad 190 cm magas balátlövőjét is fokozott figyelem kíséri. Lindberg amellett, hogy remekül lő, termete és kora ellenére kimondottan mozgékony játékos. Emellett magasugróként atletizál, ami különleges mozgáskultúrát eredményezhet a kézilabdázásban, amennyiben később ez a sport válik számára fontosabbá.

Ebba Börjesson Fotó: idrottsfoto.com

11. Ebba Börjesson (2006), Lugi, balátlövő/irányító

Nevelőegyesület: Lugi.

Tavalyi helyezés: 13.

Az elmúlt évben még nehéz volt egymástól elválasztani Börjessont csapattársától Löftől. Azóta előbbi több lehetőséget kapott a bajnokságban posztriválisánál, ennek köszönhető, hogy feljebb lépett a listán. Hatalmas potenciállal rendelkezik, de még van miben fejlődnie.

Wilma Saul Fotó: idrottsfoto.com

10. Wilma Saul (2006), IK Sävehof, kapus

Nevelőegyesület: IK Sävehof

Tavalyi helyezés:

Magas termetű kapus, aki bár nem a legtechnikásabb, remek kapusösztöne van és robbanékonyan jön ki a lövéseknél.

Lisa Lundin Fotó: idrottsfoto.com

9. Lisa Lundin (2007), IK Sävehof, irányító

Nevelőegyesület: IK Sävehof.

Tavalyi helyezés:

Nagy a versenyhelyzet irányító poszton a 2006/07-es korosztályban. Lundin erre az újabb példa, a tehetséges játékszervezőt további vetélytársai lejjebb követik majd. Kiválóan kontrollálja a játékot, attól függetlenül, hogy melyik csapatnál van a labda. Fiatal kora ellenére már a Sävehof junior csapatában csillogtatja képességeit.

Ida Holmberg Schatzl Fotó: Alingsas HK

8. Ida Holmberg Schatzl (2007), Alingsås HK, balátlövő

Nevelőegyesület: Alingsås HK.

Tavalyi helyezés:

Komplex játékos, aki a támadás mellett kettes és hármas védőként is bevethető. Bármire képes a labdával, de sebességben és robbanékonyságban még fejlődnie kell, és kétségkívül fog is. A névegyezés nem véletlen, bátyja Emil Holmberg Schatzl a klub férficsapatának kapusa.

Ida Landberg Fotó: Daniel Stiller/ Bildbyran

7. Ida Landberg (2005), IK Sävehof, irányító

Nevelőegyesület: IK Sävehof.

Tavalyi helyezés: 16.

Már rengeteg gólt szerzett a Sävehof harmadosztályban szereplő B csapatában, valamint a topligában is rendre ott van a cserepadon. A 2005-ös születésűek között ő a legjobb mezőnyjátékos. Amellett, hogy a betöréseknél a saját testi épségét sem kíméli, talpról is egészen jól lő. Az egykori svéd válogatott labdarúgó, az Östers IF és az IFK Göteborg játékosa, Stefan Landberg lánya.

Anna Danielsson Fotó/Kiemelt kép: Christian Örnberg/ Bildbyran

6. Anna Danielsson (2006), Lugi, kapus

Nevelőegyesület: HF Karlskrona.

Tavalyi helyezés: 12.

A Lugi nyáron az Alingsås csapatából igazolta le, nyíltan azzal a céllal, hogy hosszú távon a kezdőcsapat tagjává váljon. Utólag már látjuk, ennek ellenére gyakorlatilag már most minden meccsen pályára lépett a Lund székhelyű klub színeiben. Magas és jól helyezkedő kapus.

Stina Littorin Fotó: Karra HF

5. Stina Littorin (2005), Kärra HF, kapus

Nevelőegyesület: Kärra HF .

Tavalyi helyezés:

Littorin egy magas kapus, aki jól fedezi a területet (akik emlékeznek rá, gondoljanak Peter Gentzelre). Olyan jól szerepel ebben az idényben a második vonalbeli Kärra csapatában, hogy egyenesen a legjobb kapusként debütált a rangsorban.

Linnéa Kindhal Fotó: Jörgen Jarnberger, Bildbyran

4. Linnéa Kindahl (2006), Alingsås HK, balszélső

Nevelőegyesület: Alingsås HK.

Tavalyi helyezés:

Jól képzett, gyors szélső, akire a kontratámadások során is számít edzője. Talán nem lő szemet gyönyörködtető gólokat és nem az övé a legszélesebb lövő-repertoár, de helyzeteit magas százalékkal értékesíti és rengeteg labdát szerez. Nagy jövő előtt áll.

Nova Huselius Fotó: idrottsfoto.com

3. Nova Huselius (2007), IK Sävehof, irányító

Nevelőegyesület: Tyresö Handball.

Tavalyi helyezés:

Ranglistánkat tavaly nővére, Stella vezette. A balkezes játékos kora miatt idén már nem szerepelhet, helyét három évvel fiatalabb húga vette át. Az alacsony termetű irányító kiválóan olvassa a játékot, remek technikájú, gyors kezű lövő. Könnyen átveszi a kontrollt a meccsen, aminek ő diktálja a tempóját. Hogy komplett játékos legyen, a védekezésén kell csiszolnia. Mint ebből kiderült a korábbi jégkorong-játékos, Kristian Huselius egyik lánya sem az apai sportágat választotta.

Isabelle Rydén Fotó: idrottsfoto.com

2. Isabelle Rydén (2006), Önnereds HK, beálló

Nevelőegyesület: Önnereds HK .

Tavalyi helyezés:

Ryndén, mint egy rakéta, egyből a második helyen indított a rangsorban, aki az Önnereds (és valószínűleg a nemzeti csapat) új védekezőspecialistájává válhat. A fizikális adottságai már most megvannak ehhez, idei első felnőtt évében már 12 meccsen lépett pályára, főként a szezon elején. Nagyon jól átlátja a játékot, ennek köszönhetően mindig jókor van jó helyen, és leggyakrabban a jó döntést hozza meg a kényes szituációkban.

Hanna Lundvall Fotó: Andreas L Erikson/Bildbyran

Hanna Lundvall (2006), Skuru IK, balátlövő/irányító

Nevelőegyesület: Skuru IK .

Tavalyi helyezés: 3.

“A lányok közt ő az a szuper-tehetség, akiről mindenki beszél a svéd kézilabdás berkekben.” – írtuk tavaly, amikor a Skuru saját nevelésű játékosa harmadikként végzett ranglistánkon. Egy bennfentes egyenesen a 21. század egyik legjobb játékosához, Cristina Neaguhoz hasonlította Lundvallt. Akkor még nem kaphatta meg a játékengedélyt, hogy a felnőttek közt szerepeljen, így két olyan játékos előzte meg, akik 2-3 évvel idősebbek voltak és már letették névjegyüket a bajnokságban. Mostanra már Lundvall is bemutatkozhatott a legmagasabb osztályban és nem okozott csalódást, sőt! A belső posztokon bevethető komplex játékos, aki majdnem olyan jól védekezik, mint ahogy támad, a legmagasabb elvárásokat is túlteljesíti. Újonctól ritkán látott számokkal debütált, első 17 meccsén 35 gól és 20 gólpassz a mérlege.

Forrás*: Rankning: 20 största tonårstalangerna i svensk damhandboll

*Megtekintéséhez Aftonbladet előfizetés szükséges.

Fordította: Roland Buzas

Kapcsolódó tartalom: