KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Imsgard: „Sokat tanultam magamról”

A népszerű kedvenc Emil Kheri Imsgard tavaly nyáron igazolt a norvég Elverumtól Szegedre. A komoly lépés ellenére teljesítményével új állomáshelyén – ahol igazi kézilabdafanatizmus van – is a kedvencek közé került.

Emil Kheri Imsgard Fotó/Kiemelt kép: pickhandball.hu
Emil Kheri Imsgard Fotó/Kiemelt kép: pickhandball.hu
Csütörtökön a Kolstad látogatott Szegedre a Bajnokok Ligája csoportkörében.

“Mielőtt Magyarországra mentem, világos gondolataim voltak arról, hogy mit szeretnék. Hat hónappal később azt mondhatom, a dolgok drámaian megváltoztak. Elverumban mindenki ismert mindenkit, legyen szó szerelőről, a büfében dolgozóról, vagy az elnökség tagjairól. Az Elverum nagy család, és azt hiszem, a legtöbb játékos, aki az Elverumban van vagy volt, ugyanezt gondolja. Szegeden minden más, itt nem ugyanolyan a kapcsolat a klubnál dolgozó emberekkel. A pálya kész, mielőtt megérkezünk az edzésekre és a mérkőzésekre. Általában keveset látunk abból a munkából, ami a klubban folyik. Az itteni kultúra nagyon egyénre szabott. Te vagy a felelős azért, hogy elég jó védési százalékod van-e, vagy elég sok gólt és jó százalékban lősz. A versenyzésről alkotott nézet teljesen eltér az északi gondolkodásmódtól. Sokkot kaptam, amikor megérkeztem.” – nyilatkozott a topphandball.no-nak Emil Kheri Imsgard.

Két óriás
Lenyűgözött

“Ha nyerünk, minden jó, de amikor veszítünk, az nem olyan szórakoztató. A város akkora, mint Trondheim, és szinte mindenki figyeli a klub eredményeit. Hatalmas érdeklődés övezi a meccseket, a játékosokon nagy a nyomás.”

“Mindenki, aki kézilabdázik, arról álmodik, hogy részese legyen ennek, de meg kell birkóznunk azzal, hogy így figyel bennünket a közönség, és bizony kritizálnak is a közösségi médiában és más felületeken is. Sok erős dolgot írnak, ha az emberek nem elégedettek, de ez itt így van. Rövid idő alatt sokat tanultam magamról” – mondta őszintén a kapus.”

Ismerős arc az úton

Dean Bombac (Szlovénia), a portugál Miguel Martins, Sebastian Frimmel (Ausztria), valamint a magyarok közül Bánhidi Bence és a veterán kapus, Mikler Roland neve ismerősen cseng még a norvég füleknek is. A válogatottbeli csapattárs, Alexandre Blonz tavaly nyáron távozott a Szegedtől, de idén nyáron északi „mini invázió” lesz az öltözőben. Imsgard régi edzője – akivel az Elverumnál dolgozott együtt – Michael Apelgren veszi át az edzői feladatokat. A svéd válogatott jelenlegi másodedzője és a Sävehof menedzsere mellett a svéd kézilabdázó és egykori szegedi legenda, Jonas Källman is ott lesz az edzői stábban. Mikler helyére a svéd válogatott kapus Tobias Thulin (GOG) érkezik.

Minden nagyobb

Azt mondják, hogy az USA-ban minden nagyobb. Imsgard korábbi klubjához, az Elverumhoz képest Szegedről is elmondható ugyanez az állítás. Ez kihívásokhoz is vezethet.

„Ez volt az, ami arra csábított, hogy elhagyjam Norvégiát. Nagyobb az érdeklődés, nagyobbak az igények, nagyobbak a létesítmények és az anyagi háttér is más. A támogatás és minden körülöttünk nagyobb. Minden lehetséges módon megszervezett. Mint mondtam, érdekes volt belekerülni ebbe a kultúrába, megismerni az élsportról egy más gondolkodásmódot. A játékosok egész Európából érkeznek, és én annyi impulzust veszek át, amennyit csak lehet. Amikor sok különböző nemzetiségű játékos van együtt, az néha összezördülésekhoz vezet, de nagyszerű tapasztalat is egyben, megtanuljuk, hogyan kell viselkedni egy olyan profi klubban, mint a szegedi” – fogalmazott.

Riválisok

Piros a kék ellen, észak a dél ellen. Ugyanakkor a Bajnokok Ligája Final Fourba jutás talán még nagyobb dolog mindkét klub számára.

Feszültség és magány

Annak ellenére, hogy Magyarországon éli szakmai álmát és vele van párja, Thea is, nyíltan beszél arról, hogy a szakmai életnek vannak kihívásai a kulturális különbségek és a napi ritmus miatt, amit a kézilabdapályán való fejlődés megkövetel.

Annak ellenére, hogy több játékossal is jó a kapcsolatom, néha kicsit magányos vagyok. Szerencsére van lakótársam, de ez érdekes élet. Reggeltől estig ugyanarról szól minden. Reggeli után kocsival megyek a csarnokba, itt az öltözőben minden elő van készítve és összehajtogatva edzés előtt, a pulzusmérő fel van téve a helyére, edzés után pedig masszázs, jégfürdő vagy kezelés következik ebéd előtt. Ezután néhány órára hazaérsz, mielőtt délután ugyanez a rutin történik. Azt hiszem, minden szakember magányosnak érezné magát ilyen munka során, különösen egy teljesen más kultúrában. Időbe telt, amíg megszoktam, de most már egyre jobban élvezem” – mesélte a Topphandball.no-nak a szimpatikus, közkedvelt egykori Elverum-játékos.

A nyáron legalább három új svéd csatlakozik a klubhoz. Ha hihetünk a pletykáknak, a Kolstad játékosa, Magnus Abelvik Rød a következő skandináv a listán, akinek megszerzését a magyarok fontolóra vettek.

Kapcsolódó Tartalom: