KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Felfüggesztette az EHF az egyik legismertebb sportvezetőt

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) pénteken hivatalos közleményben jelezte, hogy a dán TV2 leleplező és tényfeltáró munkája nyomán felfüggesztette Dragan Nacsevszkit felmentették a sportágban betöltött összes feladata alól.

Dragan Navcheski Fotó: TV2-Sport.dk
Dragan Navcheski Fotó: TV2-Sport.dk

Nacsevszki a versenybizottságban és a játékvezetői bizottságban is fontos feladatokat kapott, magas pozícióban hatalmas befolyással bírt a bírói ténykedésekre. Emellett ő képviselte Európát a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői bizottságában is.

Az EHF ezt a döntését azon információkon alapulva hozta meg, amelyeket a dán TV2-től kapott – a televíziós társaság ugyanis leleplező dokumentumfilmet forgatott a nemzetközi kézilabdában előforduló mérkőzés-befolyásolásokról. Ezt követően a végrehajtó bizottság csütörtöki, rendkívüli ülésén felfüggesztették a sportvezetőt.

A TV2 és a TV 2 Playen a tervek szerint nyáron bemutatásra kerülő tévés dokumentumfilmjében egy 2020. januári találkozó látható, amelyen Dragan Nacsevszki és egy „üzletember” között zajlott egy esetleges kínai csapat SEHA Liga-indulásáról.

A TV2 még 2019-ben számos tippet kapott Nacsevszkiről, aki hosszú éveken át a játékvezetők delegálásával foglalkozott. A tippek alapján a TV2 úgy döntött, hogy a 2020. januári, svédországi Európa-bajnokságra összehoz egy találkozót az észak-macedón sportvezető és egy kínai üzletember között – utóbbi azonban valójában egy, a tévé által felbérelt színész volt.

Miután az EHF megismerte a beszélgetés tartalmát, az alapján felfüggesztette Dragan Nacsevszkit.

Az EHF-t a TV2 arról tájékoztatta, hogy Dragan Nacsevszki ezen a találkozón nemegyszer visszautasította a mérkőzések eredményének eldöntésére irányuló együttműködési ajánlatot. Ám az idézetek szerint nem határolódott el teljesen attól, ezért hibás jelzéseket küldött az általa képviselt szerepkörben” – írta az EHF.

A dokumentumfilmben egy korábbi, a nevét nem vállaló nemzetközi játékvezető elmondta, arra is akadt példa, hogy Dragan Nacsevszki egy másik személyen keresztül arra kérte, hogy manipulálja egy kézilabda-mérkőzés eredményét.

Nacsevszki az EHF-hez intézett írásbeli nyilatkozatában tagadta, hogy valaha is részt vett volna a mérkőzések befolyásolásában.

Nacsevszki fia, Gjorgij Nacsevszki egyike azon bíróknak, akiket a Sportradar elemzőcég megvádolt az idén januári világbajnokság során kirobbant bíróbotrányban.

Kapcsolódó tartalom: